Cum a fost in Circuitul Caria din Turcia
La inceput de aprilie am acceptat inviatia celor de la Chef de Duca si am mers cu ei in circuitul Caria ca sa descoperim aceasta zona din Turcia. Noi mai fusesem doar in Istanbul, asa ca eram nerabdatoare sa vedem si aceasta parte a Turciei. Cand am ajuns in Turcia, nu prea stiam la ce sa ne asteptam. Stiam ca romanii sunt fani Antalya, dar asta e valabil mai mult vara, in perioada sejuruliror.
Ei bine, cu fiecare zi petrecuta in circuitul Caria ne-am dat seama cate orase antice, vechi de mii de ani, sunt in aceasta parte a Turciei. Sigur, stiam ca pe teritoriul actual al Turciei au trecut de-a lungul timpului mai multe civilizatii, insa ne-a surprins faptul ca multe dintre orasele antice sunt intr-o stare destul de buna. Uneori ni se parea ca suntem intr-un oras antic din Grecia sau Italia, pentru ca nimic din ceea ce vedeam nu se asemana cu arhitectura Turciei pe care o stim noi astazi.
Scurt istoric al Turciei
Pamantul pe care este astazi Turcia moderna, in special partea asiatica, purta numele de Anatolia sau Asia Mica si a fost una din regiunile cele mai vechi locuite din lume. Va spunem foarte pe scurt cateva lucruri din istoria Turciei, ca sa puteti intelege amalganul de stiluri pe care le veti vedea in acest circuit:
- In Anatolia incepe povestea Troiei, colonizata inca din anul 3.000 i.Hr.
- Primul imperiu important al Anatoliei a fost cel al hiitilor, in secolul XVIII–XIII i.Hr.
- Grecii au colonizat coasta Anatoliei incepand cu 1200 i.Hr si au inceput constructia oraselor.
- Alexandu cel Mare cucereste Anatolia in anul 334 i.Hr
- In secolul I d.Hr Anatolia devine parte a Imperiului Roman de Rasarit sau Imperiul Bizantin, cum mai este cunoscut
- In Evul Mediu, prin secolul XI, Imperiul Selgiuc a inceput sa cucereasca portiuni din Anatolia si au format Sultanatul Selgiucizilor Anatolieni
- In secolul XV se formeaza Imperiul Otoman, iar in 1453 are loc caderea Constantinopolului (astazi Istanbulul); ultimul oras din Anatolia cucerit de Imperiul Otoman este Halicarnas (Bodrumul de astazi) in 1517
- Turcia pe care o stim astazi a fost intemeiata in 1923 din ramasitele Imperiului Otoman, dupa ce acesta a pierdut nenumarate teritorii
Circuitul Caria este unul ce se intinde pe 7 zile pline de istorie, asa ca o sa va povestim cam tot ce am facut si am vizitat in aceasta zona a Turciei.
Ziua 1 din circuitul Caria
Am aterizat pe aeroportul din Antalya cu o mica intarziere, dar ghidul nostru Emrah, care vorbeste foarte bine romana, ne-a asteptat si am si plecat catre primul obiectiv de pe lista, Cascada Karpuzkaldiran.
Cascada Karpuzkaldiran se mai numeste si cascada Duden si izvoraste din apele raului Duden. Privelistea de aici este de vis. Antalya a stiut cum sa ne intampline din prima. Prima oprire si primul wow rostit. Cascada are 30 de metri si se varsa direct in Marea Mediterana. O gasiti langa Lara Beach.
Dupa ce am am terminat de facut poze si videouri, am plecat catre hotelul din acea seara din zona Kemer. Ne-am cazat, am lasat bagajele in camera si am iesit sa descoperim plaja din zona hotelului. Elamir beach era pustie pe la 19:00 cand am ajuns noi. Am gasit cateva sezlonguri ratacite, asa ca am stat putin si am admirat marea. Pe partea opusa se vedea si muntele Olympus, inalt de peste 2.300 m.
Ziua 2 din circuitul Caria
Ziua 2 din circuitul nostru avea sa ne duca catre mai multe locatii.
