
Unde fugim din Bucuresti. Curtea Domneasca din Targoviste
Intr-unul din weekendurile trecute, ne plicitseam in Bucuresti, asa ca am zis sa facem un mic roadtrip. Am ales ca destinatie un oras plin de istorie, unde nu am mai fost niciodata. Dupa nici macar o ora si jumatate si vreo 80 de km am ajuns la Targoviste, una dintre primele capitale ale Valahiei.
Prima noastra oprire nu a fost celebra Curtea Domneasca, ci ne-am oprit la o cafenea din oras, Fragilistic, care este de fapt o librarie/cafenea. Ne-am luat cate o cafea si o bautura super interesanta, Butterfly pea latte. Ne-am asezat la mesele de afara, la umbra, ca sa le savuram linistite. Desigur ca am dat si o tura prin librarie si ne-am uitat la ce carti au mai aparut. Ne-am abtinut cu greu si nu am cumparat niciuna.
De aici am plecat pe jos spre Curtea Domneasca pentru ca am vazut ca nu faceam nici 10 minute pe jos. Asa ca am zis sa ne mai plimbam si sa vedem orasul.
Am ajuns la Curtea Domneasca si am aflat ca in perioada aceasta, din cauza Covid19 se pot vizita doar ruinele Palatului Domnesc si Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti. Am platit 12 lei pe bilet si am intrat in complex.
Ce e de fapt Curtea Domneasca
Curtea Domneasca din Targoviste a fost conceputa ca un complex de edifcii care sa serveasca atat ca centru al administratiei tarii, cat si ca locuinta pentru domnitor, familia sa si pentru numerosii curteni si slujitori. Acesta era locul in care se tineau consfatuirile divanului, se efectuau judecatile mai importante si se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiti oaspetii si calatorii straini aflati cu diferite prilejuri prin Tara Romaneasca. A fost transformata in muzeu in anul 1967.
Curtea Domneasca a avut rolul de a gazdui mai multi voievozi ai Tarii Romanesti timp de peste 300 de ani. Totul a inceput cu Mircea cel Batran in anii 1386 – 1418, continuand apoi cu Vlad Dracul, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Matei Basarab. Se incheie cu Constantin Brancoveanu intre anii 1688 -1714. Acesta a fost ultimul domnitor al Tarii Romanesti care a avut resedinta la Curtea Domneasca din Targoviste.
Ce se poate vizita in complexul de la Curtea Domneasca
- Poarta de Sud – pe aici se face intrarea in Curte
- Biserica Mare Domneasca, construita in 1585
- Turnul Chindiei, situat in partea de nord-vest, este emblema orasului. Are 27m si 122 de trepte, dar din pacate noi nu am putut sa urcam in el pentru ca e era inchis pentru vizitare datorita restrictiilor Covid19. Probabil de sus se vede o panorama frumoasa asupra orasului. Turnul Chindia a fost construit in a doua jumatate a secolului al XV-lea, in timpul domniei lui Vlad Tepes.
- Casa Domneasca. Astazi se mai pastreaza sub casa construita in sec. XV, doar laturile beciului.
- Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti, se afla pe o alee paralela cu biserica. Acest muzeu se poate vizita si acum.
- Biserica Sf Vineri, aflata in apropierea muzeului, dateaza din secolul al XV-lea, fiind ctitorita de Vlad Calugarul si sotia sa Smaranda; astazi este in plin process de renovare.
Informatii utile Curtea Domneasca
PROGRAM:
Marti – Duminica
program de vara: 9:00 – 13:00 si 14:00 – 18:30;
program de iarna: 9.00 – 17.00;
Luni: INCHIS
Pret Bilet
- Adulti: 12 lei
- Elevi, studenti, pensionari: 6 lei
Dupa ce am terminat cu vizita la Curtea Domneasca, am dat o mica tura si prin parcul din apropiere. Fiind weekend, era destul de multa lume. Am mers apoi sa cautam un restaurant ca sa mancam si mai spre seara am plecat inapoi spre Bucuresti.
Am avut parte de o zi de duminica placuta si linistita, fara prea multe planuri facute. Stim ca mai aveam multe de vazut in oras si prin imprejurimi, asa ca mai mult ca sigur vom reveni si alta data.
Voi ati fost la Targoviste? V-a placut?