
Cum a fost la Carnavalul din Aalborg
Asa cum v-am spus in articolul anterior, prietena noastra Adelina tot incerca de ceva ani sa ne convinga sa o vizitam in Danemarca. In Nordul Danemarcei mai exact. Ca sa faca oferta cat mai de nerefuzat, ne-a povestit despre Carnavalul din Aalborg si asa am hotarat ca daca o sa mergem vreodata sa o vizitam, perioada cu carnavalul ar fi cea mai ok. Fast forward in ultima sambata a lunii mai, si iata-ne in sfarsit la carnaval. Dar care-i treaba cu carnavalul, poate va intrebati?
Istoric
In primul rand, Carnavalul din Aalborg e cel mai mare carnaval din Scandinavia/Europa de Nord, strangand intre 60.000-100.000 de participanti si vizitatori laolalta. Povestea carnavalului incepe in 1982 cand patru localnici s-au gandit sa organizeze un carnaval local, sarbatorind venirea primaverii prin transformarea orasului intr-un teatru gigantic cu localnici ca si actori si strazile ca scena. Mai bine zis, o fantezie plina de imaginatie in mijlocul orasului. De altfel, venirea primaverii in Danemarca este o traditie veche, datand din timpurile pagane. Prima editie a carnavalului a strans 10.000 de participanti, crescand de la un an la altul.
Ce deosebeste Carnavalul din Aalborg de alte carnavaluri e ca toata lumea poate sa participe la Marea Parada de sambata. Daca in timpul saptamanii au loc parade mai mici, cu teme diferite in fiecare an, Sambata e ziua in care toata lumea isi poata lasa imaginatia sa se dezlantuie. Parada incepe din trei locatii diferite, se intalnesc in centrul orasului si pleaca impreuna spre Kildeparken, unde distractia continua pana tarziu, cu concerte in aer liber.
Costume
Tema oficiala a acestui an a fost Cele Patru Anotimpuri, dar la Marea Parada, fiecare isi creaza propria identitate. Ca sa fim si noi in rand cu lumea, am incropit un semi-costum, toate trei fiind imbracate in colanti colorati si tricouri vesele.
Desi Adelina ne avertizase de dezmatul ce aveam sa-l vedem, nu am fost pregatite pe deplin la o asa magnitudine. In primul rand, oamenii incep sa bea de la 8-9 dimineata. Pe la 12 multi sunt extrem de beti, asa ca paramedicii si politistii sunt pe faza tot timpul. Pana sa ajungem la parada, am tot dat de grupuri de tineri care jucau tot felul de drinking games, pre-parada. Nu va mai spunem ca rafturile de bauturi erau aproape goale, nu?
In costumatia obligatorie grupurile aveau aproape intodeauna carute sau carucioare de copii, impodopide care mai de care mai frumos. Prima reactie a fost “vaaaai, ce dragut, au luat si copiii la parada”. Insa atunci cand ne-am uitat mai bine am vazut ca toate carucioarele lor erau pline cu bautura. De fapt, asta e modul de transportare al alcoolului pe durata paradei. Alcool ce ajunge de cele mai multe ori pe asfalt. Multi dintre ei luau o gura-doua de bere, apoi aruncau sticla pe jos, astfel incat dupa nici doua ore, asfaltul era foarte lipicios.
Securitate
Cu atatia oameni beti in jur, poate va ganditi ca lucrurile escaladeaza in violenta. Nu, nici urma de asa ceva, oamenii sunt in principiu veseli, fara nicio grija si pusi pe petrecere. Daca sunt ceva persoane recalcitrante, nici nu au timp sa faca ceva pentru ca sunt atat de multi politisti costumati in parada. Sincer, nu credeam ca o sa vedem atat de multi oameni beti stransi laolata si sa iasa fara scandal. Toti sunt asa de chill, de parca nu au auzit in viata lor de violenta. De fapt, toata lumea e cu zambetul pe buze si nu vor altceva decat sa se distreze.
After carnaval
Un singur lucru ne-a mai mirat la Carnavalul din Aalborg…eficienta cu care oamenii fac curatenie. Probabil ca va imaginati ca dupa atata lume se strange un munte de gunoi. Ei bine, nu prea. Va spuneam ca lumea arunca cu sticle pe strada sau le lasa pe unde apuca, fiind impanzite prin tot orasul. Sticlele astea nu ajung sa faca parte din muntele de gunoi penru ca sunt adunate imediat.
In Danemarca se recicleaza foarte mult, asa ca am vazut localnici pregatiti cu saci de gunoi sau carucioare de supermarket strangand cat mai multe sticle. Apoi se duc cu ele la supermarketuri, unde sunt containerele de selectare a deseurilor, si de pe urma carora primesc bani. Pentru fiecare sticla reciclata se primeste o suma de bani, iar unii localnici veneau cu carucioare pline, formandu-se cozi destul de mari la containere.
Cat despre gunoiul de pe strazi, si acolo s-au miscat extrem de repede. Cand parada a ajuns in parc, punctul final, pe strazile pe care marsaluisera incepuse deja curatenia. Ajutati de excavatoare, voluntari si masini de spalat strazile, oamenii par sa fi terminat in timp record.
Iar pana a doua zi n-a mai ramas nicio hartie aruncata aiurea. Am trecut prin zona si daca n-am fi participat la Carnaval, n-am fi stiut ca pe strazile alea trecusera cu o zi in urma vreo 80.000 de oameni.
Va mai lasam cu cateva fotografii cu oameni care noua ne-au atras atentia prin inventivitatea de care au dat doavada si ne-au adus zambete pe buze. Am facut atat de multe poze la carnaval, incat ne-a fost greu sa alegem preferatele noastre.
februarie 6, 2020 at 3:16 pm
[…] Carnavaul din Aalborg este cel mai mare carnival din Scandinavia si are loc in a treia Sambata din Mai; aduna laolalta intre 60.000-100.000 de oameni pe strazile din Aalborg, costumati sau simpli observatori. […]