Scurta oprire in Kas
Prima oprire a fost la Kas, un loc cu totul special. De aici poți ajunge in Megisti, cea mai mica insula greceasca, cu doar 2000 de locuitori. Statul grec ofera subventii localnicilor pentru a-i motiva sa ramana pe insula. Deoarece celelalte insule grecesti se afla la o distanta destul de mare, Guvernele celor doua state au ajuns la o intelegere. Locuitorii insulei pot ajunge in partea turca fara viza pentru a se putea aproviziona cu cele necesare.
Pe drum din autocar am vazut si faimoasa plaja Kaputas, care se zice ca este echivalentul plajei Navagio din Zakynthos. Daca acum in aprilie apa avea o asa culoare, ne putem doar imagina cum este in plin sezon.
Orasul antic Patara
Orasul antic Patara a fost un oras important in antichitate, fiind renumit pentru industria de constructii navale. Este de asemenea si locul unde s-a nascut Sf. Nicolae, in anul 280. Aici am petrecut cel mai mult timp la Amfiteatru, care a fost construit in secolul al II-lea si putea gazdui pana la 2000 de spectatori. Restaurarea lui a durat doi ani si a costat guvernul turc 7,5 milioane de lire turcesti.
Plaja Patara
Dupa orasul antic am plecat spre plaja din Patara care se afla intr-un parc natural protejat. Se intinde pe 18 km si are nisip alb, fiind cea mai lunga plaja din Turcia. Fiind zona protejata, pe plaja se afla o singura terasa. In perioada mai – octombrie accesul pe plaja este limitat, fiind permis incepand cu 8:00 pana la apus. Apoi doar broastele testoase mai au “acces”. Da, ati citit bine, testoasele din specia Caretta Caretta vin aici si isi fac cuiburi ca sa isi depuna oua. Va puteti da seama unde sunt cuiburile pentru ca localnicii marcheaza locul pentru ca oamenii sa nu calce din greseala pe ele.
Canionul Saklikent
Dupa ce am facut cateva poze pe plaja, am plecat catre Canionul Saklikent. Mai intai insa ne-am oprit sa mancam de pranz la restaurantul Saklikent Natural Paradise care este chiar la intrare in canion. Decorul este de poveste, ne-a placut super mult experienta de aici. Am mancat pe jos, in mijlocul naturii, cu invitati de seama: gastele care se plimbau pe apa sau nestingherite pe langa noi, cersind mancare.
A urmat apoi intrarea in canion si plimbarea pe acolo. Canionul a fost deschis publicului in 1996. Are o lungime de 18 km si o adancime de 300 m. Este cel mai adanc canion din Turcia si unul dintre cele mai adanci din lume. Cativa kilometri din canion ii poti parcurge pe jos, daca vremea si apa iti permite lucrul asta. Noi nu am prins vreme ok, asa ca am mers doar pe poteci si pe pietre, nu am intrat si in apa. Daca sunteti fani aventura, sa stiti ca vara se face si rafting.
Dupa vizita la canion am plecat catre hotelul nostru din zona Dalaman, unde seara am profitat pe piscina incalzita si ne-am relaxat.
Ziua 3 din circuitul Caria
Plaja Izutzu si spitalul pentru broaste testoase
Am ajuns pe plaja Izutzu, cunoscuta si sub numele Turtle Beach pentru ca si aici este o zona preferata de testoasele Caretta Caretta. Plaja se intinde pe 5,4 km iar constructiile sunt interzise. Si aici este inchisa plaja dupa ora 20:00 pentru a proteja testoasele. De ce nu mai ai voie pe plaja dupa apusul soarelui? Pentru ca testoasele ies din oua doar pe timpul noptii.
Langa plaja este si spitalul pentru broaste testoase, un centru deschis in 2008. L-am vizitat si am aflat multe lucruri interesante despre testoasele Caretta Caretta si testoasele verzi:
- Caretta Caretta sunt carnivore, iar cele verzi sunt erbivore
- Caretta Caretta se pot scufunda pana la 200 metri adancime pe cand testoasele verzi pot inota intr-o adancime de 20-50 metri
- Sexul unei testoase Caretta Caretta se stabileste dupa 25 de ani; masculii se deosebesc dupa coada mai lunga
- Unele testoase se hranesc cu meduze insa din pacate le confunda uneori cu pungile de plastic; din aceasta cauza le mananca din greseala apoi se sufoca si mor
- Ajunse la spitalul pentru testoase, acestea sunt tinute sub supraveghere si tratate pana cand sunt gata sa se reintoarca in mare. Cum isi dau seama ingrijitorii de lucrul acesta? Testoasele care inoata si sunt active sunt de fapt cele bolnave; o testoasa sanatoasa isi petrece timpul linistita pe fundul bazinului.
