Ce trebuie să știi înainte să mergi în Sri Lanka
Ne-am întors de curând din Sri Lanka, dar până să îți arătăm ce am făcut și ce poți vizita, îți povestim puțin despre pregătirile de dinainte de plecare. Sri Lanka este o țară insulară asiatică, aflată în sudul Asiei, la Oceanul Indian. Britanicii i-au dat numele de Ceylon, dar în 1948 și-a câștigat independența și și-a schimbat numele în Sri Lanka, care înseamnă, cea care strălucește. În 1972 a devenit republică.
Ce trebuie să știi despre Sri Lanka
- Este a 25-a insulă ca mărime din lume și are o suprafață de aproximativ 65.510 km pătrați.
- Are formă de lacrimă, picătură
- Budismul este religia predominantă
- Sri Lanka are 8 situri de patrimoniu UNESCO. Despre Sigiriya, la care am și fost, se spune că este a 8 minune a lumii.
- Sri Lanka este un mare producător de ceai. Plantații de ceai se găsesc peste tot în insulă.
- Sri Lanka are cea mai mare densitate de elefanți din Asia
- La temple trebuie să te descalți și să ai umerii și genunchii acoperiți.
- Să nu faci niciodată poze cu spatele la Budhha; este considerat lipsă de respect.
- Țânțari! Atenție mare că sunt peste tot!
- Umiditatea este extrem de mare, așa că nu încerca să-ți aranjezi părul, în 2 minute o să-ți explodeze.
Câteva lucruri despre mâncare
- Micul dejun. Unele hoteluri nu aveau bufet și te întrebau ce tip de mic dejun preferi, european sau sri lankez. Am luat de fiecare dată european, dar poate te întrebi ce conținea. Ouă ( omletă, ochiuri sau scrambled), fructe și pâine prăjită cu gem. După aproape 2 săptămâni de mâncat ouă aproape zilnic am zis stop, să nu mai vedem ouă! Așa că în ultima zi am cerut mic dejun sri lankez. Și ce bun a fost. Avea sticky rice, pui cu curry, orez normal, o pastă de cocos și alte chestii pe care nu le cunoaștem. A fost doar puțin picant și ne-a plăcut super mult.
- La majoriatatea restaurantelor, dacă ceri mâncare nepicantă, tot picantă iți aduc.
- Dacă ești iubitor de cafea bună, în Sri Lanka nu prea o să găsești. La hoteluri au doar ness sau cafea instant, iar prin orașe trebuie să cauți mult cafenele care au espresoare.
Când este sezonul ideal pentru a vizita țara?
Cea mai bună perioadă este între noiembrie și martie. Dar să știi că temperaturile variază. În sud poți avea 37 de grade, iar în zona centrală 20 de grade.
Cum ajungi în Sri Lanka?
Din România nu e zbor direct, cea mai întâlnită variantă este cea cu escală la Dubai. Aproximativ 5 ore durează zborul Romania – Dubai și apoi iar încă 5 ore din Dubai în Colombo, capitala Sri Lankăi.
Cum ne-am pregătit pentru Sri Lanka?
Viza de Sri Lanka
În primul rând trebuie să aplici pentru viză. Aceasta costă 50 euro și se aplică online AICI. Am primit viza pe mail, în maxim o oră.
Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării. Viza este valabilă 30 de zile și trebuie să ai și biletul de întoarcere la tine. Noi l-am avut, dar în aeroport nu ni s-a cerut, doar viza trebuia să o avem printată.
Bagajul de călătorie
Aici am avut cele mai mari emoții pentru că era o călătorie de 2 săptămâni și voiam să ne încapă cât mai bine hainele. Și trebuia să lăsăm și spațiu pentru ce o să cumpărăm de acolo, mai exact o mulțime de ceaiuri. Dar am avut noroc cu Flextail care ne-a sărit în ajutor cu Pompa de Aer Tiny Pump 2X și cu saci de vidat. Am înjumătățit astfel spațiul și doar 2 saci de dimensiuni S si M am băgat toate hainele, iar restul trolerului l-am lăsat liber.
