
Salina Turda, destinatia turistica din subteran
Ne-am uitat recent prin poze vechi si am dat de pozele de la Salina Turda, unde am fost cand ne-am intors spre casa de la Electric Castle. Ne-am tot gandit daca sa facem articolul asta, l-am amanat de nenumarate ori, dar uite ca i-a venit randul. Toata lumea lauda Salina Turda, ca fiind cea mai frumoasa din tara, fiind prezenta si in nenumarate topuri din strainatate. Acest lucru nu ne face decat sa ne bucure. Noi insa nu am fost atat de impresionate pe cum ne asteptam si o sa spunem si de ce.
Despre Salina Turda
- Primul document care vorbeste de existenta unei exploatari de sare la Turda dateaza din 1271.
- Intre 1853-1870 s-au sapat primii 780 m ai galeriei de acces Franz Josef (spre a usura transportul sarii la suprafata), apoi, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-au mai sapat inca 317 m.
- Lungimea finala este de 917 m, dintre care 526 m in rocile inconjuratoare si 391 m in masivul de sare. Vizitabili sunt doar 850 m.
- Dupa Primul Razboi Mondial incepe declinul salinei, iar in 1932 a fost inchisa.
- In timpul celui de-al Doilea Razboi a fost folosita ca adapost antiaerian, iar intre 1952-1990, primii 500m au fost utilizati ca deposit de branzeturi.
- Salina Turda s-a redeschis in anul 1992 in scop turistic si curativ si este vizitabila tot timpul anului.
- In 2008, cu ajutorul fondurilor UE s-au desfasurat lucrari amenajare a Salinei Turda, inaugurarea avand loc in 2010.
- A fost inscrisa in lista monumentelor istorice din judetul Cluj in 2015.
Atractii la Salina Turda
Am ajuns la salina intr-o zi de luni pe la pranz, am platit taxa de 40 de lei si am plecat sa o vizitam. Salina are mai multe atractii:
- Galeria Franz Josef
- Mina Iosif – sala ecourilor
- Sala Crivacului (masina de extractie)
- Mina Rudolf
- Mina Terezia
- Roata
- Plimbare cu barca
Ca sa ajungem la prima galeria trebuia sa asteptam liftul sau sa o luam pe scari. Am zis ca nu e asa greu sa coboram pe scari, asa ca am luat-o incet. Am ajuns la sala principala, unde am gasit roata cea mare, locuri de joaca pentru copii, o pista pentru bowling si un magazin de suveniruri. Era destul de multa lume pe la fiecare atractie, asa ca am zis sa mergem mai departe. De data aceasta am coborat niste trepte si mai ciudate, pe unde nu prea aveai loc, pentru ca se si urca se si cobora in acelasi timp.
La un moment dat ajungem la locul unde ne doream, lacul pe care se vedeam de sus. Daca voiai sa te plimbi cu barca, mai trebuia sa platesti 20 lei, dar cum era coada, am zis ca mergem mai departe. Dar care departe? Ca s-a terminat si galeria aceasta si trebuia sa ne intoarcem de unde am plecat.
Salina cu doua intrari
Am stat la coada la lift dar cum nu prea inaintam, am decis sa o luam iarasi pe scari. Am fost cu Alex si cu fetele de la Anotherside of Me, iar cum Cristinei ii era frica de inaltime, ele au asteptat liftul. Cred ca au stat mai bine de 40 de minute sa urce. Si sa nu uitam ca am fost intr-o zi de luni, nu vrem sa stim cum e in weekend.
Noi ne-am mai plimbat intre timp prin salina si am am ajuns la galeria Franz Josef, care a fost principala poarta de acces in salina. Am zis sa o luam pe drumul asta si sa iesim pe partea aceasta. Am iesit pe poarta salinei si am vrut sa mergem spre masina, numai ca o localnica ne-a spus ca avem mult de ocolit ca sa ajungem la intrarea tuistica. Cel mai bine ar fi sa asteptam un autobuz sau sa o luam inapoi prin salina. Desigur ca ne-am intors in salina si le-am explicat oamenilor de la intrare situatia noastra si ne-au lasat sa intram fara sa mai platim. Intre timp fetele au ajuns la masina inaintea noastra si ne asteptau deja (aveam totusi de mers vreo 800m ). Aaaa si apropo, in salina nu aveam semnal la talefon asa ca nu aveam cum sa dam unele de altele.
Merita vizitata Salina Turda?
Salina Turda e locul care trebuie bifat in topul atractiilor turistice din Romania. Insa e suficient sa o vizitezi o singura data, asta daca nu te duci pentru tratament. La finalul vizitei toate am ajuns la aceeasi concluzie insa: nu ne-a placut atat de mult aceasta salina si nu prea intelegem de ce o lauda toata lumea. Da, arata super dragut in pozele de pe net, dar ne asteptam sa fie mult mai mare. Noi fiind din Valcea, suntem obisnuite cu cea de la Ocnele Mari si aveam impresia ca ce de la Turda o sa fie cam de aceleasi dimensiuni.
Ramanem la concluzia ca cea de la Ocnele Mari o intrece, atat la dimensiuni, cat si lucruri de facut. Poti sa stai o zi intreaga acolo fara sa te plictisesti. Si chiar daca e multa lume, nu se simte la fel ca la Turda. Deci daca vreti neaparat sa mergeti intr-o salina, noi va recomandam Ocnele Mari. Nu are roata aia mare fix in mijlocul ei si poate nu da asa bine in poze, dar e mai “aerisita”.
Voua v-a placut la Turda? Ati mai merge?
februarie 23, 2020 at 11:50 am
Foarte frumos… Sunt atatea locuri misto in Romania de care lumea nu stie… bine, Salina Turda este destul de celebra, dar… :)))
mai 12, 2021 at 11:07 am
[…] marimea ei, va imaginati ca am fost putin dezamagite cand am fost la Salina Praid sau la faimoasa Salina Turda. Da, cea de la Turda e spectaculoasa prin inaltimea ei, dar tot ni s-a parut micuta in comparatie […]