Cum să vă protejați de alergia la soare în călătorii
Suntem în plină vară, iar asta înseamnă că trebuie să avem mai multă grijă de pielea noastră și să limităm expunerea la soare pentru a evita arsura și alergia la soare. Bine, asta în teorie, pentru că în practică nu ne iese întotdeauna. Am avut întotdeauna grijă să folosim cremă cu protecție solară atunci când mergem la plajă, însă cum rămâne cu restul timpului? Că doar soarele nu se ascunde atunci când noi nu suntem în vacanță!
Dacă înainte aveam de-a face cu arsuri solare minore pe porțiuni din corp unde uitam să reaplicăm crema cu SPF, iată că în sezonul acesta ne-am confruntat pentru prima dată cu o alergie solară. Și când zicem ne-am confruntat, a se citi sora călătoare Ramo, căci ea este posesoarea unui ten deschis care nu se bronzează, ci doar se înroșește. Ei bine, cu toate pățăniile din copilărie și din adolescență (arsuri de toată frumusețea), acum umblu cu SPF-ul după mine în geantă. Și poate vă întrebați…cum ai reușit să faci o alergie la soare?
Să vă explic….pe toată perioada Pandemiei, cum nu prea am ieșit pe afară, soarele nu a avut timp să mă vadă. În trecut mă prindea puțin câte puțin, cu ocazia fiecărei ieșiri pe afară. Acum nimic însă. Și uite așa am plecat noi relaxate în prima vacanță post-pandemică, în Azore. Dacă vă uitați puțin pe hartă, veți vedea că Insulele Azore sunt undeva în mijlocul oceanului, iar tempereturile în luna iunie nu trec de 24 de grade.
M-am înarmat cu spf-ul 50 pentru față (pe care îl aplicam în fiecare dimineață), iar când simțeam că soarele arde ceva mai tare, aplicam pe zonele expuse La Roche-Posay Anthelios. Până aici totul ok, m-am bronzat puțin pe brațe și cam atât. Unde a apărut problema? În escala din Lisabona! Cum am pus piciorul în oraș ne-am dat seama că este mult mai cald decât în Azore și noi aveam de umblat toată ziua.
Cum arată alergia la soare și care sunt cauzele ei?
Chiar dacă am tot reaplicat spf-ul spray pe tot parcursul zilei, se pare că ori am ratat unele zone, ori trecuse ceva timp de la ultima aplicare. Așa se face că pe la mijlocul zilei m-am trezit cu o alergie solară de toată frumusețea tocmai deasupra gleznei stângi.
Poate vă întrebați care sunt cauzele unei alergii la soare. Ei bine, reacțiile alergice la soare apar datorită expunerii excesive atât la radiațiile UVA, cât și la cele UVB. Ele pătrund adânc în piele și afectează celulele epidermei. Ce face pielea în acest moment? Se apără de radiațiile solare cu o reacție imunitară. Adică se înroșește și se inflamează. Acum, partea cu înroșitul am mai pățit-o de mai multe ori de-a lungul timpului, însă inflamarea era ceva nou pentru mine.
Se pare că am avut o reacție alergică destul de urâtă pentru că și glezna mea se umflase și arăta ca o minge de golf (bine, dau vina și pe căldura excesivă și trecerea bruscă de la un climat mai răcoros).
Cele mai frecvente tipuri de reacții cutanate la soare
Erupția polimorfă la lumină (EPL)
Este tipul de alergie la soare cel mai des întâlnită. O mai întâlnim și sub numele de alergie la soare sau fotosensibilitate. Apare de obicei primăvara, când pielea nu este pregătită pentru acțiunea razelor solare.
Cele mai frecvente simptome EPL, care pot apărea în câteva ore sau chiar în câteva zile, includ
- înroșirea pielii
- coșurile pruriginoase
- flictenele supurânde.
Urticaria solară
Seamănă cu acneea clasică sau cu EPL, datorită coșurilor inflamate. Apariția acestui tip de reacție este cauzată atât de intensitarea radiațiilor solare, cât și de emulgatorii și conservanții din produsele cosmetice folosite.
Dermatita actinică și reacțiile foto-toxice
Sunt influențate de intensitatea radiațiilor UV și, posibil, de efectele unor medicamente, ca antibioticele, antidepresivele care conțin sunătoare, precum și de diverse alimente (citrice, țelină, smochine). Se manifestă ca zone inflamate și pruriginoase pe piele.
Ce ajută în caz de alergii solare?
Radiațiile solare nu pot fi evitate niciodată complet. Însă ele sunt și sunt importante, mai ales pentru sinteza vitaminei D. Pentru ca soarele să nu vă ia prin surprindere, încercați să vă protejați
- Folosiți creme de protecție solarăcu factor înalt de protecție anti UVA și UVB.
- Aplicați crema de protecție solară la fiecare două sau trei ore.
- Folosiți creme după bronzare, cu efect de hidratare a pielii. Preferatele noastre sunt cele care conțin aloe vera sau pantenol.
- Nu uitați de hidratare și beți suficientă apă
- Evitați să ieșiți în soare sau să vă bronzați între orele 11 și 16.
- Prelungiți treptat expunerea la soare. În acest fel, pielea se adaptează mai ușor.
- Purtați îmbrăcăminte care vă protejează de soare: mai închisă la culoare și nu prea subțire.
Ce faceți atunci când alergia la soare și-a făcut apariția?
- Aplicați comprese reci pe zonele arse.
- Presărați pudră de talc pentru copii pe flictenele supurânde.
- Purtați haine care să acopere zonele afectate.
Cu toate astea în minte, la nici o săptămână de la revenirea în țară din Azore, ne-am făcu iarăși bagajele și am plecat într-un press trip în Tenerife. Cu alergia solară proaspăt întipărită în minte, arsenalul nostru de creme de protecție s-a mărit puțin. Ce am avut cu noi?
- La Roche-Posay Anthelios SPF50
- Garnier Ambre Solaire SPF50
- La Roche-Posay Anthelios spray SPF50
- La Roche-Posay Anthelios lapte de corp
- Uriage Bariésun Repair Balm After Sun
Am fost super conștiincioase atunci când venea vorba de reaplicare și am împărțit cremele noastre cu protecție solară și cu restul grupului. Însă nu am fost suficient de vigilente pentru că o parte dintre ei s-au ales cu niște arsuri și alergii solare de toată frumusețea. Și nu într-o zi caniculară, ci într-una înnorată, în care bătea și vântul.
Dacă până acum credeați că soarele vă poate arde doar într-o zi senină, ei bine, nu. Chiar dacă afară este înnorat, nu uitați de crema cu factor de protecție. Vă poate salva de o alergie la soare urmată de usturime, mâncărimi și coșurile pruriginoase.