
Ce produse cu protectie solara sa folosesti vara asta
Suntem in plina vara, iar asta e un prilej in plus sa povestim putin despre unul dintre subiectele noastre preferate, si anume despre SPF si protectie solara. Cred ca e un subiect pe care il reluam in fiecare vara si despre care ne place sa vorbim. De fapt, pe langa sfaturile despre skincare pe care le dam prietenilor, tot la noi apeleaza si atunci cand vine vorba de protectie solara. Am testat de-a lungul anilor o groaza de produse cu protectie solara, incat stim ce sa recomandam pentru fiecare tip de ten in parte.
Pentru noi, o crema cu protectie solara e esentiala in calatorii. Am fost de curand in Atena iar SPF-ul este primul lucru pe care l-am pus in portfard. De fapt, SPF-urile, caci am avut 3 produse cu protectie solara la noi. Iar daca am fi avut si bagaj de cala, sa fiti siguri ca mai bagam si un produs pentru corp. O sa ziceti ca 3 sunt cam multe pentru o mini vacanta de 5 zile. Insa fiecare a avut scopul lui. Si da, le-am folosit pe tot parcursul zilei pentru ca a fost destul de cald in Atena. Chiar daca temperaturile nu au trecut de 26-27 de grade, s-au simtit cam pe la 33 de grade ale noastre. Asta pentru ca Atena e un oras fara prea multa verdeata si destul de arid.
Importanta cremei cu protectie solara
Pana sa va povestim noi despre produsele care ne-au ajutat in calatorie, zic sa ne intoarcem putin la baza. Si anume, de ce trebuie sa ne protejam de soare, cand stim ca de la soare ne luam doza de vitamina D? Raspunusl simplu ar fi ca soarele trimite sppre Pamant radiatii de tipul UV (ultraviolete). Acestea ataca ADN-ul celulelor si distrug colagenul si elastina, proteinele responsabile cu elesticitatea pielii. Iar de aici rezulta, pe langa arsuri, si o piele imbatranita prematur. In plus, creste riscul aparitiei cancerului de piele.
Ce face crema cu protectie solara in acest caz? Blocheaza radiatiile UVA si UVB sa ajunga la celule.
- radiatiile UVB sunt cele care provoaca inrosire si arsuri (sau bronz la persoanele care au tenul mai inchis),
- radiatiile UVA sunt cele care patrund mai adanc in piele si cauzeaza imbatranirea prematura a pielii.
Tipuri de factori de protectie solara
Factorii de protectie se impart in doua, in functie de filtrele folosite
- filtre minerale creeaza o bariera fizica la nivel cutanat, reflectand radiatiile UV. Ingredienetele care fac posibil acest lucru sunt titanium dioxide si zinc oxide. Acestea sunt destul de opace si de aceea lasa o pelicula albicioasa pe piele
- filtre chimice absorb radiatiile iar produsele cu aceste filtre sunt mai lejere si mai usor de aplicat.
Recomandari de produse cu SPF
Va puneam ca am avut cu noi 3 produse cu protectie solara.
Garnier Ambre Solaire SPF 50
Garnier Ambre Solaire e spf-ul nostru de vara pe care il folosim sub machiaj. Il folosim deja de vreo 2-3 ani. Este un spf cu filtre chimice, fara parfum. Are insa alcohol denat. ca al doilea ingredient, insa in spf e singurul loc in care care il acceptam. In mod normal alcoolul usuca tenul, insa in cremele cu protectie solara, mai ales pe perioada verii, acesta este cumva un lucru bun. Adica nu e atat de hidratant incat sa-ti luceasca fata la o ora de la aplicare. are o textura usoara, fluida, ce intra imediat in piele. Nu lasa pelicula alba si nici nu ustura ochii.
ISDIN Fusion Water SPF 50
ISDIN Fusion Water e tot un spf pentru fata, dar care s-a dovedit a fi prea gras pentru perioada asta. Asa ca dupa ce l-am testat o perioada, am decis ca e numai bun pentru corp. Nu are alcool, insa are parfum pe la sfarsitul listei. Are in compozitie si Octocrylene, din cauza caruia ne si lacrimeaza ochii. L-am avut cu noi in geanta si fiind destul de mic, nici nu l-am simtit. L-am folosit in special atunci cand soarele batea destul de tare. A fost perfect pentru reaplicare in special pe umeri si decolteu.
Pont: daca si voi “plangeti” dupa ce aplicati spf, evitati produsele cu Octocrylene. O fi el un filtru bun, dar multa lume lacrimeaza din cauza lui.
La R0che-Posay Anthelios SPF 50
La Roche-Posay Anthelios nu lipseste niciodata din bagajul nostru. Speram ca stiti ca nu este suficient sa aplicati sfp dimineata si sa ziceti ca e suficuent, nu? In mod normal, spf-ul trebuie reaplicat la 2-3 ore. Datorita schimbarilor climatice si a subtierii stratului de ozon, reaplicarea spf-ului pe parcursul zilei ar trebui sa devina ceva obisnuit.
Acum cativa ani, produsele de tipul acesta nu existau si reaplicarea nu prea era posibila, in special peste machiaj. Acum, produsele sub forma de spray usureaza reaplicarea. Noi il folosim si pe corp atunci cand calatorim si stim ca o sa mergem mult pe jos.
Acestea au fost produsele pe care le-am avut cu noi in vacanta, dar va mai lasam 2 recomandari. Stiti ca noua ne plac produsele asiatice, asa ca nu puteam sa nu va recomandam si un spf asiatic. Vara aceasta am revenit la Cosrx Aloe Soothing Sun Cream, pe care l-am folosit pentru prima data acum vreo 5 ani. E perfect pentru vara si cu toate ca se simte alcoolul din componenta destul de puterinic, mirosul dispare imediat. Are o textura extrem de lejera, intra in piele imediat si se comporta bine sub machiaj.
Va spuneam ca daca am fi avut bagaj de cala am fi luat si un spf pentru corp. Ei bine, atunci cand nu mergem la plaja, preferam spf-urile sub forma de spray pentru corp. Sunt mai usor de utilizat, nu lasa pielea lipicioasa si se absorb imediat. Daca stim ca o sa fim afara mai multe ore si avem cu noi un rucsac sau o geanta mai incapatoare, atunci luam cu noi si un sfp pentru corp. E mai mare, intr-adevar, insa ne-a salvat de multe ori de la arsuri solare.
Voi ce spf-uri mai folositi in perioada asta? Care sunt preferatele voastre?