Ce sa vezi la Nisa intr-un city break
In fiecare an de zilele noastre de nastere incercam sa plecam pe undeva in afara tarii. Iar anul acesta nu a fost o exceptie si am fost la Nisa. Chiar daca ne-am despartit si doar Simy a plecat intr-o escapada romantica, tot o sa va povestim cum a fost si ce am facut. Cine stie, poate aveti in plan o calatorie pe Coasta de Azur si articolul asta o sa va fie de folos.
Am avut la dispozitie 4 zile sa exploram Coasta de Azur si am vazut mai multe orase, dar astazi o sa va povestim despre Nisa. Ca o mica introducere, va spunem ca Nisa a apartinut Italiei pana in secolul XIX, asa ca veti observa multe influente italienesti aici. Nisa se afla pe Riviera Franceza si este al 2-lea cel mai mare oras din provincia Provence-Alpi-Coasta de Azur, dupa Marsilia. In 2021, UNESCO a proclamat Nisa ca World Heritage Site.
Am vizitat Nisa la sfarsit de februarie si am nimerit chiar in timpul Carnavalului de la Nisa. Acest carnaval are loc in fiecare an in luna februarie, anul acesta desfasurandu-se intre 10 si 26 februarie. Au avut loc showuri si parade in fiecare zi, iar la unele dintre ele se intra pe baza de bilete. Noi am fost norocosi si am putut vedea unele parade de pe strada. Nu am plecat de acasa cu gandul de a merge la vreun show, asa ca nu am luat bilete.
In prima seara cand am ajuns in Nisa si am iesit la plimbare, am dat chiar peste showul Parade of Lights. Fiind cu bilet, zona Massena era inchisa si a trebuit sa ocolim destul de mult ca sa ne continuam plimbarea si apoi sa ajungem inapoi la hotel. Dar a meriat pentru ca am vazut cateva statui din strada, acestea fiind destul de mari.
Tips: Daca vreti ca pe viitor sa mergeti la Carnaval si sa apucati un show, pretul unui bilet incepe de la 7 euro, iar cel mai scump este 32 euro, depinde de sectorul in care va luati bilet.
Cum ajungi in Nisa
Sa incepem cu inceputul. Cum se ajunge in oras de la aeroport? Foarte simplu. Tramvaiul T2 care este chiar in fata aeroportului va duce in oras in nici 20 de minute. Pretul biletului este de doar 1,5 euro. Va puteti lua si o cartela de 10 calatorii (care costa 10 euro) pe care o puteti imparti, aceasta nefiind nominala. Puteti folosi aceasta cartela si la autobuz, asa ca puteti vizita si orasele de langa Nisa cu ea.
Ce e de vazut in Nisa
Promanade des Anglais
Promanade des Anglais, celebra faleza din Nisa, are o lungime de aproape 7 km. Ea incepe de la aeroport si se termina in Port. A fost construita pentru englezii aristocrati care veneau in Nisa pe timpul iernii. Initial s-a numit Camin des Angles, dar din 1860 si-a schimbat numele in cel de astazi. Localnicii din Nisa se refera la Promenade des anglais ca “La Prom”, fiind un loc popolar pentru a se relaxa.
Hotel Negresco
Pe Promenada se gaseste si faimosul Hotel Negresco. A fost fondat de un roman, Henri Negresco, la inceputul secolului al XX-lea. La inceputul anilor 1910, el voia sa construiasca propriul sau hotel de lux, pe o parcela de teren de 6.500 m² aflata in apropiere de vila Masséna. Visul sau a devenit realitate cu ajutorul unor magnati din industrie. Legenda spune ca Henri Negrescu a construit o cupola roz ce avea forma sanului amantei sale.
In ianuarie 1913 are loc inaugurarea hotelului LE NEGRESCO. Din pacate, incepe Primul Razboi Mondial si hotelul este transformat in spital militar. Deteriorarea si disparitia clientilor il determina sa vanda hotelul, iar Henri Negresco moare in 1920. Cu toate ca este un hotel de lux, ca acesta nu are centru spa sau piscine ca majoritatea hotelurilor din aceasta categorie. Accepta insa caini si pisici, sau chiar animale mai exotice (Salvador Dali a venit aici cu un ghepard).
