Scurt ghid de calatorie pentru Gran Canaria
Cand am primit invitatia de la Christian Tour de a merge in Gran Canaria, nu am stat mult pe ganduri. Nu stiam noi mare lucru despre insula, spre deosebire de faimoasa Tenerife, insa abia am asteptat ziua plecarii. Cand am aflat ca o sa avem si o zi extra de vizitat, ne-am pus pe documentat si am facut o lista cu ce am vrea sa vedem.
Ne-a luat ceva timp sa ne decidem ce haine sa luam la noi pentru ca in tara era iarna in toata regula, iar pe Instagram lumea in Gran Canaria era in slapi, costume de baie sau rochii. Am fost in ianuarie si acolo temperaturile se anuntau a fi de 20 de grade. Ca sa fim sigure, am bagat in bagaj si un rand – doua de haine mai groase (adica blugi si un hanorac, ceva) si bine am facut. Daca pe timpul zilei era o vreme primavaratica, seara se racea considerabil. Insa problema noastra cea mai mare a fost vantul. Noi suntem mai friguroase de fel, si cum adie putin vantul, noua ni se pare frig (cred ca eram singurele cu problema asta). Am fost iarasi inspirate si am avut cu noi niste cardigane mai lungi pe care le-am luat peste rochii.
Zborul catre Gran Canaria
Ca si Tenerife, Gran Canaria este una dintre cele 8 insule de origine vulcanica ale Insulelor Canare, aflate in Oceanul Atlantic, in apropierea coastei de nord-vest a Africii. Este a treia insula ca marime si a doua cea mai polulata.
Cum Gran Canaria se afla la doar 150 km departare de coasta Africii si la 1350 km fata de Europa, zborul a durat ceva. Am zburat cu WizzAir si am facut vreo 5 ore si jumatate. La plecare zborul a fost pe la ora 15, iar la intoarcere am avut zbor seara, cu plecare la ora 18:15. Cum am ajuns pe la 2 dimineata, am preferat sa lasam masina in parcarile de langa aeroport pe saptamana ca sa nu ne batem capul cu gasitul de taxiuri la ora aia. Va recomandam parcarea de la Park4fly, au preturi super bune si daca platiti online aveti si discount.
Conditii de calatorie in Spania
Toți pasagerii care se imbarca in Romania cu destinatia Spania trebuie sa prezinte:
- Certificatul European digital COVID sau
- rezultatul negativ al unui test PCR realizat in ultimele 72 de ore anterioare calatoriei sau rezultatul negativ al unui test antigen realizat in ultimele 48 de ore anterioare calatoriei.
De asemenea, trebuie completat si PLF-ul (formularul de localizare al pasagerului). Il gasiti AICI.
Despre Gran Ganaria
- insula a luat nastere ca urmare a 2 eruptii vulcanice, prima acum 14,5 miloane de ani, iar cea de-a doua acum 6 milioane de ani; ultima eruptive vulcanica de pe insula a avut loc acum 2.200 ani.
- insula are o suprafata de 1560 km² si un diametru de 50 de km, avand o altitudine maxima de 1.956 m
- I se mai spune si “continental in miniatura” pentru ca gasesti aici mai toate formele de relief, trecand in mai putin de o ora de la plaje si soare la munti si temperaturi scazute.
- este a treia insula ca marime din Arhipelagul Canare.
- are 851,231 locuitori, insemnand 40% din populatia totala a Insulelor Canare.
- Las Palmas, capitala insulei, este cel mai mare oras din Gran Canaria (al 9-lea din toata Spania)
- Vecindario este orasul care s-a dezvoltat cel mai mult in ultimii 10 ani, de la 25.000 la 90.000
- Partea turistica a insulei se afla in Sud, incepand cu Mogan, Taurito, Tauro, Puerto Rico, Arguineguin, continuand cu “capitala” zonei turistice, Maspalomas.
- In Gran Canaria sunt 63 baraje de acumulare a apei care sunt umplute de apa de ploaie; apa se foloseste in special la agricultura si pentru stingerea incendiilor; ele au fost create din ordinul lui Francisco Franco, dictatorul Spaniei, atunci cand a fost exilat in Gran Canaria in 1936.
- In zonele muntoase exista o specie de pini ce se gaseste doar in Gran Canaria si care sunt extrem de rezistenti; pinii au cate 3 “frunze” pe o ramurica, iar atunci cand norii trec pe deasupra lor, iau toata apa si umiditatea din ei, pastreaza o parte pentru ei, iar pe restul o lasa pe pamant, umpland astfel unele pesteri cu apa deja filtrata, numai buna de baut.
