
Descopera Macedonia. Orasul si lacul Ohrid
Cand ne-am planificat vacanta in Albania am zis ca vrem sa stam o noapte si in Macedonia si sa o vizitam. Am luat cazarea in Skopje, dar ziua urmatoarea nu puteam rata Ohrid. De cativa ani tot vedeam poze cu lacul Ohrid si am zis ca trebuie neaparat sa stam cateva ore si aici. Din Skopje pana in Ohrid sunt 173 km pe care i-am facut in aproape 3 ore.
Despre Ohrid
Ohrid este un oras aflat in patrimonial UNESCO din 1979.
- In anul 353 apare pentru prima data in documentele grecesti, dar sub denumirea de “Lychinidos”, adica “orasul luminii”.
- In anul 879 primeste denumirea de Ohrida, care inseamna “pe deal”.
- Este unul dintre cele mai vechi si mai adanci lacuri din Europa, adaposteste peste 200 de specii de pesti si se afla la o altitudine de 700 de metri.
- Lacul se intinde si in Albania si in Macedonia, dar cea mai mare parte e in Macedonia.
- Se poate face plaja aici, puteti chiar sa si innotati daca nu va deranjeaza stancile.
- Apa este atat de clara datorita izvoarelor subacvatice. O mare parte din apa provine din lacul Prespa.
- Ohrid are nu mai putin de 365 de biserici, una pentru fiecare zi a anului. Nu stim unde sunt ascunse toate aceste biserici, pentru ca noi nu am vazut decat 2.
GPS-ul ne-a bagat pe o ruta dubioasa si am ajuns initial in partea neturistica a orasului, cel mai probabil pe undeva pe la periferie. Am dat de strazi inguste, iar localnicii se tot uitau la masina noastra, pe semne ca turistii nu prea trec prin zona aia. Am parcat masina intr-o parcare cu plata din centru si am luat-o la pas. La prima vedere, Ohrid e un fel de Como, dar mai low-budget. Am vazut lacul, iar imediat dupa, multe cafenele. Acolo a fost si prima noastra oprire, pentru ca ne era foame. Eram deja in centrul vechi al orasului.
Dupa micul dejun ne-am indreptat spre lac, unde am dat de multe barci. De acolo puteati lua una si sa va plimbati pe lac. Noi nu am facut asta pentru ca nu aveam mult timp la dispozitie. De la lac am luat-o pe stradute si am tinut indicatorul cu fortareata lui Samuel, care se vedea sus pe deal. Drumul ne-a dus la biserica Sf. Sofia, unde nu am intrat, dar am facut cateva poze afara.
Manastirea Kaneo
La o intersectie vedem indicatorul cu fortareata in dreapta si cel cu manastirea Sveti Jovan Kaneo (Ioan Teologul pe romaneste), care este simbolul orasului, in stanga. Conform hartii pe care am luat-o gratuit, la manastire dam de cea mai frumoasa panorama asupra Ohridului. Cum nu aveam timp sa le vedem pe amandoua, am ales manastirea pentru ca vazusem inainte niste poze cu privelistea de acolo. Nu trebuie ratata!
Manastirea a fost construita la sfarsitul secolului al XIII-lea pe o stanca inalta, deasupra localitatii pescarilor din Kaneo. Noi am stat ceva timp aici, am facut poze la lac din toate unghiurile posibile, am admirat barcile care treceau pe acolo si ne-am bucurat de liniste. Chiar daca orasul era destul de impanzit de turisti, multi nu ajunsesera acolo. Si chiar daca drumul este ceva mai lung, privelistea face toti banii. Iar faptul ca treci efectiv si pe langa casele oamenilor iti face vizita si mai interesanta.
Alte obiective
Cum ne-am invartit noi prin oras, ne-am dat seama ca am fi putut sta cam doua zile ca sa-l putem descoperi mai bine. Ohrid are mult mai multe obiective, dar la care noi nu am ajuns.
- Fortareata lui Samuel
- Bazarul Vechi
- Amfiteatrul
- Biserica Sf Klement
- Biserica Sf Panteliomon
- Muzeul National
- Parcul National Galicica– se afla in apropierea orasului, pe muntele Galicica;
In jur de 12-1 am plecat din Ohrid spre Albania, dar cu gandul ca o sa mai revenim si alta data si o sa stam cateva zile sa exploram orasul cum trebuie.
octombrie 9, 2019 at 8:46 pm
Wow! Nu știam ca în Albania poate fi asa de frumos!
octombrie 10, 2019 at 12:34 pm
Da, si pe noi ne-a surprins foarte mult