
Cum sa vizitezi Timisoara in 3 zile
Timisoara nu se afla pe lista noastra de orase din Romania in care sa ajungem prea curand, insa atunci cand am aflat de noua campanie Blue Air, Zboara in Tara, lucrurile s-au schimbat. In aceasta perioada, cei de la Blue Air incurajeaza calatoriile interne, asa ca au lansat o serie de zboruri la preturi destul de mici. Trebuie sa va mai spunem cine au fost partenerele noastre in aceasta calatorie? Surorile de la Anotherside Of Me, evident. Dupa o mica dezbatere cu privire la orasul pe care sa-l vizitam (am avut mai multe optiuni), Timisoara a iesit castigatoare.
Noi zicem ca am ales super bine, mai ales ca nu mai fusesem de mai bine de 10 ani. Am tot vazut ca s-au facut renovari masive si eram curioase sa vedem cat de diferita e de Timisoara pe care ne-o aminteam noi.
Am ales zborul de dis-de-dimineata la plecare si cel de seara la intoarcere, ca sa avem timp suficient de vizitat. Ne bucuram sa vedem cum companiile aeriene incearca sa se dezvolte si pe zborurile interne, oferind preturi atractive. Zborul in sine a durat doar 45 de minute, find mult mai ok ca o cursa cu trenul sau un drum cu masina din Bucuresti .
Unde sa te cazezi in Timisoara
Am observant ca de ceva timp preferam sa stam in apartamente, nu la hotel. Atmosfera e mult mai cozy si relaxanta si acest lucru te face sa te simti ca acasa si in vacanta. La Timisoara am ales Comfort Apartaments, apartamente in regim hotelier (13 la numar), aproape de centrul orasului. Si cand spunem apropape, nu ne referim chiar la doi pasi de obiectivele turistice. Atunci cand calatorim, ne place ca seara sa avem parte de liniste ca sa ne refacem dupa o zi intreaga de hoinarit prin oras. Comfort Apartaments se afla in apropierea fabricii de bere Timisoreana, iar pana in centru faci cam 20 de minute de mers pe jos. Daca nu ai chef de mers, statia de tramvai e la cativa pasi de apartamente.
Noi am stat in apartamentul Spring, care are o camera cu un pat dublu si o canapea extensibila. Ce ne-a placut super mult a fost faptul ca apartamentul e foarte colorat. Cand deschideam geamul si vedeam ca inca e mohorat afara, lucrul acesta ne schimba instant starea de spirit.
Facilitati
In apartament gasiti si un aparat de facut cafea si capsule pentru cafea, cutii cu ceaiuri, uscator de par si fier de calcat. Nu stiti de cate ori am dorit sa fi gasit un fier de calcat in vacante, asa ca ne-am bucurat ca ne-am putut calca rochiile.
Daca veniti cu avionul si nu aveti cu ce sa ajungeti in oras, cei de la Comfort Apartaments ofera si transfer de la/pana la aeroport in schimbul a 45 lei/cursa. Noi am ajuns dimineata, pe la ora 8:30, asa ca i-am fost super recunoscatoare lui Claudiu care a venit sa ne astepte. Inainte de plecare am mai iesit la cafea si ne-am bucurat sa mai aflam lucruri despre Timisoara si tot felul de povesti despre oamenii care stau in apartamente.
Sa nu mai zicem ca au si super preturi
- de la 149 lei/noapte pentru apartamentele de 1-2 persoane
- pana la 249 lei pentru cele care primesc maxim 4 persoane.
Locuri de vizitat
Dupa cum va ziceam, am ajuns destul de devreme in Timisoara. Am plecat din Bucuresti pe la 7:00, pe o ploaie torentiala, iar la Timisoara ne astepta soarele. Chiar daca erau doar 10 grade, macar nu mai aveam parte de vremea mohorata din Bucuresti.
