Plimbare cu bicicletele electrice pe cararile montane
Weekend-ul trecut am fost la Isverna, in Mehedinti, la un proiect denumit “Aventura comuna pe cararile montane” sa ne plimbam cu bicicletele electrice. V-am mai povestit putin si in articolul trecut despre experienta noastra cu bicicletele eclectrice montane in Bulgaria.
Cum proiectul este unul transfrontalier, intre Romania si Bulgaria, de data aceasta a venit randul judetului Mehedinti sa ne gazduiasca. Noi am mai fost de vreo 3-4 ori in zona, insa la Ponoarele, intr-un loc drag noua, Conacu Boierului.
Plimbarea cu bicicletele electrice montane
In program am avut un traseu prestabilit de un ghid si am mers atat pe sosea cat si prin munti. Dupa ce ni s-a facut instructajul despre cum sa folosim bicicletele electrice, cum sa schimbam vitezele si cum sa trecem de pe partea manuala pe cea electrica, am pornit la drum.
Vreo 3-4 km i-am facut pe sosea, pe un drum pe care nu treceau foarte multe masini. Poate tocmai din aceasta cauza am lasat bicicletele electrice sa goneasca in voie, ajungand si la 26 km/h.
Cand am ajuns in padure insa, a trebuit sa reducem viteza considerabil. Nu aveam cum sa gonim ca nebunii pe acolo, mai ales ca aveam si mici rape langa noi. Ce e misto la bicicletele electrice pe un traseu montan? Daca nu ai o conditie fizica buna, muti bicicleta pe partea electrica si ea face toata treaba pentru tine. Pedalezi mult mai usor si nu trebuie decat sa fi atent la drum.
Daca esti un impatimit al mersului cu bicicletele montane si nu vrei sa folosesti partea electrica, o poti lasa pe vitezele manuale. Noi suntem destul de comode si nu ne-am plimbat niciodata cu bicicleta prin munti, asa ca am profitat la maxim de functia electrica.
Descopera natura cu bicicletele electrice
Chiar daca scopul proiectului a fost testarea bicicletelor electrice, la un moment dat ne-am despartit de grup pentru ca ne opream la fiecare peisaj care ne iesea in cale. Pur si simplu nu ne puteam dezlipi ochii de la peisajele de toamna si cum ramaneam mai tot timpul in urma, le-am zis sa continue fara noi. Nu aveam cum sa ne ratacim pentru ca era un singur traseu si aveam sa ne intalnim cu ei atunci cand coborau de pe munte. Am fost foarte mandre ca nu am cazut, nu ne-am accidentat, chiar daca am reusit sa calcam pe fiecare pietricica ce ne iesea in cale.
In felul asta am intalnit diversi oameni cu care am socializat si care ne-au spus ca nu prea vad multi turisti prin zona. O doamna care era cu caprele la pascut ne-a zis ca este destul de grea viata la munte, in special iarna. Ne-am jucat cu copiii unui cioban si am fotografiat toate capitele de fan care ne-au iesit in cale. Am pozat si animalele la pascut, o vaca si un cal, de parca nu le mai vazusem niciodata (si am crescut la tara).
Obiective turistice in zona
Intr-una din zile am fost si la Ponoarele, sa descoperim Podul lui Dumnezeu. “Podul lui Dumnezeu” este un pod natural unic in lume. Acesta are 30 m lungime si 22 inaltime, fiind cel mai mare pod natural din Romania si al doilea din Europa ca marime, insa singurul pe care se poate circula cu masina. Cu un asemenea nume, era evident ca in jurul Podului lui Dumnezeu sa se fi nascut mai multe legende.
Seara s-a lasat cu o petrecere la Pensiunea Steaua Muntilor, unde am fost si cazati, cu mancare si muzica traditionala. Ne-am bucurat sa vedem ca inca se mai pastreaza traditiile si dansurile populare romanesti. Si chiar am invatat niste dansuri populare noi, care nu sunt atat de cunoscute in partea olteneasca in care am crescut noi.
Proiectul cu bicicletele electrice montane
Noi am fost invitate de Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software, Filiala Oltenia, care implementeaza in perioada august 2018 – februarie 2020, proiectul ”Aventura comuna pe cararile montane” in parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala si Centrul de Afaceri Vidin si Agentia de dezvoltare regionala si centru de afaceri 2000 Montana, in cadrul unui program finantat cu fonduri europene. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini dezvoltarea durabila a turismului transfrontalier din Romania si Bulgaria si de a spori promovarea zonei montane din Mehedinti, Vidin si Montana. Prin proiectele lor noi am descoperit pentru prima data partea aceasta a Bulgariei si ne-am reintors de cateva ori.
Daca ajungeti in zona Mehedinti, o sa gasiti bicicletele electrice atat la Pensiunea Steaua Muntilor, cat si la Conacu Boierului. Iar daca nu stiti pe unde sa va plimbati, aveti o aplicatie care va vine in ajutor. Jamprobg Bike App va propune diverse trasee montane in zonele promovate prin proiect.