Cum să vizitezi satele din Cotswolds într-o zi
Atunci când am planificat călătoria din Londra împreună cu surorile de la AnotherSideOfMe , am știut de la început că o zi o vom rezerva pentru regiunea Cotswolds. Văzusem de atâția ani poze cu sătucele din această zonă încât a fost în fruntea listei noastre cu locuri de văzut foarte mult timp. Ne propusesem să vedem măcar 3 și am făcut ceva research până să hotărâm pe care le vom vizita. Până la urmă ni s-au aliniat planetele și am reușit să mergem în 6 sate din Cotswolds, un lucru care nu-l credeam posibil la început.
Unde se afla Cotswolds și cum ajungi acolo
Dar până să vă povestim despre fiecare sat în parte, de ce Cotswolds? Situat în sud-vestul Angliei, la aproximativ 160 km de Londra, Cotswolds este un loc de poveste. Este renumit pentru peisajele sale idilice, satele fermecătoare și patrimoniul istoric bogat. E o destinație destul de populară printre turiști dornici să se bucure atât de frumusețea naturală cât și de farmecul rural englezesc autentic. Cu o istorie bogată și destul de veche, Cotswolds promite o experiență de neratat pentru tot felul de oameni, fie ei pasionți de istorie, de drumeții sau turiști obișnuiți.
Cu trenul până în Cotswolds
Pentru a ajunge în Cotswolds din Londra există mai multe opțiuni de transport disponibile. Cea mai rapidă și convenabilă variantă este de a călători cu trenul. De la stația Paddington din Londra poți ajunge la Moreton-in-Marsh, unul dintre cele mai populare sate din Cotswolds și punctul de plecare către celelalte sat, în aproximativ două ore. Dacă alegeți varianta trenului, o să fiți destul de limitați și nu o să reușiți să vedeți multe sate. Aceasta a fost prima noastră opțiune și după calculele făcute am fi reușit să vedem cam 3 sate. Asta pentru că după călătoria cu trenul trebuie să aștepți autobuzul care să te ducă în alt sat. Autobuz care are un program fix și care nu vine la intervale foarte dese, având de așteptat și câteva ore între ele.
Cu mașina în Cotswolds
O altă variantă e închirierea unei mașini. Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm atunci când vrem să închiriem mașini în țări străine e faptul că îți cer card de credit. Și cum noi nu avem card de credit, opțiunile noastre se duc spre 0. Însă vă spuneam că s-au aliniat planetele și am dat de un site care poți închiria mașini direct de la proprietar. Se numește Turo și e un fel de AirBnb pentru mașini. Îți alegi mașina în funcție de buget și locul de unde vrei să o ridici. Primești apoi instrucțiuni cum să descui mașina, iar la întoarcere trebuie să o aduci cu plinul făcut. Noi am plătit până în 100 lire închirierea mașinii și aigurarea. La sfarșit am mai avut un overcharge pentru că am depășit ora la care am zis că returnăm mașina. Cu toate astea, tot am ieșit mai ieftin decât la companiile clasice de închirieri.
Atenție însă la mersul pe șosea între sate. Pe lângă faptul că se merge pe partea cealaltă, drumurile dintre sate au o bandă, o bandă jumătate în cele mai bune cazuri. Dacă e să te întâlnești cu o mașină din sens opus, unul dintre voi trebuie să oprească prentru că nu au loc două mașini pe stradă. Iar dacă dați și de localnici pe drum, atenție sporită! Conduc cu viteză și se așteaptă ca tu să te dai la o parte.
1. Castle Combe
Castle Combe a fost primul sat pe care l-am vizitat, un sat de doar 350 locuitori. El a fost desemnat de mai multe ori drept “cel mai frumoas sat din Anglia”. A fost și locul în care am petrecut cel mai mult timp, cu toate că este printre cele mai mici sate din zonă. Fiind primul sat vizitat, ne-a fermecat de cum ne-am apropiat. Există o parcare cu plată unde poți să-ți lași mașina, însă nu știm să vă spunem cât costă. Noi am fost norocoase și am primit ticket-ul altor persoane care plătiseră multe ore. Mai aveau 2 ore plătite, și cum noi parcam fix când ei plecau, ne-au oferit ticket-ul lor.
Situat în sud-vestul Cotswolds, satul Castle Combe este un exemplu perfect al frumuseții medievale. Fondat în secolul al IX-lea, acest sat pitoresc este cunoscut pentru străzile sale înguste, casele cu acoperișuri de paie și arhitectura sa autentică. Pe vremuri aici era și un castel, de unde și numele, însă azi nu mai există nici măcar o ruină a lui.
De-a lungul istoriei, Castle Combe a fost un centru al industriei de lână și un important nod comercial. Din centrul satului am intrat în Biserica St. Andrew ce are o arhitectură gotică impresionantă. Există o singură stradă principală iar locul perfect pentru poze este pe podul de peste râul ce străbate satul.
2. Bibury
Bibury este genul de sat englezesc la care te aștepți să apară pe cărțile poștale. E situat pe malurile râului Coln, având 620 locuitori. Locuri de parcare nu sunt prea multe, parchezi mașina cam pe unde apuci. Noi am găsit loc pe strada care duce spre Arlington Row, unde erau parcate o mulțime de alte mașini.
Cu o istorie înrădăcinată în secolul al XI-lea, Bibury este faimos pentru casele sale din piatră, cunoscute sub numele de “Arlington Row”, care reprezintă un exemplu clasic al arhitecturii din zonă. Casele datează din secolul XVI și încă sunt locuite. Una din case însă se poate închiria.
