
Discover Romania. Vulcanii Noroioși
Declarată încă din anul 1924 monument al naturii, zona Pâclele Mari – Pâclele Mici, situată în apropierea comunei Berca din județul Buzău este singurul loc din Europa în care pot fi văzuți vulcani noroioși. Fenomene similare se mai înregistrează în Siberia și în Australia, iar cea mai mare concentraţie de vulcani noroioşi (400) se găseşte în Azerbaijan şi în zona Mării Caspice. În 2009, în fotografiile pe care NASA le-a realizat cu ajutorul robotului spaţial 2001 Mars Odyssey, specialiştii au identificat pe Marte formaţiuni foarte asemănătoare vulcanilor noroioşi pământeni.
Vulcanii Noroioși par a fi o destinație de excursie pe care toate școlile o organizează. Când eram mai mici tot auzeam pe mulți dintre colegii noștri că au fost măcar o dată în excursie cu școala până acolo. Dar uite că noi nu am ajuns decât mult mai târziu și tot ce știam despre ei erau „legendele urbane” auzite de la ei cum că vulcanii ăia sunt atât de mari că X a alunecat și au trebuit să-l scoată din vulcan. Sau că au plecat de acolo plini de noroi că nu aveai pe unde să calci fără să dai peste un vulcan. Vă dați seama că abia așteptam să ajungem și noi să vedem cu ochii noștri minunățiile, numai că excursia noastră s-a lăsat mult așteptată și abia acum 4 ani am ajuns pentru prima dată. Inițial am fost foarte entuziasmate, asta până ne-am documentat puțin despre cum să ajungem la ei și am dat și peste impresiile altor turiști care spuneau să nu avem așteptări prea mari pentru că nu o să vedem chiar vulcani. Exact asta o să vă spunem și noi. Chiar dacă se numesc „Vulcanii Noroioși”, să nu vă așteptați la niște munți în miniatură, sunt mai degrabă niște ridicături conice, multe dintre ele abia depășind nivelul solului.
În zona Pâclelor Mici, pe o suprafață de aproape 10 hectare, se află cei mai mulți dintre vulcanii noroioși, având forme extrem de variate, dar de dimensiuni relativ reduse. Aici pot fi văzuți vulcani deja formați având în vârf mici lacuri de “lavă” rece, un amestec de pământ și apă care clocotește, formând bulbuci provocați de gaze. Noroiul este împins continuu de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versanții acestora, sub forma unor pârâiașe, care se usucă treptat, modificând astfel în permanență.
La câțiva kilometri spre nord-est este situat platoul Pâclelor Mari, cu o suprafață de aproape 20 de hectare, numele fiind legat de dimensiunile mari ale celor trei vulcani principali aflați în centrul platoului. Ca să ajungi de la Pâclele Mari la cele Mici ai cam două opțiuni. Fie mergi aproximativ doi kilometri pe jos dintr-o parte în alta, fie iți parchezi mașina la poalele unui deal și urci cea mai abruptă pantă văzută vreodată. Între timp, noi am vizitat de mai multe ori Vulcanii Noroioși și am încercat ambele variante și putem spune că urcatul pantei în mijlocul verii nu a fost cea mai inspirată idee pe care am avut-o. Ceea ce este cu adevărat impresionant la Vulcani este peisajul care te înconjoară. Din cauza faptului că nu există vegetație și te afli intr-o zonă aridă, ca în deșert, te face să te simți că ești pe altă planetă, pe noi ducându-ne cu gândul la Marte. Ca fundal sonor ai parte de bolboroselile continue ale vulcanilor, toată lumea fiind atentă la momentul erupției „vulcanului”. Noi parcă am mai vrea să dăm o fugă până acolo pentru că de fiecare dată când am revenit, am găsit din ce în ce mai puțini vulcani…