- La Caldera de Tirajana este unul dintre cele mai mari cratere vulcanice din Europa, avand o latime de 15 km; cu timpul, in interiorul craterului, au fost construite doua orasele, San Bartolome de Tirajana si Santa Lucia de Tirajana ce au pana in 1000 de locuitori.
Unde te cazezi in Gran Canaria
Noi am stat o saptamana si am schimbat 2 hoteluri. Primele 3 zile le-am petrecut in Taurito, la Taurito Princess, un hotel de 4*, iar apoi ne-am mutat in Maspalomas, la un alt hotel de 4*, Suites and Villas by Dunas.
O sa va povestim mai pe larg despre ele intr-un articol viitor. O sa include si alte recomandari de hoteluri din Playa del Ingles, Maspalomas, San Augustin si Melonares, toate aflate in partea turistica a insulei.
Pana atunci insa, avem un cod de reducere de 60€ pe camera pentru pachetele opereate de Christian Tour. Codul GranCanaria30CHR iti ofera o reducere suplimentara pentru plecarile pana in 30.04.2022. Vezi AICI toate ofertele Christian Tour Pentru Gran Canaria.
Ce ai inclus in pachetul celor de la Christian Tour?
- Bilet avion zbor Wizz Air
- 1 bagaj de cala de maxim 20 kg si o geanta la mana cu dimensiunea de maxim 40X20X30cm
- Check in online realizat de catre pasager cu 24-48 ore inainte de plecare, locuri oferite aleator in aeronava,
- Taxe de aeroport
- Transfer aeroport-hotel-aeroport
- Masa in functie de hotelul ales
- Asistenta turistica
Ce sa faci in Gran Canaria
1. Plaja, plaja, si iar plaja
Fiind o insula in mijlocul oceanului, e clar ca Gran Canaria nu duce lipsa de plaje. Avand o coasta de 236 km, gasiti aici plaje de renume, dar si petece ascunse stiute doar de localnici. De la popularele Playa del Ingles sau Playa Amadores la linistita Playa Taurito, sigur o sa gasiti ceva pentru toate gusturile. Insa sa nu va asteptati sa gasiti numai plaje cu nisip fin si auriu. Fiind o insula vulcanica, o sa gasiti si plaje cu nisip negru sau plaje cu multe pietre.
2. Petrece o zi in Las Palmas, capitala insulei
Pentru Las Palmas ai avea nevoie de vreo 2 zile ca sa o explorezi asa cum se cuvine. Cum noi am fost limitati de tump, am petrecut doar cateva ore aici, insa am fost in locurile cele mai importante.
Am inceput cu orasul vechi, Vegueta, unde am vazut impunatoarea catedrala Santa Ana. Am continuat apoi pe stradute, spre Casa de Colon. Se spune ca in drumul sau catre Americi din 1492, Christofor Columb s-a oprit in Gran Canaria si a stat in casa guvernatorului insulei.
Ziua ne-am terminat-o la Playa de las Canteras, una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, lunga de cativa km, unde am admirat surferii. Este un oras vibrant, plin de energie, iar daca aveti nevoie de ceva puteti sa apelati la Epic Tours Gran Canaria. Sergiu, un roman stabilit pe insula, o sa va ajute cu orice informatie doriti.
3. Mergi la Dunele din Maspalomas
Dunas de Maspalomas sunt dune de nisip aflate pe coasta de sud a insulei Gran Canaria, in San Bartolomé de Tirajana. Intinse pe o suprafata de 400 hectare, din 1897, ele sunt protejate fiind considerate rezervatie naturala. Dunas de Maspalomas s-au format prin nisipul de pe fundul oceanului, in timpul ultimei ere glaciare, cand vantul a suflat nisipul spre coasta insulei.
Acum aici isi dau intalnire si multe cupluri gay, care nu au nicio problema in a sta goi pe dune si a se bronza. Deci mare atentie daca mergi cu copiii, nu va abateti de la drumul principal. Cel mai sigur e sa incepeti de la Playa del Ingles si sa nu va aventurati prea mult in “inima desertului”.
4. Fa o excursie pe ocean ca sa vezi delfinii
Daca in Tenerife am facut o excursie cu catamaranul, aici am mers cu un vapor plin de turisti pentru a vedea delfini in larg. Plecarea a fost din Puerto Rico si toata treaba a durat cam 3 ore.