Fun fact: în timpul vizitei sale în zonă, pe la începutul anilor 1900, magnatul american Henry Ford s-a îndrăgostit de aceste case și a vrut să le cumpere. Ideea lui era să le dezmembreze piatră cu piatră și să le asambleze înapoi în Michigan.
3. Bourton-on-the-Water
Considerat “Veneția din Cotswolds”, Bourton-on-the-Water impresionează prin canalele sale pitorești și podurile de piatră. Satul a fost întemeiat în secolul al XI-lea și este unul mai mare decât cele vizitate anterior, având 3200 locuitori. Găzduiește câteva atracții interesante precum Muzeul Motorelor și Modelelor, care expune o colecție impresionantă de mașini și modele în miniatură. Noi am intrat în Cotswolds Parfumery, fondată în 1966 și care e găzduită într-o clădire veche de 300 de ani.
Însă locul care ne-a impresionat cel mai mult a fost Model Village. Este un loc unde poți explora o replică în miniatură a întregului sat. Biletul este 4,5 lire și se plătește doar cu cardul. Știam de loc și nu ne propusesem neapărat să intrăm aici. Însă cum terminsem de exporat satul și am ajuns fix lângă el, am zis să intrăm. Și nu regretăm nicio secundă petrecută aici. Este reprezentat întreg satul, iar atenția la detalii este uluitoare. Se aude până și muzica din biserică, iar dacă te uiți mai cu atenție, vezi până și pânze de păianjen în miniatură.
4. Stow-on-the-Wold
Stow-on-the-Wold este unul dintre cele mai pitorești sate din Cotswolds, situat pe o culme înaltă, oferind priveliști panoramice uimitoare. Acest sat fascinant datează încă din perioada romană, iar numele său provine de la cuvintele “stow” (loc de adunare) și “wold” (teren înalt). Fondat în secolul al XI-lea, Stow-on-the-Wold a fost un important centru comercial. Era un loc de adunare pentru activități legate de târguri și piețe.
Cum deja se făcuse târziu, timpul nostru era destul de limitat. Nu am avut timp să luăm satul la pas, însă l-am ales pentru un obiectiv turistic ce l-am văzut recomandat de mai multă lume. Așadar, de cum am parcat mașina, am pornit către Biserica St.Edward, o biserică cu arhitectură gotică. Ce e special aici? Copacii și ușa din spatele bisericii. Se spune că acest loc a fost sursa de inspirație a lui Tolkien pentru porțile din Durin din Stăpânul Inelelor.
5. Moreton-in-Marsh
Situat în inima regiunii Cotswolds, Moreton-in-Marsh este un sat fermecător cu o istorie bogată. Fondat în secolul al XIII-lea, acest sat pitoresc a fost un important centru de comerț și industrie a lânii în perioada medievală. Unul dintre punctele de atracție principale ale satului este Piața Moreton, una dintre cele mai mari piețe din Cotswolds.
Satul este o bază excelentă de pornire pentru a explora Cotswolds. Acesta este situat în apropierea altor sate din din regiune precum Stow-on-the-Wold și Bourton-on-the-Water. L-am lăsat pe lista noastră tocmai din acest motiv, știind că este punctul de plecare către celelalte sate. Însă când am ajuns noi am găsit un sat destul de adormit, fără prea mulți turiști sau localnici prin preajmă. Ne obișnuisem cu animația din primele sate, așa că ne-a surprins puțin liniștea de aici. Am mers puțin pe câteva străzi și ne-am întors la mașină.
6. Broadway
Broadway este ultimul sat din Cotswolds pe care l-am vizitat. Am dezbătut puțin dacă să mergem sau nu, fiindcă drumul cătrte Londra dura cam 2 ore și jumătate. Până la urmă am decis să mergem doar la turnul din Broadway, pentru care e faimos satul. Ei bine, această oprire ne-a costat pe noi overcharge-ul la mașină, dar nu regretăm că am ajuns și aici.
Fondat în secolul al 11-lea, satul a prosperat în timpul perioadei medievale. Turnul din Broadway a fost construit în 1798 și are o înălțime de 20 de metri. Teoretic, el este pe o proprietate privată, însă un ghid de-al locului ne-a arătat pe unde putem intra. Ca să ajungem la turn a trebuit să sărim peste un gărduleț și apoi să urcăm pe deal către turn. Însă de cum am ajuns aici am dat de un vânt puternic. N-am zăbovit prea mult aici pentru că efectiv abia puteam sta. Însă am stat puțin să vedem căprioarele care sunt pe domeniu.
Fun fact: pe proprietate se află și un buncăr nuclear rămas din Războiul Rece ce se poate vizita. Acesta a funcționat permanent între 1961-1991.
Și aici se încheie aventura noastră prin Cotswolds. A fost o zonă pe care ne-am dorit să o vedem extrem de mult, iar faptul că am reușit să vedem atât de multe sate într-o zi a fost perfect pentru noi. Iar ca să reușim asta, nu am stat să mâncăm în sate. Cu o seară în urmă ne-am cumpărat diverse lucruri de la supermarket, de la sandwich-uri la salate de paste și ne-am oprit la un moment dat pe drumul dintre sate. Am întins o pătură pe jos și am făcut un scurt picnic, suficient cât să ne alimenteze cu energie până seara.
Trebuie să mai revenim aici și să stam măcar 2-3 zile și să ne bucurăm de sate în liniste. Voi știați de zona aceasta din Anglia?
Simy poartă o rochie Bonprix pe care o gasiți aici