
Valea Verde Retrat, locul ascuns in inima Transilvaniei
Vara asta am schimbat putin modul in care calatorim. Incercam pe cat se poate sa gasim locuri ferite de aglomeratie, in mijlocul naturii. Asa am ajuns la Valea Verde Retreat.
Fiind crescute in Oltenia, am fost intotdeauna fascinate de casele traditionale sasesti din inima Transilvaniei. Incercam sa ne imaginam ce comori se ascund dupa portile masive si cum arata curtile lor. Credeam ca atunci cand treci de porti, te intampina o curte mare, plina de verdeata si o casa cocheta, diferita de cele cu care eram noi obisnuite. Si fix asta am gasit la Valea Verde. In plus, stilul architectural al caselor sasesti te fac sa te intorci in timp, unde traiul era mult mai simplu si lipsit de agitatia de azi. Totul iti da o stare de liniste si calm si te ajuta sa-ti incarci bateriile.
Unde este Valea Verde?
Aflat in inima Muntilor Carpati, satul Cund din judetul Mures, a absorbit de-a lungul secolelor traditii germane, romanesti si maghiare. Rezultatul este o fuziune extraordinara a acestor culturi diferite.
Ulrike si Jonas Schäfer sunt cei responsabili pentru Valea Verde Retreat. Jonas venea destul de des la noi in tara pentru ca tatal lui lucra aici. Din 2005 cei doi s-au dedicat, prin Valea Verde, dezvoltarii turismului rural facut cu responsabilitate.
De ce Valea Verde?
Am gasit la Valea Verde un concept interesant de cazare. Inspiratia de la care a pleacat este conceptul italian de “albergo diffuso” sau “hotelul rasfirat”. Casele saxone restaurate sunt rasfirate prin tot satul, iar produsele folosite in bucatarie cresc in gospodariile locale. In plus, fiecare plimbare este o oportunitate de a vorbi cu un satean, de a cumpara un produs facut in casa, sau de a afla mai multe despre viata lor.
Toate casele ce pot fi inchiriate sunt case vechi sasesti ce nu au fost construite pentru a gazdui oaspeti. Noua ni se pare o idee foarte interesanta si face ca experienta sa fie mult mai autentica. Practic, nu simti ca esti cazat la un hotel sau o pensiune, ci ai impresia ca esti intr-o casa de vacanta a unui prieten.
Cazarea la Valea Verde
Dupa cum va spuneam, casele saxone restaurate sunt imprastiate peste tot in sat. Aveti mai multe optiuni de cazare
- Apartamentele Valea Verde, fix in complexul cel mare;
- 4 case de vacanta;
- Apartamente in alte 3 case din sat.
Pretul la cazare difera in functie de apartamentul pe care il alegeti. Preturile incep de la 75 euro si pot sa ajunge si 150 euro pe noapte.
Calatorind impreuna cu surorile de la Another Side of Me, am fost cazate in apartamentele din Reussdorfer Hof, cea mai mare casa ce a fost restaurata in Cund. Casa este situata pe drumul principal din sat, la aproximativ 400 m de restaurantul Valea Verde. Este compusa din camere de zi comuna, bucatarie, 8 dormitoare si o curte mare, inconjurata de dealuri.
Momentul nostru preferat era dimineata, cand ne incarcam de energie doar uitandu-ne la natura din jurul nostru. Inainte sa plecam la micul dejun, daca ne trezeam ceva mai devreme, mai savuram o cana de ceai in curte.
Cum e la Valea Verde
Imediat cum am ajuns la Valea Verde, am facut turul resort-ului. Ne-a insotit chiar Jonas, proprietarul localului, si am fost surprinse se vedem cat de bine vorbeste romaneste.
Ne-a placut faptul ca pe tot parcursul sederii noastre la Valea Verde, toti angajatii au purtat masca si manusi. Masa nu se mai servea in restaurant, ci doar pe terasa sau afara, la mese rasfirate pe intreg domeniul.
Suprafata resort-ului e suficient de mare incat sa nu te apropii prea mult de ceilalti oaspeti. In spatele restaurantului este o zona spatioasa unde sunt asezate sezlonuri, apoi o zona de lounge semi-acoperita. Am gasit aici hamace, canapele confortabile si jocuri.
Mergand mai departe, am dat de un mic lac. Si nu vorbim de un lac cu pesti, ci de unul cu sistem de filtrare a apei, in care poti face baie si inota. Lacul e inconjurat de vegetatie, iar la capete are pontoane de acces.
Ce mananci la Valea Verde
Meniu se schimba in fiecare zi si este format din amouse bouche, starter, supa, fel principal si desert. Le poti comanda pe toate, pentru o experienta completa, sau poti alege doar ce ai pofta. La fiecare fel de mancare iti este recomandat si vinul care se potriveste perfect.