Dupa ce ne-am cazat, ne-am schimbat si ne-am aranjat, plecat spre oras sa descoperim ce aveam pe lista. Unde am mers prima data? La o cafenea, desigur! Nu doar pentru cafea, ci si ca sa si mancam. Aveam cateva cafenele notate pe lista noastra, asa ca in prima zi am zis sa mergem la Ovride Speciality Coffee, o cafenea situata aproape de Piata Operei si Piata Libertatii, pe strada Lucian Blaga nr 6. Ce ne-am luat aici? O latte si un chai latte, desigur si cate o vafa cu avocado si salata. A fost unul dintre cele mai bune mic dejunuri pe care le-am mancat in ultima perioada. Din pacate nu am putut sta in interior din cauza Covid19, asa ca am stat afara. Am primit insa cate o paturica ca sa nu ne fie frig. Deja incepusem foarte bine vizita la Timisoara.
Muzeul Banatului( Muzeul Huniade)
Castelul Huniade este cea mai veche cladire din Timisoara, fiind construita intre 1443 – 1447 de catre Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea. Din pacate, cand am ajuns acolo, am gasit un muzeu inchis.
Am dat ocol cladirii, poate-poate gasim intrarea, insa fara succes. Am aflat apoi ca muzeul este in renovare de peste 13 ani si o parte din exponate pot fi vazute in Bastionul Maria Theresia. Cum patrimoniul muzeului este destul de mare, restul exponatelor sunt tinute in depozit.
Piata Victoriei sau ( Piata Operei)
De la Muzeul Banatului am dat in Piata Victoriei. Stilul preponderent este cel baroc vienez, dar si stilurile neo-bizantin si Art Nouveau si-au pus amprenta pe cladiri. Multe cladiri sunt insa in renovare, inclusiv Opera, un punct de atractie important. Initial noi nu ne-am dat seama unde suntem exact pentru ca stiam ca trebuia sa vedem Opera. Dar ne-am dezmeticit destul de repede.
Chiar si asa, in renovare, tot eram cu privirea in sus si ne uitam la toate detaliile impresionante cu care erau ornate cladirile. Sa speram ca o sa fie rehabilitate in curand si sa revina la farmecul de dinainte.
Catedrala Mitropolitana
Catedrala marcheaza cealalta intrare principala in centrul orasului, fiind dispusa in partea de sud a pietei, fiind si cel mai mare edificiu religios din oras. Catedrala imbina stilul bizantin cu cel moldovenesc, iar cel mai inalt turn dintre cele 11 existente masoara o inaltime de 83,7 metri.
Noi am intrat sa vizitam Catedrala, care are un interior de-a dreptul impresionant. Am vazut apoi un indicator cu muzeu, asa ca am dat o tura prin Catedrala, dar cum nu am gasit muzeul, am plecat. Cand eram afara, la trecerea de pietoni, vorbeam despre Catedrala si o doamna care auzise ce vorbeam a venit la noi si ne-a intrebat daca am vizitat si Muzeul. I-am zis ca nu l-am gasit, asa ca s-a oferit sa se intoarca si sa ne arate unde este.
Am mers prin partea dreapta a Catedralei, am coborat niste trepte si am ajuns in sfarsit la Muzeu. Acolo o gasiti pe Maica Paraschiva, scolita in Elvetia, care va povesteste cu atata pasiune despre toate exponatele din muzeu.
Parcul Central
Parcul are o istorie impresionanta. In secolul al XVII-lea, chiar pe locul acestuia, se afla un cimitir militar care a fost inchis in 1770. O suta de ani mai tarziu, comandantul militar al orasului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca osemintele sa fie mutate in Cimitirul Eroilor, iar in locul lui sa se realizeze cat mai repede un loc de promenada.
Noul spatiu verde a preluat numele generalului si, dupa moartea sa, a fost ridicata o statuie in acel loc. In Primul Razboi Mondial statuia a fost distrusa, iar in prezent Parcul Central gazduieste un monument al eroilor, cateva statui ale unor personalitati importante din istoria Banatului si numeroase fantani arteziene.
Piata Libertatii
De la Parcul Central am luat-o usor spre Piata Libertatii, unde ne-am oprit sa facem cateva poze. Aici se afla si statuile Fecioarei Mariei si a Sfantului Nepomuk.
