
Mini Transilvania, o atractie unica in Romania
De cand am plecat in mini road trip-ul nostru si am gandit itinerariul, am stiut ca vrem neaparat sa ajungem la Mini Transilvania Park din Odorheiu Secuiesc. Asa ca de cum am plecat din Cluj am bagat coordonatele pe gps si abia asteptam sa-l descoperim. Dar sa o luam cu inceputul.
Complexul se afla in Baile Seiche, chiar langa Odorheiu Secuiesc, undeva pe un deal. Ce ne-a placut este faptul ca nu faci drumul pana acolo doar pentru Mini Transilvania. Cu toate ca recunoastem, am fi mers special pentru asta chiar daca nu am mai fi avut nimic altceva de vizitat. Asadar, pe dealul respectiv o sa gasiti
- Mini Transilvania Park
- Muzeul Apelor Minerale
- Muzeul Portilor secuiesti.
Destul de cool zicem noi. Noi le-am vazut in 2 zile pentru ca ne-a prins ploaia, insa le puteti vedea lejer in cateva ore pe toate trei.
Muzeul Apelor Minerale
Noi am inceput vizita de la Muzeul Apelor Minerale pentru ca am ratat prima parcare catre Mini Transilvania. Am parcat in urmatoarea, care este foarte aproape si atunci ne-a iesit in cale Muzeul Apelor Minerale. Am zis ca intram sa-l vizitam si pe acela fiind primul de la intrare.
Izvoarele minerale din Seiche si efectele sale curative asupra bolilor de piele erau cunoscute inca din secolul al XVIII-lea. Intre 1871-1890, Baia cu imprejurimile sale, au fost proprietatea lui Orban Balázs. Zona a devenit foarte cunoscuta pentru cele 24 de vane cu apa calda si bazinul rece.
Intre 2004 si 2008 a fost construita o cladire din lemn, menita sa gazduiasca expozitia ce prezinta izvoarele si baile minerale din tinutul Secuiesc. O sa gasiti aici expuse ulcioare, carutele care transportau apa minerala si diferiti recipienti pentru pastrarea apei minerale.
Tot aici puteti vedea hartile geologului Bányai János, care a identificat si a cartat cca. 2500 de izvoare minerale. De asemenea, mai gasiti expusa si o parte din colectia sa de roci si minerale.
Muzeul Apelor Minerale mai gazduieste si statuia lui Orbán Balázs, precum si gravurile si fotografiile despre statiuni, tiparite in cartea sa “Descrierea tinutului Secuiesc”, aparuta in perioada 1868 -1873.
Pret bilet: Intrarea in muzeu este gratuita
Ce este Mini Transilvania?
Dupa ce am terminat cu muzeul am plecat catre Mini Transilvania. Deja auzeam tunete si nori mari negri ne amenintau incontinuu, dar am i-am ignorant si am plecat spre casa de bilete. Mini Transilvania este un parc intins pe aproape 1 hectar, unde se pot vedea 90 de machete a unor localitati si cetati medievale din Transilvania. Mai puteti gasi aici si o mocanita trasa de o locomotiva cu aburi.
Cand am ajuns noi, aproape de ora 17:00, mai erau doar cativa turisti in parc, dar au plecat repede, fiind probabil speriati de nori. Am zis ca ce bine pentru noi! Avem tot parcul doar pentru noi si putem sa facem cate poze vrem! Ei bine, nu a mai durat mult si a inceput sa ploua, si nu o ploaie marunta. Ploua aproape torential dar ne-am incapatanat sa mai ramanem sa exploram parcul. Cum umbrela si pelerinele de ploaie le lasasem in masina, ne-am plimbat cat am putut de repede printre miniature si am incercat sa vedem cat mai mult din parc. Cu toate astea, ne-am dat seama ca abia am reusit sa vedem cam jumatate din el. In cele din urma ne-am dat batute pentru ca ploua deja torential si pozele “de final” au fost un mare fail.
Ce gasesti la Mini Transilvania
Cu toate ca nu am prins o zi ideala si nu am vazut tot parcul, noua tot ne-a placut la Mini Transilvania. Am vazut machetele castelelor Bran, Peles, Huniazilor, cetatea Alba Iulia, cetatea Rasnov si Rupea, cetatea Fagarasului. Asta doar ca sa enumeram cateva. Ceea ce ni s-a parut extrem de util a fost faptul ca langa fiecare macheta era si o mica istorie a locului respectiv. De unele locuri chiar nu stiam si ne-am bucurat sa aflam informatiile si sa le punem pe lista locurilor de vizitat pe viitor.
In parcul Mini Transilvania mai gasiti si un mini-trenulet, care va plimba printre cladirile istorice in miniatura si care este singurul de acest fel din Romania. Desigur ca pe vremea aceea nu mergea, plus ca eram si singurele turiste de acolo.
Cum a luat nastere Mini Transilvania?
Povestea Mini Transilvania incepe in anul 2012, cand Fazakas Szabolcs, un tanar din Odorheiu Secuiesc, viziteaza parcul Mini Europa din Bruxelles si realizeaza ca niciun obiectiv din Transilvania nu se regaseste acolo. Asa ii vine idea de a face parc asemanator in zona. Am fost si noi in 2008 la Mini Europa din Belgia si da, era doar o macheta din Romania, cu palatul Mogosoaia. Ofical, parcul Mini Transilvania a fost deschis pe 2 august 2020, deci este un loc destul de nou.
Puteti merge apoi si la Centrul Memorial al etnografului Orbán Balázs. Accesul aici este gratuit pentru toti cei care viziteaza Mini Transilvania. Pe care desigur ca noi nu am apucat sa-l vizitam din cauza conditiilor meteo. Insa si acesta este un motiv in plus de a ne reintoarce la Mini Transilvania.
Program:
Luni – Duminică 10:00 – 18:00
Bilete:
Bilet pentru adulți: 30 lei
Bilet pentru copii (gratuit pentru copiii sub 3 ani): 15 lei
Bilet pentru pensionari: 15 lei
Muzeul Portilor Secuiesti
Ziua urmatoare ne-am trezit si stiam ca mai avem pe lista si Muzeul Portilor secuiesti care se afla chiar langa Mini Transilvania. Cu toate ca vremea era una buna de data aceasta, nu am mai cumparat inca o data bilete ca sa vedem restul de parc. Asa ca am mers direct la Portile Secuiesti.
Ce o sa gasiti aici? 16 porti secuiesti, sculptate in stilul specific zonei. Incepand din 1972 au fost aduse aici porti secuiesti si asezate in fata mormantului lui Orbán Balázs. De fapt, prima poarta este chiar poarta de la conacul sau din Baile Seiche. Se pare ca poarta dateaza de pe la 1888. Insa cea mai veche poarta secuiasca din sirul celor 16 ar fi din 1818.
Noua ne-a placut mult aici, nu multa lume le viziteaza, chiar daca sunt langa Mini Transilvania. Cu toate ca parcarea era plina, dar toata lumea era la Mini Transilvania. Dar nu ne-am suparat. Ne-am putut plimba si admira in voie portile.
Voi stiati de Mini Transilvania? Cum vi se pare? La Muzeul Apelor Minerale ati fost? Dar la Portile Secuiesti? Care obiectiv va place cel mai mult?