
7 motive pentru a vizita Orvieto
Incepem seria despre regiunea Umbria cu Orvieto, un oras superb care a fost preferatul nostru din toata vacanta din Umbria. Daca te uiti pe harta, Orvieto nu prea pare in Umbria, este cumva la limita dintre Toscana, Lazio si Umbria. Este unul din cele mai vechi orase din Italia, tragandu-si originea din vremea civilizatiei etruscilor. Dar pana sa vorbim mai mult despre Orvieto, trebuie sa va spunem cate ceva despre etrusci pentru ca veti da de ramasitele asezarilor lor in regiunile Umbria si Toscana.
Cine au fost etruscii
Asadar, cine au fost mai exact etruscii si de ce sunt ei importanti in aceasta regiune? Un popor de mult disparut, etruscii au fost mult timp o enigma, iar orginile lor au starnit mai multe controverse. Dupa mai multe cercetari s-a ajuns la concluzia ca ei au venit din Asia Mica si unele insule din Marea Egee, cam cu 1000 de ani inainte de intemeierea Republicii Romane.
Civilizatia Etrusca se intindea pe cea mai mare parte Nordica a peninsulei pana spre sud unde astazi se afla Roma. Orase precum Florenta, Pisa sau Siena au fost construite de ei, nu de catre romani. Prin secolul IV i.Hr au loc razboaiele romano-etrusce in urma carora etruscii au fost asimilati in Republica Romana.
Cum se ajunge in Orvieto?
Noi am avut cazarea in Perugia si de acolo am plecat spre toate celelalte destinatii. Cum nu am inchiriat masina, transportul in comun ne-a fost cel mai bun prieten. Am ales sa luam cardul UmbriaGo3 care a costat 33 euro si avea o valabilitate de 3 zile. Ce am avut inclus?
- trenul in toata regiunea Umbria
- autobuzele din toate orasele din Umbria
- minimetro-ul din Perugia
- funicularul din Orvieto
- feribotul pe lacul Trasimeno (aici nu am mai ajuns pentru ca nu am avut atat de multe zile la dispozitie)
La Orvieto am mers cu trenul si cum destinatia era inclusa in Umbria Go3, nu am mai cumparat alt bilet. Daca nu aveti acest card sa stiti ca un bilet Perugia – Orvieto costa 8,90 euro. Din Perugia nu este tren direct, asa ca a trebuit sa schimbam. Am ales trenul de la 9:50 dimineata, iar dupa 40 de minute am coborat. Dar care a fost problema? Aveam doar 5 minute la dispozitie pentru a lua trenul celalalt spre Orvieto. Daca v-ati plimbat prin Italia, stiti probabil ca si trenurile lor intarzaie, iar muncitorii fac greve destul de des (unele si neanuntate).
Ei bine, primul tren a avut 10 minute intarziere si ne gandeam ca o sa pierdem legatura noastra. Insa am avut noroc pentru ca si celalalt tren a avut intarziere si am putut sa mergem linistite mai departe spre Orvieto. Am mai facut inca 45 de minute cu acest tren. In total Perugia – Orvieto 1:30 h.
Din gara trebuie doar sa iesiti si sa traversati strada si imediat ajungeti la funicular. El leaga gara Orvieto de Piazza Cahen spre centrul orasului. Acesta este situat pe o stanca vulcanica la 157 de metri deasupra statiei. Pretul unui bilet este de 1,30 euro, dar noi aveam gratis pentru ca aveam cardul Umbria Go3.
7 motive pentru care sa mergi in Orvieto
1. Pozzo di San Patrizio
Primul obiectiv pe care l-am vazut este Pozzo di San Patrizio, fiindca este chiar langa statia funicularului de sus. Pretul unui bilet este de 5 euro sau de 3,50 (daca sunteti studenti sau aveti peste 65 de ani). Ce este aici? Putul Sfantului Patrick, care are 248 trepte si 70 de “ferestre”. El a fost construit in secolul XVI pentru a alimenta cu apa orasul tot timpul anului in caz de dezastre sau asedii prelungite.
Putul are 61 de metri adancime si de cum am pus pasul inauntru ni s-a parut destul de asemanator cu cel din Sintra. Partea cu adevarat ingenioasa, mai ales pentru vremurile acelea, este ca are 2 scari spiralate, una pentru coborare si una pentru urcare. De mare folos pentru ca se foloseau magari pentru aducerea apei din fantana, iar acestia se puteau misca fara sa se intalneasca.
Va dati seama ca la coborare a fost super usor, mai ales ca ne-am oprit de mai multe ori sa facem si poze. Insa cand a trebuit sa urcam nu a mai fost asa simplu. 248 de trepte de urcat pareau interminabile. Bine ca nu a trebuit sa ne oprim la fiecare pas ca sa facem loc altor oameni sa coboare ca in alte turnuri in care am mai fost.
2. Domul din Orvieto
Domul din Orvieto este bijuteria regiunii Umbria. Cel putin dupa parerea noastra. Domul din Orvieto este cea mai frumoasa catedrala pe care am vazut-o vreodata. Ne-a placut chiar mai mult ca Muzeul Vaticanului, unde si acolo ai multe de admirat.
Constructia Domului incepe in 1290, inspiratia fiind miracolul din Bolsena, localitate aflata langa Orvieto. Legenda spune ca in 1263, in timpul unei slujbe a inceput sa curga sange din potirul de impartasanie pe panza din altar.
