
Descopera Albania. Butrint, Blue Eye, Lekuresi
Chiar daca am mers in Albania in special pentru plaje si mare, nu puteam sa stam toata ziua in soare. In August temperaturile trec de 40 de grade si chiar daca noi am fost in Septembrie, tot am prins zile cu 32 de grade. Am facut pauze de pranz destul de lungi, dar cum una dintre noi nu e atat de incantata sa stea toata ziua la plaja, am hotarat sa si vizitam imprejurimile. Asa ca doua dupa-amiezi din cele 5 zile in Albania le-am petrecut explorand.
Parcul National Butrint
Aflat la 18 km de Sarande, parcul se intinde pe 9,4 hectare si a intrat in patrimoniul UNESCO in 1992. Este cel mai mare parc arheologic din Albania si gasiti aici ruine grecesti, romane, otomane si venetiene. Parcul a fost descoperit in anii ’20 de un arheolog Italian in perioada in care Albania era sub ocupatie Italiana.
Butrint a fost locuit inca din Epoca Bronzului, fiind pe rand o colonie greceasca, apoi un oras roman. A inflorit sub administratia bizantina, fiind ocupat apoi de venetieni. In antichitate Butrint era atat de cunoscut incat a fost mentionat si in Eneida lui Vergilius. Ce este interesant e faptul ca toti cei care au ocupat Butrintul nu au distrus absolut nimic, ci au renovat si au extins.
O sa gasiti aici un amestec de monumente vechi de peste 2000 de ani, de la temple grecesti, la forificatii otomane. Cele mai importante situri arheologice sunt Templul lui Asclepius, Amfiteatrul, Basilica bizantina, Castelul Venetian, Poarta Lacului si Poarta Leului.
Amfiteatrul grecesc dateaza din secolul 3 i.H. si adpostea 2500 oameni. Teatrul are scaunele din piatra si este amplasat pe un deal. Castelul se afla undeva in varful dealului, construit in secolul 14 si reconstruit in 1930. Astazi gasiti aici Muzeul Butrint. Intrarea in muzeu este inclusa in pretul biletului si o sa gasiti aici fragmente de statui, piese de marmura, harti, monezi si panouri cu istoria locului.
Important de stiut:
- Biletul e 700 leke pentru adulti si 300 leke pentru familii. Noi am fost 3 si tipul de la intrare a fost dragut si ne-a dat bilete pentru familie;
- Luati la voi apa si ceva gustari. Aveti de colindat un teren destul de vast pe temperature ridicate. Chiar daca exista si un restaurant, niste apa in plus nu strica niciodata;
- Nu uitati de incaltari confortabile. O sa mergeti pe un teren stancos, aveti portiuni de urcat, asa ca papucii de plaja ies din discutie.
Ochiul Albastru – Blue Eye
Cand ne-am documentat despre locurile ce trebuie vizitate in Albania, Blue Eye (Syri i kaltër) era mentionat in mai toate topurile. Evident ca nu aveam cum sa-l ratam, cu toate ca e ceva mai complicat de ajuns la el. Dar ce este? Un fenomen natural, un izvor cu o apa hipnotizanta, in mai multe tonuri de albastru. Ochiul Albastru e unul din locurile care arata fix asa cum le vezi in pozele de pe net, culorile fiind destul de intense. Nu se stie exact cat de adanc este lacul pentru ca nimeni nu a ajuns pana la fund. Se spune ca ar avea peste 50 metri adancime, avand o apa foarte rece, sub 8 grade.
Am bagat coordonatele pe gps si toate bune si frumoase pana cand am ajuns pe portiunea de drum mai greu accesibila. Dupa ce am trecut un pod de lemn si am platit taxa de trecere, a urmat un drum de vreo 2 km, neasfaltat. Dupa ce am parcat masina, am plecat sa gasim Ochiul. Pana sa ajungem la el ne-am mai oprit sa facem niste poze la rau si la vegetatia ce-l inconjoara.
Ochiul in sine e spectaculos. E de fapt o portiune din rau care “scuipa” incontinuu apa din adancuri, creand un amalgan de culori imprejurul lui. Exista si un punct de observatie, o platform de pe care poti vedea mai bine tot raul. Si cu toate ca sunt mai peste tot semen cu “saritul si scaldatul interzis”, erau ignorate cu desavarsire. Multi curajosi, printre care si copii, sareau in portiunea asta de apa de peste 50 metri adancime, cu o temperatura aproape de inghet.
Daca vreti sa zaboviti prin zona sau doar sa va bucurati de peisaj, exista si un bar la care sa va relaxati. Noi nu am stat mai mult de o ora, dar am plecat fascinate. Sincer, ne asteptam sa fie ceva in genul cascade Bigar…poze superbe pe Google, realitatea nici pe departe. Dar Blue Eye ne-a intrecut asteptarile, fiind unul din locurile in care pozele chiar reflecta realitatea.
Castelul Lekuresi
Daca vreti un view magnific asupra Sarandei, atunci trebuie sa urcati la castelul Lekuresi, de preferat la apus. Castelul se afla la 3-4 km de Sarande, cocotat in varful unui deal. A fost construit in 1537 de catre Sultanul Suleiman Magnificul dupa ce a atacat Corfu si avea nevoie sa protejeze locul de invadatori.
Nu exista taxa de intrare, asa ca va puteti plimba de voie. Inauntru castelului este un restaurant, iar pe timp de vara se transforma si in spatiu de evenimente. Privelistea este superba, putand vedea in departare atat Sarande, cat si insulele Ksamilului si Corfu. Noi am ajuns chiar inainte de apus si am gasit destul de multa lume in restaurant. Nu am vrut sa ramanem sa mancam , asa ca am dat cateva ture pana am gasit locul perfect de a vedea cum soarele coboara in mare.