Menton, ultima localitate de pe Riviera Franceza
Incheiem seria oraselor despre Coasta de Azur cu Menton. Dupa ce v-am povestit despre Nisa, Eze si Monaco, azi a venit randul Mentonului. Noi am ajuns la fix, pentru ca intre 11 si 26 februarie are loc “Fete du citron” sau Festivalul Lamailor. Acest festival are loc in fiecare an in luna februarie, avand o tematica diferita. Anul acesta, tema a fost “Rock and Opera”.
Cum se ajunge in Menton?
Noi aveam hotelul in Nisa, asa ca am plecat la gara sa luam trenul spre Menton. Bilete am luat de la tonomatul de bilete (am platit cu cardul) si au fost 5,90 euro de persoana. Am facut cam 35 de minute pana la Menton. Este ultimul oras care incheie Coasta de Azur, fiind la grantia cu Italia, asa ca are si multe influente italienesti.
De la gara ne-am indreptat catre parcul cu portocali Jardins Bioves, unde erau expuse statuile din citrice. De cum am ajuns, nu stiam la care sa ne uitam mai intai si pe care sa o fotografiem. Toate erau atat de frumoase si impresionante.
Ce sa vizitezi in Menton?
Ne-am continuat apoi plimbarea catre coasta si plaja, ca sa ajungem in Vieux Ville, orasul vechi. Ne-am mai oprit si scarile Saint Michel si Basilica St. Michel. Orasul vechi e un labirint cu stradute inguste, iar in varful dealului o sa gasiti si cimitirul.
Basilica Saint Michel este simbolul orasului, aceasta fiind vizitata anual de peste 100.000 de turisti. Noi nu am apucat sa intram in ea pentru ca era inchisa atunci cand am ajuns. Constructia bisericii a inceput in 1640, dar a durat mai multe secole pana au finalizat-o. A fost proclamata Basilica in 1999, de catre Papa Ioan Paul al II-lea. Panorama de aici este superba, puteti vedea plaja Garavan si coasta italiana in departare.
Opriti-va la Quai Imperatrice Eugenie. Aici o sa dati de un view minunat al Vieux Ville, cu acele culori vibrante.
Am mers si spre fortareata de la marginea portului, ne-am plimbat de-a lungul zidului si am admirat portul si orasul de sus. Am fi stat si admirat privelistea aceasta ore in sir.
Atentie mare cand vreti sa mancati. Fiind un oras cu mix franco-italienesc, cele mai multe restaurante inchid la ora 2 si mai deschid seara la 6. Si ghiciti ce? Noua pe la 3 ni s-a facut foame si abia am gasit un restaurant la care sa mancam. Fiind aproape de Italia am zis ca dam lovitura si mancam cele mai bune paste. Total gresit, cred ca am mancat cel mai prost din toata vacanta noastra de pe Coasta de Azur.
Care-i treaba cu Festivalul Lamailor?
De ce se tine Festivalul Lamailor in Menton? Pentru ca in secolul al XIX-lea, Menton a fost capitala europeana a citricelor. In 1928, mai exact, Menton era cea mai importanta regiune cu plantatii de lamai din Europa. Un hotelier a avut ideea sa organizeze o expozitie de flori si citrice in gradina Hotelului Riviera. A avut atat de mult succes incat anul urmator au mutat evenimentul pe strazi, avand carute acoperite cu portocale si lamai. Festivalul Lamaii s-a nascut “oficial” in 1934.
Ce mi s-a parut interesant este faptul ca lamaile de la festival nu provin din Menton. Lamaile de aici sunt un produs rar, nu sunt ca lamaile comune. Asa se face ca acum lamaia din Menton este specie protejata. Daca le-ar folosi la eveniment, nu ar fi suficiente. Alt lucru interesant este ca dupa ce se termina festivalul, cele 140 de tone de citrice care sunt pe statui nu se arunca ci sunt vandute localnicilor si supermarketurilor.
La Festivalul Lamailor sunt mai multe evenimente pe parcursul zilelor. Puteti vedea paradele, care se si platesc, sau puteti admira statuile din parcul Jardins Bioves, pe gratis. Chiar daca ziceti ca nu aveti ce sa faceti in februarie in zona, Festivalul Lamailor este ceva unic. Noi ne-am bucurat ca am nimerit la el. Daca vreti sa va planificati vacanta pentru la anul, sa stiti ca o sa fie intre 17 februarie si 3 martie.
Sigur sunt mult mai multe lucruri de facut in Menton, dar noi am stat cam 5-6 ore in oras. Va recomandam orasul, noua ne-a intrat direct la inima.
Voi ati fost? Stiati despre Menton sau despre Festivalul Lamailor?