Domul are “atractii principale”: Fatada (se spune ca ar fi cea mai bogata in decoratiuni din intreaga Italie), Capella di Corporale si Capella di San Brizio. Mozaicurile de pe fatada spun povestea vietii Fecioarei Maria, iar basoreliefurile infatiseaza scene din Vechiul si Noul Testament.
Capelele Domului
Cum pasesti inauntru, interiorul ti se va parea oarecum auster, insa asta pana ajungi la altar, unde povestea se schimba radical. Cele doua capele sunt bogat decorate cu fresce. Capella di Corporale a fost construita in 1350 iar frescele spun istoria Euharistiei si a minunii din Bolsena. Capella di San Brizio a fost adaugata cam 100 de ani mai tarziu. Frescele din aceasta capela sunt cu adevarat minunate, aceasta capela fiind “atractia principala”. Am zabovit destul de mult timp aici analizand fiecare scena in parte, cu domnul Google deschis pe telefon. Frescele de aici reprezinta tot scene bibilice, despre Judecata de apoi si Inviere. Sunt mai bine conservate decat cele din Capella di Corporale, culorile fiind mult mai vii.
Pretul unui bilet este de 5 euro si primiti si o harta in care va sunt detaliate toate punctele de interes din interior cat si din exterior.
Bonus: De fiecare parte a domului se afla alte doua cladiri interesante, Palazzo Soliano și Palazzo Faina. Acestea sunt muzee ce gazduiesc exponate etrusce. De fapt, in interiorulul Palatului Soliano, construit între 1297 și 1301, se afla chiar Museo de Arheologie. Noi nu am mai apucat sa intram, asa ca ne-am asezat la barul Hescanas, ne-am luat cate-o cafea si am savurat-o cu un view de vis.
3. Torre Del Morro
De cum am plecat de la funicular si Pozzo di San Patrizio, scopul nostru acela de a gasi Domul. Insa ne-a fascinat atat de tare oraselul si stradutele lui incat am uitat sa ne mai uitam dupa indicatoare. Uite asa ne-a iesit in cale Torre del Morro. Turnul, inalt de are 47 de metri, a fost construit la sfarsitul secolului al XIII-lea pentru a supraveghea orasul de eventuali invadatori. In anii 1800 a fost transformat intr-o o cisterna pentru noul sistem de apeduct, iar in 1876 a fost instalat si ceasul.
Noi nu am urcat in turn, dar daca vrei sa o faci, sa stii ca un bilet costa 3,80 euro. Se pare ca exista si un lift care te duce cam jumatate din distanta, iar mai departe trebuie sa urci pe jos.
4. Piazza della Republica
Piazza della Repubblica ne-a placut super mult, in special cladirile din aceasta piata. Gasiti aici Palazzo Comunale cu al sau turn cu ceas, iar imediat langa, Biserica Sant’Andrea.
Sapaturile arheologice au aratat ca Biserica este construita peste ramasitele unei alte biserici din secolul VI, care la randul ei a fost construita peste un templu etrusc. In timp ce se astepta constructia Domului, Biserica Sant’Andrea a functionat mult timp ca o catedrala importanta. Atat de importanta incat aici au avut loc “incoronarile” a 3 papi.
5. Cartierul medieval
Dupa ce am stat cateva ore bune la Dom si in imprejurimi, am hotarat sa o luam la pas sa vedem ce ne mai iese in cale. Asa am ajuns pe Via della Cava, strada ce mult timp permitea accesul in oras. Si am trecut prin Porta Maggiore. Eram de fapt in Cartierul Medieval, cocotat undeva pe stanci, tocmai la “iesirea” din oras. Acesta este cea mai veche parte a orasului, portiunea aceasta de pe stanca fiind prima care a fost populata.
Cat am stat sa ne mai tragem sufletul, ne-am minunat cat de verde este totul in jur, cand la noi este toamna in toata regula. Peste tot unde vedeam cu ochii erau dealuri verzi, asemanatoare cu cele ale Toscanei.
6. Fortareata Albornoz
Am plecat inapoi spre funicular ca sa prindem trenul inapoi spre Perugia si cum mai aveam ceva timp la dispozitie am zis sa intram si la Fortareata Albornoz. Este situata chiar langa statia de funicular, in sens opus fata de Put, nu aveti cum sa o ratati. Intrarea este gratuita pentru ca de fapt aici se afla Gradinile publice ale orasului. Fortificatia dateaza de pe la 1364, insa astazi doar o portiune a ei mai sta in picioare. Turnul este insa in perfecta conditie.
7. Mancarea
Nu poti ajunge in Italia fara sa mananci paste, evident. Specific zonei sunt pastele Umbrichelli. Nu, nu sunt un fel de mancare specific, ci un tip de paste proaspete facute in casa. Toate retetele de paste populare pot fi facute cu acest tip de paste. Am mancat la Locanda del Lupo, unde am incercat Carbonara si Bolognese, cu umbrichelli evident. O portie a fost 10 eur, un pret foarte bun pentru o portie mare de paste.
Mare grija pentru ca in Orvieto majoritatea restaurantelor respecta orele traditionale de masa, asa ca pranzul e intre 12 si 14. Daca ti se face foame mai tarziu, cu greu o sa gasesti ceva deschis.
Stiai despre acest oras din Italia? Cum ti se pare?