Stilul te duce cu gandul la fine dining si asta se vede si in farfurie. Atunci cand au creat meniul, inainte sa deschida restaurantul, au colaborat cu un chef ce are o stea Michelin, asa ca au mers pe acelasi stil.
Micul dejun ne-a mers la sufltet. Am avut produse proaspete, un mix intre traditional si modern. De la zacusca si salata de vinete, la omleta cu trufe, totul a fost delicios. Cand te asezi la masa, esti intrebat cum preferi ouale: ochiuri, omleta, posat sau oua Benedict. Apoi ti se adduce un platou cu branzeturi, salamuri si legume.
De departe, preferatul nostru a fost untul de casa, cu verdeturi si arpagic. Si sa nu va mai spunem de painicile proaspat scoase din cuptor! Aici am descoperit si un ceai ce ne-a fost recomandat de catre Ulrike si l-am comandat de fiecare data cand eram la masa. E un ceai de lamaite, dar nu este lamaita pe care o stim noi, avea gust combinat cu menta si era foarte bun.
La cina ni s-a alaturat initial Jonas, apoi a venit si sotia sa, Ulrike. Ambii vorbesc romana foarte bine, asa ca am stat la povesti. Ne-au povestit despre inceputurile resort-ului, prin ce incercari au trecut si cum au reusit sa-si tina angajatii si in lunile de iarna, cand turistii sunt mai putini. Sunt niste oameni deschisi si poti vorbi cu ei ca cu niste prieteni vechi. Te fac sa te simti bine venit la ei “acasa”.
Activitati la Valea Verde
La Valea Verde nu prea ai cum sa te plictisesti. Fie ca preferi drumetiile in natura sau sa ramai in interiorul resortului, exista activitati pentru toate gusturile.
Trasul cu arcul. Daca vreti sa va simtiti ca Robin Hood, exista arcuri si tinte, plus cineva care sa va invete. Mai mult decat atat, daca stati mai multe zile, va puteti face propriul arc cu sageti in atelier.
Echitatie. La Valea Verde gasiti patru cai. Calaretii experimentati se pot plimba pe un traseu prin zona rurala; Un instructor cu experienta ii va invata pe incepatori elementele de baza;
Petanque este un joc cu bile preferat de francezi, al carui scop este de a arunca bilele de metal cat mai aproape de o tinta, o mica bila de lemn colorata, numita si “cochonnet”. Am incercat si noi sa ne jucam si ne-am distrat de minune pentru ca nu nimeream.
Frisbee. Aici ne-am distrat cel mai mult pentru ca la un moment dat Dorina a aruncat discul pana a ajuns pe acoperisul lounge-ului. Nu stiam cum sa-l recuperam, pana ne-am amintit ca langa lac era o plasa mare cu coada. A luat-o Dorina si s-a urcat pe un scaun ca sa-l recupereze, insa nu vedea unde e discul si trebuia sa-i dam indicatii de pe margine. Dar totul in zadar. A urcat apoi sora calatoare Ramo, care e cea mai inalta dintre toate si din 2 manevre a reusit sa ia discul.
Foc de tabara. Sambata seara am avut si un foc de tabara; toti oaspetii din resort s-au strans in cerc, pe bancutele din jurul focului. Se facuse deja ora 22.00 si era destul de racoare afara, asa ca focul ne-a incalzit.
Plimbare cu caleasca
Una din activitatile noastre preferate a fost plimbarea cu caleasca, de la campurile de floarea soarelui pana la Observator, un loc de belvedere minunat. Pentru o experienta de neuitat, nu trebuie ratata plimbarea cu caleasca. Domnul vizitiu nu vorbeste romaneste, dar ne-am inteles in engleza. Ne-a dus mai intai pe dealurile din apropiere, la campurile de floarea soarelui si ne-a asteptat cat am facut poze.
Ne-a plimbat apoi prin vai ascunse si zone de padure. Am ajuns si la punctual de belvedere, Observatorul, intr-o poiana in mijlocul careaia am gasit o casuta de lemn. La cerere, puteti avea si un pranz , cu antipasti de casa si sandvisuri, pentru a fi servite fie in casuta, fie pentru o masa in aer liber. Pe noi ne-a asteptat o sticla de vin numai buna pentru ca muream de sete.
Noua ne-a placut mult la Valea Verde. Am descoperit un loc in natura, unde nu ai cum sa te plictisesti. Noi nu stim cand au trecut cele 2 zile pe care le-am petrecut acolo.
Voi ati fost la Valea Verde? Ce v-a placut cel mai mult?