Top 10 lucruri pe care să le faci în Toplița
Tocmai ce am revenit din Toplița și vă spunem că zona ne-a impresionat super mult. Nu mai fusesem niciodată aici, așa că am avut destul de multe lucruri de descoperit. Și ne-a surpins faptul că poți face destul de multe activități aici. Fie că vrei un weekend relaxant cu familia sau ești fan adrenalină și drumeții, o să găsești aici câte ceva pentru toate gusturile. Noi am încercat să facem din toate câte puțin așa am făcut o listă cu recomanădrile noastre.
Toplița se află în județul Harghita, la poalele Munților Călimani, Giurgeu și Gurghiu, la 650 altitudine. Se află la 98 de km distanță de municipiul reședință de județ Miercurea-Ciuc. Cuvântul Toplița este de origine slavă și înseamnă „izvor de apă caldă”.
Unde te cazezi în Toplița
Noi am fost într-un info trip prin Toplița, ir asta a însemnat că am văzut mai multe cazări din zonă. Așa că o să vă arătăm și vouă fiecare cazare în parte.
Prosilva House. Este o cabană mare, care se închiriază integral și are o capacitate de 18 persoane. Are 4 camere matrimoniale și un apartament cu 2 camere. Se află în stațiunea Banfy din Toplița, la doar 1 km de pista de bob Alpine Coaster, pista de ski și centrul de echitație. La 400 m se află Băile Banfy și la 1.5 km este cascada cu apa mezotermală.
Găsiți aici o piscină exterioară, nelipsitul ciubăr, precum si un foișor. Mai există și un loc pentru grătar, plită și ceaun. Curtea este una foarte mare, cu locuri de joacă pentru copii, dotată și cu balansoar sau tobogan. În spatele cabanei am găsit și un cerb superb pe care l-am și hrănit.
Aceasta este cabana la care am fost noi cazate. Am stat 2 nopți aici și ne-a plăcut super mult. Ai parte de liniște, iar vederea panoramică asupra Munțiilor Călimani face toți banii.
Prețul este de 150 lei/noapte de persoană.
Terra Resort. E cel mai nou loc deschis în Toplița. Se află la 9 km de centrul orașului. Sunt patru cabane ce pot găzdui până la patru persoane fiecare. Fiecare cabană este dotată cu câte un Jacuzzi încălzit în fața. Ce e impresionant la acestea e hamacul suspendat deasupra sufrageriei. Este locul ideal de relaxare, cu vedere spre munți.
Pe proprietate mai există și o altă vilă cu un design diferit de cele 4 căsuțe, care are capacitatea de 6 persoane.
Prețul pentru o cabană de 4 este de 750 lei/noapte.
Cozy Cabin A frame. Și această cabană este deschisă din decembrie anul trecut și arată super bine. Pot sta aici 8 persoane, având 4 dormitoare. Preferatul nostru a fost dormitorul de la ultimul etaj. Sau poate dormitorul mai mare cu balansoar în cameră. Nu ne putem decide. Însă baia de la ultimul etaj este ceva de vis.
Prețul este de 1500 lei/noapte.
Ce să vizitezi în Toplița
1. Pârtia de bob de la Toplița.
Poate cel mai important obiectiv turistic din zonă. Este cea mai lungă pistă de bob din țară, având peste 1900 de metri lungime. Viteza maximă la coborâre este 46 km/h. Dar să nu vă speriați, aveți o manetă și puteți oricând să puneți frână. Traseul este unul super mișto. Pista are o secțiune de coborâre, cea mai mare parte prin pădure și o secțiune de urcare lentă.
Noi ne-am dat de 4 ori. Prima dată ne-am dat împreună și nu prea ne-a plăcut pentru că nu am stat foarte confortabil amândouă. Apoi ne-am dat separat și experiența e mult mai mișto. Ne-am făcut curaj și am mers și cu viteză mai mare. Sania de bob frânează automat când ajunge la viteza de 46 km/h sau când se apropie de sania din față, așa nu prea există pericol de accidente.
Prețul unui bilet este de 25 lei/adult și 20 lei/copii până în 14 ani. Se mai plătește și o garanție de 10 lei pentru cartelă.
2. Centrul de echitație
Chiar lângă pârtia de bob este și Centrul de echitație. Noi nu am călărit, dar am plimbat puțin un cal, pe Doina. Toți caii sunt super blânzi și foarte bine antrenați. Am mers mai întâi în gradjuri și am admirat toți caii și am văzut și ponei. Aceștia sunt foarte blânzi și dresați pentru călărie și de aceea se folosesc pentru lecțiile copiilor.
Plimbările călare cu cai Semi-grei costă 120 lei/60 minute, iar cele cu caii Arabi costă 150 lei/60 minute. Plimbarea cu poneii costă 30 lei/10 minute. Se organizează și excursii de grup, însă dacă ești începător sunt recomandate 5-10 ore de curs înainte.
3. Centrul Wellness Spa de la Băile Banfy
Se pare că Toplița este recunoscută pentru izvoarele sale de apă termală. Ele sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au în tratarea reumatismului. Așa că nu puteți ajunge în Toplița și să nu mergeți la Centrul Wellnes. Este unul dintre cele mai populare centre Spa din județ.
Găsiți aici 2 bazine cu apă încălzită, unul în interior și altul în exterior. Cel interior are 400 mp iar cel exterior, folosit pe timpul verii, are 220 mp. Apa din piscine are o temperatură de 29-30 grade, iar adâncimea lor este de la 1,25 m la 2,05 m. Centrul mai este dotat cu jacuzzi, sală de fitness, saună umedă, uscată și saună cu sare.
Prețurile încep de la 23 lei/3 ore.
