
Top 10 lucruri de facut in Zurich
Zurich se afla pe lista noastra de calatorii de ceva vreme, insa nu am reusit sa ajungem pana acum. In Elvetia mai fusesem doar in Lugano, oras aflat la granita cu Italia. Prietena noastra Ana, la care am mers de nenumarate ori de-a lungul anilor, sta la Varese, asa ca imediat am ajuns in Elvetia.
La Zurich nu planificasem neaparat o vacanta. Ideea era sa merg in Italia pentru ziua de nastere a Anei. Si cum perioada asta a coincis cu vacanta pe care sora calatoare Simy o avea deja planificata singura, am zis ca as pleca si eu pe undeva. Ana avea in plan sa mearga la Zurich pentru un weekend, si uite asa am ajuns si eu in Elvetia.
Conditii de calatorie in Elvetia
Cine poate intra in Elvetia?
- Persoanele vaccinate
- Persoanele care prezinta la intrare rezultatul negativ al unui test de tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore inainte. Suplimentar, toate persoanele care sosesc in Elveția trebuie sa se testeze, pe propria cheltuiala, intr-un interval de patru pana la sapte zile dupa sosire. Rezultatul celui de-al doilea test trebuie trimis autoritatii sanitare cantonale. Aceste reglementari se aplica si persoanelor vaccinate si recuperate după boală.Cum noi nu am stat decat o zi si jumatate in Elvetia, nu a fost necesar sa facem sic el de-al doilea test.
De asemenea, toate persoanele care merg in Elvetia completeze PLF-ul formularul de intrare in tara (formularul il gasiti AICI). Pe mine m-a ajutat foarte mult si site-ul Travelcheck care verifica daca si in ce conditii poti intra in Elvetia. Practic, pe baza raspunsurilor voastre, iti spune ce trebuie sa prezinti si sa completezi.
Lucruri interesante despre elvetieni
Pe tot parcursul drumului cu masina, Ana mi-a tot povestit lucruri despre Elvetia. Ea lucreaza de vreo 2 ani aici si traind printre elvetieni a observant niste lucruri interesante. In plus, a aflat mai multe si de la angajatorii ei. In primul rand, Lugano, orasul in care lucreaza, este format din 70% din expati. Fiind la granite cu Italia, cei mai multi sunt italieni, mai ales ca aici se vorbeste italiana.
Un lucru interesant ni s-a parut faptul ca elevii sunt trimisi acasa la ora 12 ca sa ia pranzul. Dupa o ora se intorc la scoala si-si continua orele pana spre seara, unde fac si temele pentru a doua zi. Nu stiu pana la ce clasa se intampla lucrul asta (si daca e o practica intalnita in toata Elvetia), dar clasele primare isi trimit elevii acasa la pranz. Din aceasta cauza cele mai multe mame sunt casnice. Cele care lucreaza fie angajeaza bone, fie apeleaza la serviciile unor “mame de imprumut”. Acestea isi ofera timpul lor si iau copiii la ele acasa, le dau de mancare si ii duc inapoi la scoala.
La capitolul “picanterii” am aflat ca elvetienii nu-i preau au la inima pe vecinii lor italieni. Pentru ei, italienii sunt niste “taranusi neciopliti” de care au nevoie pentru diverse munci. Adica italienii sunt buni ca forta de munca, insa cam atat. Informatia asta vine de la o doamna mai in varsta care povestea ca asa au stat lucrurile de zeci de ani de zile, nu de ieri-de azi.
Cum ajungi in Zurich
Noi am ajuns in Zurich cu masina. Cum Ana sta la Varese, oras aflat aproape de granita cu Elvetia, ne-a fost cel mai la indemana mijloc de transport. Iar faptul ca ea lucreaza in Elvetia ne-a ajutat mult fiindca nici nu am oprit la vama. Ea face parte din categoria transfrontalierilor si cum face Varese-Lugano de vreo 2 ori pe zi, vamesii i-au retinut masina si nu o mai opresc.