Bastionul Maria Theresia
Aflat intre Hotel Continental si Fantana Punctelor Cardinale, Bastionul Maria Theresia este construit in stil baroc, intre 1730 si 1735. Acesta reprezinta cea mai mare bucata de zid pastrata din vechea cetate a Timisoarei.
Aici am gasit si un punct de informare turistica, de unde am luat o harta a orasului si am mai aflat de la domnul de acolo ce obiective sa mai bifam.
Piata Unirii
Piata este realizata in stil baroc si este cea mai veche piata din Timisoara. Este denumita astfel in cinstea trupelor romane care au intrat in cetate la 3 august 1919 cand au instaurat administratia romaneasca, definitivand astfel unirea Banatului cu Romania.
Piata gazduieste Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Catedrala Episcopala Ortodoxa Sarba, Monumentul Sfintei Treimi si Fantana cu apa minerala.
Palatul Baroc (Muzeul de Arta)
Palatul Vechii Prefecturi este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei, ba chiar, dupa multi, cea mai frumoasa cladire din oras. Pe vremea cand Piata Unirii reprezenta locul central al orasului, aceasta cladire s-a ridicat pentru a servi drept resedinta a guvernatorului.
In momentul avansarii lucrarilor la Dom si fixarii formei Pietei Principale (astazi Piata Unirii) s-a ales si pozitia locuintei guvernatorului civil.
In prezent gazduieste Muzeul de Arta. Noi am intrat si l-am vizitat, biletul costand 10 lei.
Memorialul Revolutiei din ’89
Am vazut pe harta ca in apropiere este si Memorialul Revolutiei din ’89, asa ca am pornut spre el. Domul de Punctul de Informare Turistica ne-a spus ca nu trebuie sa-l ratam. De ce? Pe langa momunetul propriu-zis, in curtea interioara se gaseste si o bucata de zid din Zidul Berlinului. Pretty cool, nu?
A doua zi in Timisoara ne-a gasit la Cafeneaua Verde, o cafenea din Piata Libertatii, pe Strada Coriolan Brediceanu 2. Dupa ce am luat micul dejun, cu cafeaua si ciocolata calda alaturi, am plecat sa exploram iarasi orasul.
Muzeul Satului Banatean
La Muzeul Satului Banatean am ajuns cu un Uber pentru ca este ceva mai departe de centru. Situat in nordul orasului, muzeul se intinde pe o suprafata de 17 hectare. Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu cu etnografic din Romania care cuprinde centrul civic al satului, format din Primarie, Biserica, Scoala, Casa Nationala (cu destinatie culturala) si birt.
Ne-a placut super mult biletul de intrare (5 lei) care e sub forma unei vederi. Ne-am plimbat printre casutele vechi, iar 4 dintre ele erau deschise si pentru vizitare.
In vecinatatea muzeului se afla Gradina Zoologica, precum si Padurea Verde, dar noi nu am fost la niciunul din cele doua.
Parcul Rozelor
Amenajat in anul 1928, Parcul Rozelor a schimbat numeroase nume, infatisari si suprafete. Astazi, singurul lucru pe care il mai are in comun cu vechiul rozariu cunoscut peste mari si tari este numarul soiurilor de trandafiri, peste 1200.
Casa cu iedera
Inainte sa plecam la Timisoara am vazut pe Instagram o poza cu o casa acoperita cu iedera. Ni s-a parut super interesanta si am zis ca vrem neaparat sa mergem si noi acolo. Am gasit-o super repede, am scris pe gps Casa cu iedera si ne-a dus direct la destinatie.
Cand am ajuns noi era un targ in curtea casei, dar chiar si asa, ni s-a parut interesanta.
Cum aveam zbor seara, am mai avut timp sa exporam orasul si duminica. Am inceput cu micul dejun la Garage Café, o cafenea in apropierea Pietii Unirii si Bastionului Maria Theresia.
Daca tot eram aproape de Piata Unirii am zis sa sa profitam de soare si sa mai facem cateva poze. Cand am ajuns in Piata, am dat de Smiley si Pavel Bartos, care filmau pentru Romanii au Talent.