Plimbare pe raul Azmak
Am ajuns in zona Marmaris, la raul Azmak, despre care se spune este acvariu natural. Aici ne-am plimbat cu barca 30 minute si am putut vedea foarte usor pestii si toata vegetatia din lac pentru ca apa este de o claritate impresionanta. Pranzul l-am luat pe malul lacului, la un restaurant. Ne-a placut ca aici pare a fi un loc in care familiile si grupurile de prieteni vin sa se relaxeze. Pe malurile raului am vazut improvizate mese de picnic, iar toata lumea parea ca se simte extrem de bine.
Orasul antic Stratonicea
Urmatoarea oprire a fost orasul antic Stratonicea, considerat Efesul din Caria, cunoscut ca si orasul Gladiatorilor si indragostitilor. Stratonicea este un oras fondat pe vremea lui Alexandru cel Mare si care de-a lungul timpului a fost cucerit de 4 civilizatii diferite care si-au pus amprenta asupra sa. Din cauza asta locul pare un amalgam de stiluri, fiecare civilizatie nou-venita luand materialele pe care le aveau deja la dispozitie aici pentru a construi noi cladiri.
Ce este interesant la acest oraș antic este faptul ca aici inca mai locuiesc cativa oameni. Casele au fost construite in timpul Imperiului Otoman, pe la 1900, si cu toate ca nu sunt in cea mai buna conditie, sunt inca locuibile.
Seara ne-am indreptat catre hotelul din zona Gulluk, Bodrum.
Ziua 4 din circuitul Caria
Ziua a patra a fost rezervata pentru Bodrum. Am aflat de la ghidul nostru ca zona a depasit 2 milioane de locuitori. In Antichitate era cunoscut sub numele de Halicarnas si a fost locul in care s-a nascut Herodot, parintele istoriei. Este si locul unde se gaseste Mausoleul din Halicarnas, unul dintre cele 7 minuni ale lumii antice.
Am mai aflat ca Bodrum este un fel de Monte Carlo al Turciei, locul unde bogatii lumii prefera sa-si petreaca vacantele, iar in ultimii 10 ani s-au deschis o multime de hoteluri de super lux. Noi am fost in extra-sezon si am vazut in port tot feul de ambarcatiuni, de la barci “normale” pana la mega-iahturi ce nu aveau loc in port. Nici nu vrem sa ne imaginam cum arata portul in plin sezon.
Castelul Sfantului Petru si Muzeul de Arheologie Subacvatica din Bodrum
Vizita noastra in Bodrum a inceput la Castelul Sfantului Petru si Muzeul de Arheologie Subacvatica. Ambele se afla in acelasi loc, muzeul fiind in interiorul castelului vechi de 500 ani. Cavalerii ioaniti au construit castelul in anul 1402 si l-au refortificat la sfarsitul secolului al XV-lea. Legenda spune ca au folosit resturi din zidurile Mausoleului din Halicarnas. Castelul a fost ultima fortareata a crestinilor din Imperiul Bizantin, fiind singurul loc in care acestia se puteau refugia.
La Muzeul de Arheologie Subacvatica am vazut o epava a unei nave ce a plecat de pe costa Siriei in 1025 si care s-a scufundat dupa ce s-a lovit de stanci. Exista si un video care reproduce exact momentul lovirii si scufundarii ambarcatiunei, iar lucrul asta ni s-a parut super interesant.
In interiorul castelului mai este si o expozitie dedicate Printesei Ada a Cariei. Dupa cucerirea Halicarnasului in 334 i.Hr, Alexandru cel Mare a numit-o pe Ada conducatoare a intregii Carii. Sunt expuse aici bijuteriile acesteia, impreuna cu o statuie din ceara a Printesei.