Pana la Zurich nu sunt decat vreo 200 km, insa ii faci in cam 3 ore jumate. De ce? Pentru ca desi am strabatut Elvetia pe autostrazi, sunt extrem de multe limitatoare de viteza. Da, ai citit bine, in Elvetia nu se merge pe autostrada cu 120+ km/h. Am avut si portiuni in care mergeam cu 60 sau chiar 40 km/h. Destul de rar am prins 100. Si nu exista sa nu mergi in limita de viteza. Sunt camere amplasate peste tot care te pozeaza atuci cand depasesti viteaza. Si fereasca Sfantul sa primesti o amenda de viteza in Elvetia, pentru ca ar trebui sa-ti vinzi un rinichi ca sa o platesti. De asta toata lumea respecta limita de viteza, pentru ca din cate am auzit, amenda e cam de cateva salarii.
De la Lugano pana la Zurich am mers foarte mult prin munti. Si cand spun am mers prin munti, nu ma refer ca am urcat si coborat toti muntii elvetieni. Nu, am trecut prin nenumarate tuneluri. Daca drumul spre Cinque Terre ni s-a parut ca are multe tuneluri, ei bine, asta le intrece pe toate. Cel mai lung tunel prin care am trecut e Gotthard-Strassetunnel ce are aproape 17 km lungime si e cel mai lung tunel din Europa (al 5-lea din lume). Este atat de lung incat pe frecventa de radio iti intra un mesaj din partea politiei (in germana, franceza si engleza) in care iti vorbest de iesirile de siguranta si cum sa te comporti in interiorul tunelului.
Poti ajunge si cu trenul, iar gara este fix la inceputul zonei turistice. Din gara se intinde Bahnhofstrasse, strada principala a Zurich-ului.
Parcarea in Zurich
Bun, ai ajuns in Zurich cu masina, acum unde o lasi? Imi pare rau sa-ti spun, insa in Zurich nu prea sunt parcari libere. Aici totul se plateste. Noi am cautat pe net parcari si am gasit una cat mai aproape de hotelul nostru, in zona centrala. Am ajuns in Zurich pe la 11 dimineata si ales Urania Parking, aflata la mai putin de 1 km de hotel.
Cat platesti pentru parcare?
- 30 minute 2 CHF
- 1 ora 4 CHF, plus 1 CHF pentru fiecare 12 minute depasite
- 9 ore 44 CHF
- 24 ore 45 CHF
Noi am ales sa lasam masina peste noapte in parcare si am zis ca o sa ne incadram in cele 24 de ore. Ei bine, am stat ceva mai mult si am platit pana la urma vreo 54 CHF (250 RON).
Ce sa faci in Zurich
1.Plimba-te pe strazi
Zurich nu este un oras mare, asa ca-l poti lua usor la pas. Ca si obiective turistice, nu prea ai foarte multe de vazut, insa orasul in sine (in special centrul) este unul deosebit. Punctul de plecare este Bahnhofstrasse, principala strada a orasului, ce incepe fix de la gara. De acolo nu trebuie decat sa urmezi stradutele, iar fiecare te va duce spre un obiectiv sau loc in care sa te opresti.
2. Fa window shopping
Bahnhofstrasse, pe langa faptul ca e principala strada a orasului, mai e faimoasa si pentru altceva. Este una dintre cele mai scumpe si exclusiviste strazi din lume (in 2019 a fost desemnata chiar cea mai scumpa). Gasesti aici toate magazinele de lux de la Prada si Chanel la Tiffany’s si Harry Winston. Ca sa nu mai zic de mutitudinea de magazine de ceasuri, la preturi care mai de care mai piperate. Am vazut in vitrine ceasuri la 4.000 EUR, dar si exemplare la 48.000 EUR. Magazine precum Tiffany’s nici macar nu aveau preturile afisate, asa ca ne-am multumit cu privitul.
Strada se intinde pe 1,4 km si pe langa magazine, mai gazduieste si sediile a celor mai mari banci elvetiene, UBS si Credit Suisse.
3. Mananca Luxemburgerli la Confiserie Sprüngli
Dupa ce ai cascat ochii la vitrine, mergi in piata Paradeplatz si opreste-te la Confiserie Sprüngli. Aceasta cofetarie a fost fondata in 1836 si este cea mai faimoasa din oras. O sa gasesti aici atat turisti cat si localnici, veniti sa incerce Luxemburgeli. Acestia sunt desertul “semnatura” al locului, un fel de macarons ceva mai mici.
La plecare nu uita sa intri si in magazinul lor, unde pe langa Luxemburgeli, mai gasesti si alte prajituri si ciocolata.
4. Mergi la Lacul Zurich
In capatul strazii Bahnhofstrasse o sa ajungi la lacul Zurich, unde te poti opri sa faci cateva poze. Vara probabil te poti plimba si pe lac, insa cum noi am fost la final de noiembrie, totul era pustiu.