Daca aveti rau de mare, sa aveti ceva pastille cu voi. Simy a vrut sa stea pe puntea superioara pentru ca jos era un vant rece si apoi i s-a facut rau. La inceput a fost ok, insa cum am inceput sa prindem viteza, ne-a zguduit destul de tare. Sfatul nostru: stati pe puntea de jos, oricat de curent ar fi.
5. Mergi intr-un Jeep Safari prin munti
Jeep Safari a fost o experienta unica pentru ca am ajuns in locuri in care nu stim daca am fi ajuns doar cu masina. De ce? Pentru ca am avut portiuni de off-road prin munti, pe poteci neasfaltate, cu prapastia fix langa noi. Am aflat lucruri super interesante despre insula de la ghidul nostru.
Am vazut case construite in stanca, am oprit la al doilea baraj de acumulare a apei de pe insula, Presa de Chira, si ne-am incheiat plimbarea la Mirador Degollada de la Yegua. Se spune ca aici este locul ideal de admira stelele.
6. Inchiriaza o masina si exploreaza insula
In ziua noastra libera, am inchiriat o masina ca sa putem vedea mai mult din Gran Canaria. Am ales partea de est a insulei si am bifat cateva sate si orasele ce le aveam pe lista.
7. Relaxeaza-te in Puerto de Mogan
In Puerto de Mogan am fost de 2 ori si ne-a placut de fiecare data. I se mai zice si Mica Venetia pentru ca are multe canale si poduri. Gasesti aici si multe arcade cu bougainvillea. Ne-au placut super mult stradutele inguste, pline cu flori si balcoanele lor traditionale de lemn.
Dupa ce ne-am plimbat pe stradute, am ajuns apoi in port. Este un loc perfect de vazut apusul, printre ambarcatiuni. Evident ca exista si o plaja aici.
8. Viziteaza orasul Arucas
Acest oras este faimos pentru biserica sa in stil neo-gotic. Am ajuns intr-o zi de duminica si cam tot orasul era inchis, dar tot ne-a placut super mult.
Aici se mai gaseste si fabrica de rom Aruchas, dar din nou, noi am gasit-o inchisa.
9. Mergi in Teror ca sa vezi arhitectura clasica a insulei
Situat in partea de nord a insulei, am gasit aici un oras mai animat ca Arucas, chiar daca mult mai mic. Duminica au si targ in piata centrala, dar pana am ajuns noi stransesera deja tarabele. Am vizitat in schimb Muzeul Parfumului. Ne-a placut aici arhitectura orasului, cu balcoanele specifice din zona Insulelor Canare.
10. Mergi in Fataga si admira unul dintre cele mai pitoresti sate
Aflat la doar 15 minute de mers cu masina de Maspalomas, Fataga nu trebuie ratat. Este un satuc cu case albe si strazi inguste, pline de flori.
Pe vremuri, Fataga avea o populatie de vreo 3000 de locuitori. Astazi sunt mai putin de 300 pentru ca tinerii au preferat sa se mute la oras.
11. Vezi El bufadero in la Garita
Ce este? Un fel de grota, o formatiune de apa conectata la ocean. Atunci cand nivelul apei creste si scade brusc, se creeaza un efect interesant.
Am lasat locul asta la apus, si bine am facut. Este un spectacol al naturii. Ne-am oprit pret de cateva minute si am observant miscarile hipnotizante ale apei.
12. Mergi la Barranco de las Vacas
Este un canion pe care noi ne-am chinuit sa-I gasim. Cand am fost cu masina inchiriata am urcat pana la locul indicat, insa pe gps ne arata o drumetie de 1:30. Am zis ca nu are rost sa pierdem 3 ore ca sa vedem un canion si am plecat.
Am avut insa noroc ca am mai mers o data cu tot grupul si ghidul nostru, Sergiu ne-a explicat pe unde sa o luam si in 5 minute am ajuns. De fapt era super usor de ajuns. Ne-a placut super mult acest loc, o combinatie intre Gran Canyon si Petra, dar la o scara mai mica. Daca vreti sa ajungeti aici trebuie sa puneti pe gps “ Tobas de colores del Barranco de las Vacas” sau “Camino para bajar a las Tobas de Colores”.
Despre Christian Tour
Christian Tour este cel mai mare turoperator roman de pe piata autohtona. Infiintata in 1997, compania este detinuta de Cristian Pandel si este prezenta atat in tara, prin agentii proprii si francize, cat si in strainatate, in Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania si SUA prin grupul de firme al carei fondator este – Memento Group.