
Călător în Lisabona. Alfama
Alfama este cel mai vechi cartier ale Lisabonei, la început fiind locuit de către pescari și oameni mai săraci. În 1755, Lisabona a fost victima celui mare cutremur din istoria Portugaliei, distrugând 85% din clădirile orașului, incluzând palate faimoase, piețe mărețe, biserici și biblioteci cu cărti vechi. Clădirile care au rămas cât de cât întregi după cutremur au fost mistuite însa de incendiile care au urmat. Datorită străzilor înguste, construite pe o fundație de pietriș, Alfama e singurul cartier care a rămans în picioare în urma cutremurului. O plimbare prin Alfama înseamnă o adevarată întoarcere în timp, printre străduțe întortochiate, piațete mici, ghirlande atârnate între clădiri care-ți lasă impresia că locuitorii sunt într-o continuă sărbătoare. Alfama este cartierul în care s-a născut muzica Fado, așa că seara o să auziți răsunând din mai toate restaurantele muzica tradițională.
Alfama a fost și cartierul în care am stat noi, poate și de asta ne-a plăcut cel mai mult. Ce trebuie să știți înainte să ajungeți? În primul rând, o să aveți nevoie de încălțăminte confortabilă. Cartierul este așezat pe o colină, așa că aproape toate străduțele sunt în pantă. Iar dacă nu sunt străzi, atunci sunt trepte. Multe…tot în pantă. Apoi, nu vă fie teamă că o să vă rătăciți. Cel mai probabil o să se întâmple. Sunt atât de multe străduțe întortochiate, pasaje înguste între clădiri, trepte care zici că nu duc nicaieri, încat e aproape imposibil să nu te rătăcești. Am pățit-o de câteva ori, dar n-a fost mare problemă, am mai descoperit chestii drăguțe de pozat. Ca să ajungem la destinația finală însa, a trebuit să scoatem telefonul și să deschidem GPS-ul, altfel ne-am fi învârtit aiurea.
Sunt destul de multe lucruri interesante de văzut în Alfama și din păcate noi n-am reușit să vedem tot ce ne propusesem, în mare parte din cauza ploii. Ca să înțelegem mai bine cartierul, am făcut walking tour-ul celor de la hostelul unde am stat (poate merge oricine, nu trebuie să fiți cazați la ei). Teoretic, toate walking tour-urile sunt gratuite, dar e recomandat să lăsați un mic baciș la sfârșit. Turul ăsta a fost una dintre cele mai bune descoperiri făcute într-o vacanță. Te duc la obiectivele turistice importante, iți povestesc puțin și despre istoria orașului, mergi pe străduțe mai puțin cunoscute pentru a te simți cât mai aproape de locuitorii Alfamei. Am trecut pe lângă bătrânei stând la povești pe geam și femei întinzând rufele la uscat în timp ce cântau. Ghidul nostru a trebuit să se oprească din explicații când am dat peste un grup de femei care stăteau la povesti în fața caselor, strigându-și vecinele și vorbind destul de tare, spunându-ne cu zâmbetul pe buze că asta e adevarata Alfama. Am stat la coadă la o cârciumă unde nu aveau loc mai mult de 7 persoane (multe din restaurantele din Alfama sunt destul de micuțe) ca să bem băutura lor tradițională, ginjinha. Și evident că noi două rămâneam mai tot timpul în urma grupului pentru că făceam o mulțime de poze.
O altă modalitate de a descoperi Alfama e tramvaiul 28, și el un obiectiv turistic de sine stătător. Sunt destul de vechi tramvaiele astea, având mobilier de lemn înăuntru și o să simțiți orice denivelare. Nu am mers de la un capăt la altul, dar a fost o adevarată aventură. O să vedeți destul de mulți turiști pe ruta asta, dar dacă vă abateți puțin de la ea, intrați în inima cartierului, printre localnici, admirând clădirile vechi decorate cu azulejos (plăcile alea de ceramică cu care sunt împodobite mai toate clădirile din Lisabona). Daca sunteți în Lisabona într-o zi de marți sau sâmbătă, puteți merge în Feira da Ladra la târgul de vechituri (se zice că are loc înca din secolul 12).