Tiny Pump 2X e o pompă de aer reîncărcabilă ce cântărește doar 96 grame. Ea vine cu mai multe capete, așa că, pe lângă faptul că videază sacii, poate fi folosită și la umflat saltele.
Când am ajuns în Sri Lanka, doar am desfăcut sacul și am luat hainele pe care le voiam. Cum ne-am mutat aproapeîn fiecare zi la alt hotel, am vidat sacii cam în fiecare zi, lucru care nu a durat mai mult de 30 de secunde. Înainte să o folosești, să nu uiți să o încarci. În cutie vine cu un port tip-C. Noi am încărcat-o acasă și 2 săptămâni nu a mai avut nevoie de reîncărcare.
Ce faci când ajungi în Sri Lanka?
În primul rând, cauți un schimb valutar chiar în aeroport. Sri Lanka folosește rupii sri lankeze, iar 100 rupii = 1,49 lei. În unele locuri se poate plăti și cu cardul, dar nu am găsit multe. Iar în cele în care se poate se adaugă un comision de 3-4% pentru tranzacția cu cardul.
Următorul pas e să îți cumperi o cartelă SIM. Sunt 2 operatori, Mobitel și Dialog. Eu am avut Mobitel, cartelă dată cadou de o prietenă care fusese în Sri Lanka cu 2 săptămâni înainte și încă mai aveam internet pe ea. Dar 20 GB costa cam 1300 de rupii, aproape 20 lei. După ce mi-a expirat creditul pe care îl mai aveam, mi-am încărcat cartela cu 800 de rupii pentru încă o săptămână. La Dialog erau prețuri cam la fel.
Închiriere mașină, tuktuk sau ghid? Ce alegi?
Am auzit că în Sri Lanka nu se poate conduce cu carnetul din România, trebuie să depui niște acte și ți se va da un local temporary driving permit. Să nu mai spunem că se conduce pe partea stângă și traficul este infernal. Noi am fost cu agenția Chef de Duca și am avut șofer pe tot parcursul vacanței. L-am avut pe Sidath, pe care îl găsești AICI
A fost un super ghid și îl recomandăm dacă ajungi în Sri Lanka. Ne-a dus și în locuri care nu erau super turistice și nu erau în program. Dar cel mai frumos moment a fost când ne-a primit la el acasă, la familia lui. Am luat de câteva ori și tuktuk-ul, Sidath ne-a rezervat de fiecare dată când am avut nevoie.
Țânțarii, inamicii publici din Sri Lanka
Majoritatea hotelurilor au plase de țânțari deasupra patului, dar în exterior e altă poveste. La noi nu prea funcționează sprayurile anti țânțari, așa că ne-am pus toate speranțele în dispozitivul anti-țânari de la Flextail. Restul turiștilor din grup aproape că se îmbălsămau în Autan și tot îi mușcau țânțarii, dar noi am fost protejate cu brio.
Am fost puțin sceptice la început, dar cum treceau zilele și nu am avut nicio înțepătură, ne-a convins. Max Repel e un aparat portabil și reîncărcabil. Are doar 210 grame și se poate lega ușor de rucsac. Are două moduri de funcționare – Outdoor și Camping. Modul Camping creează o zonă de protecție de 3 metri timp de 14 ore, iar modul Outdoor creează o zona de protecție de 9 metri timp de 7 ore.
Ca să începi să-l folosești, trebuie doar să introduci pastilele în ambele părți ale dispozitivului. Acestea se cumpără separat și vin în pachet de câte 10. Le găsești AICI. Atunci când temperatura pastilelor atinge 165°C, se poate obține cel mai bun efect de respingere al țânțarilor. Ce mai e mișto la el? Că e rezistent la apă. Indiferent dacă plouă, e stropit accidental sau chiar scăpat într-o baltă, nu va apărea niciodată un scurtcircuit cauzat de apă. Se încarcă tot cu un cablu USB tip C.
Cam asta a fost pregătirea noastră dinaintea călătoriei în Sri Lanka. Ce am vizitat, cum a fost și dacă ne-a plăcut o să povestim în articole viitoare. Nu uita să ne urmărești și pe Facebook, Instagram și Tiktok. Acolo postăm mai des.