Tot in aceasta zi trebuia sa facem si croaziera pe Marea Egee, dar a batut vantul prea puternic si am amanat-o pentru ziua urmatoare.
Plimbare prin Bodrum
Daca tot am mai avut timp liber la dispozitie, ne-am plimbat prin Bodrum pe stradute. Am descoperit o multime de locuri dragute si am inteles de ce statiunea este preferata vedetelor internationale.
Am ajuns apoi mai devreme la hotelul din zona Gulluk si am zis sa ne plimbam prin sat. Gulluk este un mic port pescaresc din districtul Milas, din nordul Bodrumului.
Ziua 5 din circuitul Caria
Croaziera pe Marea Egee
Ziua a 5-a am inceput-o cu croaziera pe marea Egee ramasa restanta din ziua anterioara. Simy s-a echipat cu pastille pentru rau de mare, dar degeaba. Am facut greseala de a sta in interior pentru ca sus pe punte batea foarte tare vantul. Daca stiti ca aveti rau de mare, sa stati la exterior si sa priviti orizontul. Cica ajuta.
Orasul antic Laodicea
Dupa croaziera am plecat spre locul care avea sa fie cel mai frumos din tot circuitul, Laodicea. Acest oras este unul din cele mai importante orase antice din Anatolia, fiind locul unde se afla una dintre cele 7 biserici pomenite in Biblie. In Antichitate aici locuiau peste 150.000 de oameni care se ocupau in special cu comerțul. Laodicea era situat chiar pe Drumul Matasii, fiind cunoscut pentru atelierele care prelucrau lana si cele care faceau sandale. In anul 322 aici s-a construit prima biserica crestina din toata Anatolia.
Am avut parte si de un cer superb si poate ca a influentat mult, dar ne-a ramas la suflet acest loc. Si cand ne indreptam spre autocar, a aparut si un curcubeu. Evident a asta a facut ca experienta sa fie si mai frumoasa.
Ziua 6 din circuitul Caria
Vizita la Pamukkale
In ziua a 6-a am mers la Pamukkale, o excursie optionala care costa 20 de euro. Incepuse ploaia cand am ajuns la baza la Pamukkale, dar sus a dat soarele. Aici am vizitat terasele de calcar si pisicna Cleopatrei. Pentru turci, Pamukkale este o a opta minune a lumii. Si chiar daca atunci cand am vizitat acest loc terasele de travertin nu mai erau pline cu apa, tot ni s-a parut un loc special.
Incepand din anul 1988, Pamukkale, alaturi de orasul antic Hierapolis din acelasi complex, au fost incluse in Patrimoniul Mondiat UNESCO. Pamukkale este cunoscut ca si Castelul de Bumbac si reprezinta un fenomen geologic nemaintalnit ce s-a format acum mai bine de 15.000 de ani. Intins pe o suprafata de 3 km, gasisti aici terase/piscine de calcar de culaore alba si umplute cu apa turcoaz. In ultimul timp, toate pozele pe care le vedeam din Pamukkale era fara apa turcoaz, iar multa lume spunea ca piscinele naturale au secat. Am aflat insa de la ghidul nostru, Emrah, ca apa este oprita periodic pentru a i se pastra culoarea. In contact cu aerul pe o perioada mare de timp, apa devine maronie, asa ca este nevoie de o dirijare controlata a apei. Se pare ca acest lucru se facea inca din Antichitate. Chiar daca nu eram imbracate corespunzator, tot am intrat cu piciaorele in apa termala.
De aici am mers catre Piscina Cleopatrei, aflata la distanta destul de mica, in acelasi complex. Legenda spune ca insasi Cleopatra venea la Pamukkale pentru proprietatile apelor termale. Piscina Cleopatrei are o temperatura constanta de 37 de grade, iar pe fundul ei se pot vedea ruine ale templelor grecesti. Cand am ajuns noi erau cativa oameni in piscina, insa am aflat ca accesul aici se plateste separat.
