
Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica din Balcic
Vara aceasta am fost cateva zile in Nisipurile de Aur. A fost pentru a doua oara, dupa vacanta de anul trecut, cand am fost pe litoralul bulgaresc. Acolo am fost doar pentru relaxare si nu am facut absolut nimic, doar plaja, somn si masa. Asa ca am hotarat ca la intorcerea spre Romania sa ne oprim si in Balcic si sa vizitam Castelul Reginei Maria.
Balcic se afla in Nord Vestul Bulgariei, la doar 65 km de Vama Veche. Am parcat masina la hotel si am luat-o pe jos spre Castel. Nu ne-am cazat in buricul targului, asa ca am mers vreo 20 minute pe jos. In jurul Castelului se afla si o parcare, dar sa stiti ca este cu plata. Am inteles ca mai este o parcare pe faleza, la cealalta intrare, dar nu stim exact daca se plateste.
Cat costa intrarea la Castelul Reginei Maria din Balcic?
La casa de bilete sunt 2 tipuri de bilete. Pentru Castel trebuie sa platiti 7 leva, iar pentru gradini 15 leva. Atentie insa, trebuie sa aveti leva la voi, nu se poate plati cu cardul. In sezonul estival programul este de la 8 pana la 20. Daca vreti sa vizitati doar Castelul Reginei Maria, sa stiti ca nu este posibil fara sa treceti si prin Gradini, asa ca va trebui sa achizitionati ambele bilete. Daca insa doriti sa vedeti doar Gradinile, fara Castel, puteti face acest lucru, insa invers nu. Ciudatica regula, stim, insa doar ei stiu logica acesteia.
Sa revenim la experienta noastra. Am primit la casa de bilete cate o o harta si am plecat in explorare. In jurul resedintei se afla un parc dendrologic imens si o gradina botanica gestionata de Universitatea din Sofia. Aceasta este unica in Europa de Est si Centrala, datorita unei colectii imense de cactusi ce se intinde pe 1000 de mp. Suprafata totala a gradinii este de 62.000 de mp.
Noi am intrat prin partea cu gradina si ne-am bucurat sa vedem atatea flori si aranjamente. Evident ca am intrat si in sera ca sa vedem colectia de cactusi si suculente. Apoi, cu harta in fata, am incercat sa identificam cladirile din imagini. Am gasit de exemplu, Templul Apei, Ghereta santinelei, Vila Moara, Cascada sau Capela Adormirea Maicii Domnului. Ah, si ce ni s-a mai parut interesant este faptul ca au si o aplicatie ce deserveste pe post de audio-ghid. Fiecare obiectiv are un numar iar pe aplicatie poti afla mai multe despre istoria lui.
Puteti avea parte si de cateva activitati dragute daca tot sunteti aici. La un moment dat, in fata unei cladiri aveau loc degustari gratuite de vinuri. In alta cladire se degustau dulciuri traditionale, rahat, bomboane si ciocolata. Evident ca nu am putut refuza dulciurile si am intrat sa incercam cate ceva.
Se spune ca poti sa te “ratacesti” in voie cateva ore prin labirintul Gradinii botanice si tindem sa fim de accord cu acest lucru.
Despre Casteul Reginei Maria
Pana sa va povestim despre Castel, ne intoarcem putin in istorie ca poate va intrebati de ce a construit Regina Maria a Romaniei un castel tocmai in Bulgaria. Ei bine, totul incepe in 1913 cu al doilea razboi balcanic, cand Bulgaria se hotaraste sa-si atace fostii aliati din primul razboi balcanic, Serbia si Grecia. Pe scurt, armata romana (cu acordul Frantei si Rusiei) a trimis soldati in zona si dupa nici o luna a acceptat un armistitiu din partea Bulgariei. Bulgaria a cedat Cadrilaterul (adica Dobrogea de Sud) din care facea si Balcicul, iar pana in 1940 acesta a facut parte din Regatul Romaniei.
Acum sa revenim la partea de castel. Care castel in sine este este de fapt mai mult o vila – resedinta de vara a Reginei Maria. Nu va imaginati ca o sa dati peste vreun palat impunator ca o sa fiti dezamagiti. Este cunoscut ca fiind locul de refugiu al Majestatii Sale Maria, Regina a Romaniei. Constructia acestuia a inceput in anul 1925, dupa ce Regina a vizitat orasul Bacic pentru a doua oara. Numit si “Cuibul Singuratic’ (Tenha Yuva in limba turca), castelul a fost proiectat, la indicatiile Reginei, de E. Gunes. De gradini s-a ocupat decoratorul Jules Jany, un elvetian.
Castelul Reginei Maria din Balcic a fost realizat in stil traditional bulgresc combinat cu stilurile otoman și romanesc. Stilul otoman iese primul in evidenta, datorita minaretului, acel turnulet care orneaza castelul. Pe langa “Cuibul singuratic”, tot domeniul castelului cuprinde insa sase case, cate una pentru fiecare copil al Reginei Maria.
Am vizitat rapid castelul pentru ca nu este deloc mare si ne-am reintors in gradini, cautand iesirea. Am mai descoperit si alte locuri de pe harta si am mai stat ceva timp prin gradini. Se facuse ora deja ora 15 si am prins o zi caniculara in Balcic, asa ca am decis sa iesim si sa lasam restul locurilor nedescoperite din Gradini. Nu-i bai, ca asa o sa mai avem ce vedea intro alta vizita pe care vrem sa o facem in viitor la Gradini.
*In poze am purtat rochii Bonprix.