Villa Masséna
Chiar langa Hotelul Negresco este si Villa Masséna. A fost construita intre 1898 si 1901 de catre arhitectul Danez Hans-Georg Tersling, unul dintre cei mai buni arhitecti de pe Riviera Franceza in timpul Belle Epoque. Stilul ales este unul neoclassic, imbinat cu cel Italian. Printul Victor de Essling (1836-1910) nepotul lui Niçois André Masséna, isi face aici resedinta de iarna.
Fiul sau André, mostenitor al Vilei Massena, a donat-o primariei din Nisa in 1919, iar mai apoi trasformata in muzeu ce a fost inaugurat in 1921. Intre 1999 si 2008 a avut loc o campanie mare de renovare, iar vila a fost reconditionata. Pretul unui bilet este de 10 euro.
In muzeu sunt peste 20 de sali de expozitie care spun istoria orasului. Mai gasiti aici colectii de tablouri, postere sau poze. La ultimul etaj sunt de obicei expozitii tempoarare. Cand am fost noi a fost expozitia “Nisa si fabulosul carnaval de la Rio”. Am gasit aici multe costume autentice ale scolilor de samba din Rio, care ne-au placut extrem de mult.
Piata Masséna
Este cea mai mare piata din Nisa si poarta numele maresalului Jean-Andre Masséna. Este o piata pietonala, dar pe aici trece si tramvaiul 1. In capat se gaseste Fantana Soarelui (Fontaine du Soleil), decorata cu sculpturi de bronz ce reprezinta personaje din mitologia Greco-romana, Pamantul, Marte, Venus, Mercur si Saturn. In mijloc se afla statuia lui Apolo avand o inaltime de sapte metri. Fantana a fost construita initial in anul 1832 si a suferit mai multe redecorari pana a capatat forma actuala. In partea de nord-est se afla cladirea ce adaposteste Galeriile Lafayette, construita in anul 1859.
In anul 2007, piata Massena a fost decorata cu sapte statui asezate pe stalpi inalti de zece metri. Aceste statui simbolizeaza cele sapte continente. Statuile au fost proiectate de artistul catalan Jaume Plensa, lucrarea purtand numele de Conversation in Nice.
Piata este adesea folosita pentru spectacole si alte evenimente, cum a fost cazul Carnavalului de la Nisa, pe care noi l-am prins.
Bazilica Notre Dame
La nici 10 minute de mers pe jos de Piata Masséna gasiti Bazilica Notre Dame. A fost construita in 1868 dupa planurile lui Louis Lenormand. Este cel mai mare lacas de cult din Nisa. Se afla chiar in centrul orasului, pe bulevardul comerical Jean Médecin. Aici se organizeaza si multe concerte, acustica fiind una ideala. Din pacate nu am apucat sa intram si in interior pentru ca era inchisa, dar am citit ca vitraliile sunt minunate.
Catedrala ortodoxa ruseasca
Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae este cea mai mare catedrala ortodoxa din Europa de Vest. In Nisa exista o comunitate destul de mare de rusi. Inca de la mijlocul secolului al XIX-lea nobilimea din Rusia a inceput sa viziteze Nisa, cativa nobili de rang inalt avand si case aici. A fost construita la inceputul secolului XX-lea la ordinal tarului Nicolae al II-lea si a fost prima biserica ortodoxa construita in Franta.
Multi ani a fost in centrul unei batalii intre Rusia si Asociatia Religioasa Ortodoxa Rusa din Franta. Guvernul din Rusia a cerut in istanta sa fie recunoscut drept proprietar pentru ca biserica se afla pe un teren concestionat de Tarul Nicolae al II-lea pe 99 de ani, cu drept de mostenire.
Muzeul Marc Chagall
Muzeul a fost creat in timpul vietii artistului, cu sprijinul ministrului culturii, André Malraux, si inaugurat in 1973. Este cunoscut si sub numele de „Muzeul Național Marc Chagall Mesaj Biblic” deoarece gazduieste seria a saptesprezece picturi care ilustreaza mesaje biblice, pictate de Chagall si oferite statului francez in 1966.
Noua ne-a placut mult muzeul, chiar daca nu suntem neaparat fani ai tablourilor ce infatiseaza scene biblice. Chiar am stat sa analizam si am incercat sa identificam fiecare detaliu. In auditoriu este un viraliu mare si un pian pictat de Chagall.
Pretul unui bilet este de 8 euro.
Vielle Ville
Este centrul vechi al Nisei, cu stradute inguste, case colorate si magazine cu suveniruri. Numele strazilor din Centrul Vechi e scris in 2 versiuni: in franceza si in dialectul local Nissart (niçart). Cours Saleya este piata care are loc in fiecare dimineata de la 6-13, de marti pana duminica. Noi nu am apucat-o, dar voi poate ajungeti la ea.