În Lisabona sunt o mulțime de biserici și catedrale. În Alfama nu am intrat decât în vreo două. Catedrala Se a fost construită de către primul rege al Portugaliei în secolul 12 pentru a sărbători recucerirea orașului de la mauri. Datorită cutremurelor din secolele 14 si 18, a fost reconstruită sub mai multe stiluri arhitecturale. Aproape de ea se află Biserica Santo Antonio (sfântul ocrotitor al Lisabonei). Actuala biserică a fost ridicată pe locul celei distruse de cutremurul din 1775. În luna iunie aici se oficiază nunți colective pentru cei cu mai puțini bani. Mergând pe străduțe am dat și peste Muzeul de Fado, dar nu am intrat. Singurul muzeu pe care l-am vizitat a fost Muzel Național de Azulejos. Mergând într-o zi ploioasa, am pierdut aici câteva ore (e un muzeu pe 3 niveluri). Clădirea este de fapt o fostă mănăstire din secolul 16 și cuprinde o colecție destul de mare de plăcuțe de ceramică.
Datorită faptului că este situată pe coline, Lisabona este faimoasă pentru panoramele pe care le oferă. Există numeroase puncte de belvedere, miradouros cum le zic ei, de unde poți vedea orașul de sus. Există și în Alfama câteva. Noi am fost la miradouro de Santa Luiza și miradauro Das Portas del Sol, aflat la câțiva pași distanță. Ce mai aveam noi pe lista și nu am apucat să vedem este Biserica Santa Engracia (Panteonul National) care adapostește mormintele personalităților și eroilor Portugaliei. Dar cel mai important obiectiv pe care l-am ratat a fost Castelul São Jorge. Îl lăsasem pentru ultima zi, dar cum am avut parte numai de ploaie nu am putut să-l vizitam. Ne-am plimbat puțin pe străduțele care duc la castel și am intrat în magazinele cu suveniruri. Acum avem un motiv în plus să revenim. Am auzit că oferă o priveliște minunată asupra orașului. Pentru noi Alfama a fost o surpriză extrem de plăcută, ne-am fi așteptat ca după atât urcat și coborât pante (v-am mai zis că ne place sa mergem mult pe jos, nu?) să nu prea mai avem atât de mult chef de admirat peisaje și clădiri. Dar nu a fost așa pentru că nu ai cum să nu admiri cartierul ăsta. Oriunde te-ai uita ești înconjurat de istorie și tradiție și lucrurile astea te fac să vrei să afli cât mai multe despre cartier și să-i descoperi secretele.
martie 12, 2016 at 8:43 am
La sfarsitul lunii mai, voi ajunge la Lisabona. Imi vor fi de folos recomandarile voastre. Nu vreau sa ma pierd pe stradute, am patit asta in Istanbul si nu a fost deloc placut :(.
martie 16, 2016 at 3:41 pm
Ahh, in Istanbul ne-am ratacit si noi si nu prea ne-a placut. In Lisabona insa, in Alfama in special, nu te simti ata de pierdut, fara nicio scapare din labirintul de strazi. Tot dai de stradute care te scot undeva. Cel mai indicat insa e sa urmaresti liniile de tramvai, iar daca te aventurezi pe stradute si nu mai stii pe unde sa te intorci, atunci tot ce trebuie sa faci e sa cobori (pana ajungi aproape de rau). Noi am folosit GPS-ul pentru a ajunge la hostel, abia in a 3-a zi ne-am dat seama mai exact unde suntem cazate pentru ca de fiecare data o luam pe alta ruta :))
aprilie 5, 2016 at 9:42 am
[…] Belem este unul din cartierele turistice din Lisabona, aflat ceva mai departe de Alfama sau Baixa-Chiado. Dacă prin celelalte cartiere te poți plimba destul de usor mergând pe jos, […]
aprilie 11, 2016 at 9:34 am
[…] ce v-am povestit despre cartierele Belem și Alfama, acum a venit rândul ca Baixa-Chiado și Bairro Alto să fie exploarate. Baixa, numit și […]