Pestera Kaklik
Urmatoarea oprire a pestera Kaklik, in care se afla numeroase piscine din piatra alba si adesea comparate cu Pamukkale din apropiere. Am putea spune ca aceasta este o varianta subterana a tavertinelor de la Pamukkale. Rocile formate acum mii de ani sunt strabatute de ape sulfuroase, asa ca un miros puternic va loveste de cum coborati primele trepte. Spre deosebire de pesterile cu care suntem noi obisnuite, aici a fost destul de cald, asa ca nu aveti nevoie de imbracaminte groasa.
Vizita la fabrica de covoare
Nu puteam ajunge in Turcia si sa nu mergem la o fabrica de covoare turcesti. Am invatat o multime de lucruri despre covoarele turcesti, pe care cu siguranta nu aveam cum sa le aflam daca mergeam in Turcia pe cont propriu. Va impartasim si voua cateva franturi din ce am invatat. Pe restul le descoperiti voi daca alegeti sa mergeti in circuitul Caria
- Covoarele turcesti au doua noduri, spre deosebire de “rivalele” covoare persane care sunt facute cu un singur nod; asta inseamna ca ele nu se vor desira daca se agata
- In Antichitate, covoarele se faceau din lana; noaptea erau folosite ca pat iar ziua ca masa sau loc de joaca pentru copii
- Cand turcii nomazi au ajuns in Anatolia si au gasit bumbac si matase, un material foarte puternic (se folosea chiar la taiatul marmurei); astazi matasea are numeroase intrebuintari, de la veste antiglont, parasute sau la operatiile pe inima
- la aceasta fabrica lucreaza in special oameni din sat; incep sa lucreze de pe la 14-15 ani, dupa ce termina clasele obligatorii; li se platesc apoi cursuri ce dureaza intre 8 luni si 2 ani
- ca o curiozitate: la cel mai mare covor de matase au lucrat 18 persoane timp de 4 ani; ca sa fie scos din cladire a trebuit ca zidul sa fie spart si sa se foloseasca o macara.
- Daca vreti sa cumparati un covor turcesc veti fi dus intr-o sala de prezentare; dupa ce va alegeti covorul si-l platiti (integral sau partial), fabrica se va ocupa de transport si cheltuielile aferente; covorul va va fi livrat la usa in 2-3 saptamani.
Ziua 7 din circuitul Caria
Ziua 7 incepe cu vizite la fabrica de bijuterii si fabrica de produse din piele. La ambele fabrici veti avea parte de cate o prezentare, iar apoi timp liber sa va uitati prin magazine si sa cumparati cate ceva.
Plimbare prin Antalya
Dupa vizita de la fabrici am pornit spre Antalya si am avut program liber. Pana sa ajungem insa in oras, am mai aflat cateva lucruri interesante.
- Antalya se afla pe coasta Marii Mediterane
- Antalya este de fapt si oras si judet/provincie. Din provincia Antalya fac parte Kemer, Kas, Side, Patara sau Belek (oras construit dupa anii ’90)
- Antalya este al patrulea oras din turcia (intreaga provincie a depasit 4 milioane de locuitori) si cel mai mare oras turistic
- In toata provincia Antalya s-au construit mai mult de 1.600 de hoteluri
Noi si surorile de la Another Side of Me am ales sa exploram orasul. Prima oprire a fost Poarta lui Hadrian, care este intrarea in orasul vechi. A fost construita in onoarea Imparatului roman Hadrianus care a vizitat Antalya in anul 130.
Evident ca am dat o tura si prin bazar, ne-am cumparat diverse lucruri, plus suveniruri. Ne-am indreptat apoi catre port si am luat o inghetata turceasca. La gust nu e cine stie ce, dar spectacolul pe care il fac vanzatorii este de apreciat.
Cum am avut avionul la 10 dimineata, ziua 8 a insemnat doar plecarea catre aeroport. Asa ca ne-am luat la revedere foarte devreme de la meleagurile turcesti, cu speranta ca vom reveni sa mai exploram aceasta zona.
Noi am fost in Turcia in ciruitul Caria circuitul celor de la Chef de Duca. Preturile pornesc de la 319 euro/persoana, insa gasiti AICI programul detaliat si perioadele in care are loc.
Voi ati fost in Turcia in aceasta zona? Cum vi s-a parut?