Colline du chateau
Din centrul vechi am urcat spre Colline du chateau. Dealul Cetatii este cel mai inalt punct al orasului, avand o altitudine de 92 de metri deasupra nivelului marii. Pe langa privelistea frumoasa pe care o ofera asupra orasului, Dealul Cetatii este locul unde veti gasi ramasitele cetatii Nisei. Aceasta a fost distrusa in anul 1706 de catre soldati la comanda lui Ludovic al XIV-lea.
Ca sa ajungeti in varf trebuie sa urcati niste trepte, dar am auzit ca exista si un lift care va duce sus. Insa se ia din alta parte a orasului, nu pe unde am urcat noi. Tot pe Dealul Cetatii se afla si cascada artificiala Dijon care a fost construita in secolul al XVIII-lea. Se spune ca este una dintre cele mai frumoase cascade din Franta.
Dealul cetatii are si o gradina de 19.3 hectare, fiind unul dintre parcurile preferate ale localnicilor.
Piata Garibaldi
Dupa Piata Massena, este a doua cea mai importanta piata din Nisa. A fost construita in 1773 si a fost creata pentru a-l intampina pe Regele Sardiniei, Victor Amadeus III de Sardinia. Initial s-a numit Piazza Vittorio, in vremurile in care cand Nisa apartinea de Italia. Asa se face ca piata are mai mult un vibe italienesc.
La Tête Carrée
La Tête Carrée creat de Sacha Sosno este una dintre cele mai neobisnuite lucrari contemporane. Are 30 de metri inaltime, 14 metri latime si cantareste 1050 de tone. A fost inaugurat in 2002, dar nu este deschisa pentru public. Noaptea cladirea-sculptura este luminata si isi schimba culoarea cand au loc diferite evenimente.
Lui Sosno ii place sa integreze oamenii in formele geometrice. Are mai multe lucrari de genul pe Coasta de Azur, cum ar fi sculptura “Regard sur l’Arénas” in centrul cartierului business district din Nisa, sau “the Venus” care este in zidurile hotelului AC Hotel by Marriott sau “the Guetteur” in centerul Polygon Riviera.
Portul din Nisa
Portul Lympia, pe numele sau official, este locul in care am ajuns in prima zi. Am iesit la o scurta plimbare, dar era seara si nu prea am vazut mare lucru. Pana sa ajungem in port am dat si peste scumptura cu #ILoveNice pe care am vazut-o pozata de atatea ori.
Plaja din Nisa
Fiind februarie, va dati seama ca nu am facut plaja. Dar asta nu ne-a impiedicat si am ales sa ne plimbam pe plaja.
Tips: daca vreti sa veniti vara, sa stiti ca este o plaja cu pietre, nu o sa gasiti nisip fin.
Noua ne-a placut mult Nisa, chiar daca am avut la dispozitie cam o zi si jumatate sa vedem orasul. Am incercat sa facem si sa vedem cat mai multe in timpul petrecut aici. Inainte sa plecam am auzit povesti cum ca nu ai ce sa faci in Nisa pentru ca este un oras mic. Total gresit! Da, centrul este micut, dar un oras nu se rezuma doar la centru. Ne-ar mai fi trebuit cel putin o zi ca sa vedem tot.
In celelalte zile am ales sa mergem in alte orase de pe langa Nisa, dar despre ele o sa va povestim in alte articole.
In vacanta de la Nisa, Simy a ales sa poarte o rochie de la Bonprix. Daca va grabiti, poate o mai prindeti la reducere.
martie 23, 2023 at 1:14 pm
[…] cam 10 minute autobuzul. Ce a fost misto? Avand cardul de 10 calatorii de care va povesteam in articolul despre Nisa, cu doar un bilet am calatorit atat cu tramvaiele pana la statia Vauban, cat si cu autobuzul spre […]
martie 30, 2023 at 2:47 pm
[…] ce v-am povestit despre Nisa si Eze, astazi va spunem cate ceva despre Monaco. Am petrecut aici doar o jumatate de zi, dupa ce […]
mai 12, 2023 at 2:32 pm
[…] seria oraselor de pe Coasta de Azur cu Menton. Dupa ce v-am povestit despre Nisa, Eze si Monaco, azi a venit randul Mentonului. Noi am ajuns la fix, pentru ca intre 11 si 26 […]