
Cules de struguri si degustare de vin la Crama Telna
Pe unde ne-am mai plimbat zilele astea? In weekend am fost intr-un press trip la Crama Telna din judetul Alba, impreuna cu alti 20 de instagrammeri. Chiar daca drumul a fost destul de lung, de vreo 7 ore cu tot cu pauze, nici nu stim cand a trecut. Asta datorita lui Ionut Bunescu care a fost MC excursiei si care ne-a facut drumul mult mai usor.
A avut pentru noi multe concursuri super fun. Ca sa ne cunoastem mai bine, a inceput cu un concurs in care trebuia sa zicem 2 lucruri adevarate despre noi si unul fals. A urmat apoi proba de talent. A trebuit sa compunem o poezie folosind cuvintele “vin, crama, beau” si ne-au amuzat maxim unele creatii. Cel mai fun joculet a fost cel in care trebuia sa recunoastem personaje punand intrebari. Chiar daca noi nu am castigat la niciun concurs, ne-am distrat la maxim.
La crama am ajuns in jurul pranzului, pe la un 2:00- 2:30, iar cei de acolo ne asteptau deja cu placinte traditionale pe piatra incinsa, o tocana la ceaun si un must din struguri albi extrem de bun. Dar unde este aceasta crama si ce fel de vinuri sunt produse aici? Sa va povestim putin despre ea.

© Alex Damian

© Alex Damian

© Alex Damian
Istoria Cramei Telna
Istoria Cramei Telna se impleteste strans cu cea a vinurilor regiunii Alba. Cultura vitei de vie este consemnata inca din vremea lui Burebista. De la Herodot (parintele istoriei) stim ca getii isi transportau cu caii lor vinul pana la cetatile grecesti de la Pontul Euxin (Marea Neagra).
Potrivit consemnarilor, in anul 1173 vinurile podgoriilor transilvane erau atat de bine cotate in Ducatul Venetiei, încat la fixarea preturilor maximale au fost exceptate, fiind astfel incurajate. O suta de ani mai tarziu, in 1293, aflam ca pentru transportul vinurilor din tinuturile carpatine, in arsenalul Venetiei s-au construit nu mai putin de 15 galere.
Trei secole mai tarziu, in 1476, semn ca aici arta vinurilor era adanc inradacinata, regele Matei Corvin comanda vinul pentru nunta sa de la Crama Telna.
Vizita la Crama Telna
Inclusa in program a fost si o vizita la beciul cramei, sapata sub deal in 1784, in forma de U, avand 150 metri lungime. Domnul oenolog Alexandru Borcea ne-a povestit ca temperatura (10-11 grade Celsius) si umiditatea (98-100%) sunt constante de-a lungul anului gratie mucegaiului nobil si al ventilatiei naturale asigurate prin nisele din bolta de piatra inalta de trei metri.

© Alex Damian

© Alex Damian
Pivnita Cramei Telna face parte dintr-un complex de cladiri construite in prima jumatate al secolului 17. Conacul reprezinta cladirea principala a complexului si este construit cu un nivel:
- la parter, sapata sub dealul din spatele sau se afla pivnita si crama
- spatiul de la etaj era pentru locuit.
Ce ne bucura foarte tare este faptul ca intregul ansamblu a fost conservat si se păstreaza si acum tâmplaria de lemn initiala.

© Alex Damian
Cu toate are doar 43 de hectare, oamenii de la Crama Telna sunt foarte atenti la detalii. Culesul se face exclusiv manual si cu mare grjia. Astfel ciorchinii nu intra in contact cu metalul pana ajung la crama pentru prelucrare.
Activitati la Crama Telna
Nu putea lipsi nici distractia la crama, asa ca dupa masa de pranz am mers pe deal cu masini offroad. Ne-am luat fiecare cate un cos si am plecat in vie spre a culege struguri (pe care i-am luat acasa). Noi nu am mai fost la cules de struguri de cand eram mici. Bine, in copilarie parintii ne luau cu ei pe deal si ne lasau pe o patura, ferite de soare, in timp ce ei si ceilalti vecini culegeau strugurii. De data aceasta insa, ne-am inarmat cu ustensilele de cules si am nimerit in zona cu muscat ottonel (care a devenit unul din soiurile preferate de struguri).

© Alex Damian

© Alex Damian
Va dati seama ca dupa ce am terminat de cules suficienti struguri am facut si multe poze. Cei de la crama Telna au amenajat un corner foarte dragut unde am putut sa facem cate poze am vrut.
La intoarcerea la crama ne astepta domnul sommelier Sergiu Neamtu. Ne-a povestit despre fiecare vin in parte si am degustat impreuna cele 5 vinuri din gama 1784. Preferatul nostru a fost de departe Muscat Ottonel.

© Alex Damian
Dupa o asa degustare, cina a venit la fix. Carne la gratar, cartofi facuti la disc si legume coapte. Sa nu uitam nici porumul copt si de placintele cu branza dulce si cele cu prune. Le multumim tuturor celor care au stat in curte si au gatit pentru noi. A fost una dintre cele mai bune cine.
S-au mai desfacut cateva sticle de vin, s-a stat la povesti in curtea cramei, si apoi am plecat spre cazarea noastra din sat. Unii dintre noi am continuat si acolo socializarea si povestile.

© Alex Damian
A fost unul dintre cele mai misto press tripuri la care am participat. Am fost o gasca cool, vesela si ne-am distrat super mult. Ne-am revazut cu prietene vechi, am cunoscut si persoane noi si ne-a fost drag sa stam la “barfa”.
In loc de incheiere, va lasam link-ul de unde puteti comanda si voi vinurile Cramei Telna https://www.cramatelna.ro/magazin-vinuri-crama-telna/

© Alex Damian

© Alex Damian