4. Ștrandul
Chiar lângă centrul wellness spa se află și ștrandul. Este situat pe malul Mureșului, chiar în pădure. Dispune de 2 piscine, una pentru copii și alta pentru adulți și este un ștrand cu apă mezotermală. Ce înseamnă asta? Ei bine, temperatura apei are cam 26 de grade la ieșirea din pâmănt.
Prețurile încep de la 8 lei/ copii și 15 lei/adulți în timpul săptămânii.
5. Cascada Mezotermală Toplița
Cascada din Toplița este un monument al naturii și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Suprafața totală a rezervației este de 0,50 hectare, fiind descoperite aici peste 70 de specii de plante. Se pare că această cascadă este o raritate în România datorită faptului că s-a format în urma depunerilor de travertin. De fapt, se pare că în toată Europa mai există doar o singură cascadă asemănătoare, la Saturni în Italia.
Apa cascadei ajunge la 27 de grade și este foarte bogată în calciu. Se pare că această cascadă îngheață foarte rar, păstrându-și temperatura ridicată chiar și în mijlocul iernii. Noi am văzut-o în plină vară și ne-a surpins cât de multă vegetație de un verde aprins am găsit în jurul ei.
6. Mănăstirea Sf Ilie
Mănăstirea a fost fondată în 1928 de către Miron Cristea, primul patriarh al României (care s-a născut la Toplița) cu un grup de călugări veniți din alte mănăstiri. Este o mănăstire de călugări, un monument instoric de categoria A.
Biserica din lemn de molid a fost construită în anul 1847, de către preotul Gheorghe Ujică și fiii săi, ca biserică pariohală, în comuna vecină. Cioplitori în lemn, aceștia au construit biserica după planul și după priceperea lor. Patriarhul Miron Cristea a adus biserica de lemn în Toplița în anul 1910. Ce ni s-a părut fascinant e faptul că încă mai există cheia originală care deschide biserica de lemn.
Când s-a adus biserica, pictura veche s-a deteriorat, fiind pictată direct pe lemn. A fost repictată de pictorul Dimitrie Belizarie, cel care a pictat și Catedrala Patriarhală din București. El a pictat biserica în tempera pe pânză, aplicată apoi pe lemn.
7. Tarnița viewpoint
Una dintre activitățile noastre preferate a fost jeep safari-ul către Platoul de pe Tarnița. Acesta este unul dintre cele mai înalte puncte din oraș. Locului i se mai spune și Altar cu Belvedere și se află la o altitudine de 960 de metri.
Drumul până aici a durat cam 30 de minute, dar ne-am și oprit de câteva ori pentru poze. Sus se află și o construcție executată manual, din lemn masiv, în tehnica cioplirii lemnului din Transilvania.
8. Câmpul de lavandă
Dacă mergeți în Toplița începând cu a doua parte a lunii iunie, o să gasiți și un câmp de lavandă. Câmpul de lavandă Nela se află în localitatea Gălățaș, apropape de Tolpița. Dacă vreși să faceți poze în lavandă, perioada iunie-iulie este ideală.
9. Punct gastronomic local Bilbor VLC
Se spune că în Bilbor este cel mai curat aer din România, așa că este un motiv în plus pentru a sta câteva ore aici. Punctul Gastonomic de la Casa VLC este o locație ce trebuie vizitată, mai ales de iubitorii bucătăriei tradiționale românești. Mâncarea este gătită de familia Vîlcan, doar din ingredient locale, după rețetele bunicilor. Trebuie doar să vă faceți rezervare și să spuneți câte persoane o să fiți.
Noi am avut timp doar de un aperitiv, dar ce aperitiv! Totul a fost super gustos! Vă recomandăm! Iar ca bonus, pe proprietate se află și un struț.
10. Panda BubbleTea
Punem și acest loc în top pentru că noi căutăm cafea de specialitate când mergem pe undeva. Și aici am găsit. Nu suntem cele mai mari fane bubble tea, dar cafeaua e ce trebuie! Dar evident că nu puteam pleca fără să încercăm și bubble tea și ne-a plăcut mult ce am ales: o băutură cu cafea și una cu ceai. Cu biluțe de boba, evident. Dacă și voi căutați o cafea bună, trebuie să mergeți aici când ajungeți la Toplița.
Unde măncânci în oraș
Dacă ajungeți în Toplița, să știți că nu o să muriți de foame. Mai greu dacă sunteți la dietă, o să vă fie greu să vă abțineți de la toată mâncarea bună.
Baroc Pub. Aici ne-am oprit când am ajuns în Toplița. Ne-am luat câte un gulaș și pui cu orez și au fost super bune. Iar terasa era super drăguț amenajată.
Bizonul Negru. Aici am mâncat în prima seară și totul a fost super bun. Am avut pregătit un fel de bufet și am putut testa din mai multe preparate.
Casa Mîndru. Am mancat doar o porție de papanași aici, pentru că eram prea full de la masa de dinainte. Iar seara urma un gulaș la ceaun, așa că am optat doar pentru desert. Dar au foarte gustoși papanașii. Probabil în top 5 cei mai buni papanași pe care i-am mâncat. Colegii care și-au luat mâncare au lăudat tot ce au mâncat, așa că nu o să dați greș aici.
Nouă ne-a plăcut mult în zonă, chiar am avut ce să facem în cele 2 zile cât am stat aici. Multumim frumos pentru invitație Visit Toplita si Cmaximize.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Toplița, vă lăsăm și articolele colegilor din info trip Anapedia și Imperator. Iar dacă aveți nevoie de extra informații despre cazări, găsiți pe paginile lor, AICI și AICI mai multe detalii.