5. Vezi cladirea Operei
Construita in 1891, cladirea Operei gazduieste atat concertele de opera cat si teatrul Bernhard-Theater si Baletul din Zurich. Cu o capacitate de 1.100 de locuri, ea este “cea mai mica dintre marile cladiri de opera” din lume.
6. Admira Catedrala Grossmünster
Probabil cel mai faimos obiectiv touristic din Zurich, catedrala Grossmünster (Marea Catedrala in germana) a fost contruita intre secolele XI-XIII. Este construita in stil gotic, prezentand si elemente arhitecturale romanice.
O recunoasteti dupa turnurile gemene ce se vad mai din toate partile orasului, fiind considerate un punct de reper Zurich-ului.
7. Mergi la Catedrala Fraumünster
Situata pe partea de vest a raului Limmat, la doar 180 de metri de catedrala Grossmünster, Fraumünster (Catedrala Maicii Domnului) este una dintre cele mai vechi biserici din Zurich. Constructia ei a inceput in anul 853 de catre Ludwig pentru fiica sa Hildegard. Alte surse spun ca de fapt traducerea este una gresita, numele Fraumünster-ului inseamnand Biserica Femeilor, referindu-se la inființarea unei manastiri pentru femeile aristocrate din Europa.
8. Admira orasul din piata Lindenhoff
Din Banhofstrasse trebuie sa urci niste scari ca sa ajungi pe acest deal pe care se afla piata Lindenhoff. De aici poti vedea Zurich-ul cu bisericile sale, raul Limmat si partea veche a orasului.
9. Mergi in cartierul Niederdorf
Niederdorf este o zona pietonala, intersectata de alte 30 de strazi inguste. Gasesti aici case in stil gotic, brutarii, magazine de antichitati sau restaurante. Zona devine animata seara, fiind cunoscuta ca cea mai veche zona de distractii din Zurich.
10. Admira balcoanele caselor din Augustinergasse
Augustinergasse este una dintre cele mai inguste strazi din Zurich, avand multe case cu “balcoane” colorate bine pastrate. Pe langa faptul ca acestea erau o sursa de lumina, mai aveau si un alt scop. Dat fiind faptul ca nu erau construite deasupra usii de la intrare, puteai sa vezi cine vine in vizita.
Ce sa mananci in Zurich
De cum am ajuns in Zurich am vrut sa incercam raclette. Este un fel de mancare facut din branza cu acelasi nume (folosita doar topita, nu se mananca ca atare), pusa peste un cartof copt. Poti alege dintre mai multe topinguri sau o poti manca simpla. Branza raclette are un gust si un miros puternic, asemanator cu cea de burduf de la noi, asa ca daca daca nu esti fan, poti incerca de la altii.
Pe la mijlocul zilei ni s-a facut putin foame si am zis sa incercam si ceva street food, ca nu aveam timp sa ne oprim sa mancam. Asa ca ne-am cumparat un brezel (ca cei germani) cu sunca si salata. A fost extrem de mare si abia am reusit sa-l mancam.
Unul dintre felurile de de mancare traditionale este rösti (americanii ii zic hash browns). La noi nu stiu daca li se zice cumva, cert e ca sunt acei cartofi dati prin razatoare si prajiti pana devin maronii.
Noi i-am incercat in doua combinati, cu branza si ou prajit (cea mai popular fel de mancare. Din cate am vazut) si cu carnat si sos de ceapa. Ambele ne-au placut super mult si am ramas fane rösti.
Ca o concluzie, tot ce pot sa zic e ca Zurich e al naiba de scump, poate chiar cel mai scump oras in care am fost pana acum. In mod sigur e cel mai scump dintre toate orasele elvetiene. Dar orasul are un vibe super bun si nu mi s-a parut agitat, nici chiar atunci cand era plin de lume. Oamenii se misca in ritmul lor, iar in weekend abia vezi pe cineva pe strazi pana la 11 dimineata.
Noi am stat doar o zi si jumatate si am zis ca avem suficient timp. Insa sincera sa fiu, 2-3 zile ar fi mai indicat sa le rezervi pentru Zurich, ca sa ai timp sa explorezi in voie. Una peste asta, mi-a placut super mult orasul si parca as vrea sa-l vad si vara.