Piata Traian
Situata in centrul cartierului istoric Fabric, mai este denumita si Piata Plangerii, fiind inconjurata de cladiri istorice. Aceasta a fost proiectata de inginerii militari in 1740 si s-a dorit sa reprezinte o replica mai mica a Pietii Unirii.
In Piata Traian gasiti Sfanta Cruce, Clopotul Durerii, Biserica Sfantul Gheorghe, Palatul Comunitatii Sarbe si Palatul Mercur. Din pacate multe cadiri de aici sunt in ruina si dadeau semen de reconditionare. Ar fi pacat sa lase aceste cladiri in paragina pentru ca unele au niste detalii arhitecturale incredibile.
Fabrica de Bere
Fabrica de Bere Timisoreana este una din emblemele orasului si prima fabrica de bere din Romania, infiintata in 1718 in sudul cartierului Fabric, pe strada Stefan cel Mare nr.28. Existenta fabricii este legata de numele Printului Eugeniu de Savoia, care a venit cu initiativa construirii fabricii, din doua motive – pentru a aproviziona armata austriaca cu bere si pentru a suplimenta apa potabila din oras.
Din pacate anul acesta nu se mai poate vizita. Am intrebat un paznic si ne-a zis ca deocamdata au inchis vizitele din cauza pandemiei. Sa speram ca anul viitor se va putea vizita din noi. Am auzit ca experienta este una de neratat.
Iulius Town
In prima seara ne-am intalnit cu Ana, o prietena de-a surorilor, si asa am ajuns sa cunoastem putin orasul si din perspectiva unui localnic. Chiar daca mall-urile nu sunt locuri in care sa mergem in calatorii, Ana ne-a convins ca trebuie sa-l vedem. Nu pentru cumparaturi sau cladirea in sine, ci pentru felul in care a fost amenajat. Proaspat renovat, zona mall-ul a primit numele de Iulius Town, pentru ca te face sa te simti ca intr-un mic orasel. Esti inconjurat de multa verdeata si copaci, ceea ce te face sa uiti ca esti de fapt intr-o zona comerciala, inconjurat de cladiri inalte de birouri.
Am gasit aici si Happy Wall, un perete interactiv in culorile curcubeului, in care puteai sa lasi diverse mesaje. Noi ne-am amuzat putin citind din mesajele deja scrise.
Alte locuri de vazut in Timisoara
De la Iulius Town am mers spre Strada Popa Sapca sa vedem Grafiti-urile din zona.
Am mers apoi la Scart, un bar care nu trebuie ratat daca mergeti in Timisoara. Ce-l face special?
Noi stiam barul pentru ca mai fusesem acum vreo 10 ani cand prietena noastra a fost la facultate in Timisoara, insa acum are o noua fata. In prezent gazduieste si Muzeul Consumatorului Comunist, realizat numai din donatii. Ne-am plimbat prin subsolul casei si ne-am amintit de toate lucrurile pe care le aveam si noi cand eram mici.
Daca o luati la pas de la Piata Unirii, cel mai probabil o sa dati si de Parcul Andrei Moccioni, un parculet micut si cochet. Treceti si pe la Sinagoga Din Fabric, pe care o puteti vedea doar din afara, aceasta fiind in renovare. Biserica Millennium este cea mai mare biserica romano-catolica din Timisoara, situata in Piata Romanilor din cartierul Fabric. Din pacate am ajuns prea tarziu si era deja inchisa, dar din ce am vazut la exterior, e impresionanta. Programul de vizitare este cuprins in intervalul 10.00-13.00.
Nu ratati si o plimbare cu clasicele lor tramvaie mov. Prima zi am terminat-o cu o calatorie cu tramvaiul inapoi spre cazare. Am nimerit un tramvai vechi, pentru care am luat bilete clasice, pe care le-am compostat.
Voi ati fost in Timisoara? Ce locuri ati vizitat si v-au placut?
octombrie 30, 2020 at 1:16 pm
[…] press trip-uri cu autocarul, iar mai bine de 6 ore a trebuit sa purtam masca. De curand am fost la Timisoara cu avinonul, iar pe parcursul zborului purtatul mastii a fost obligatoriu. Insa ce se intampla cu […]