Cetati medievale ale Romaniei. Cetatea Fagaras
Weekend-ul trecut am plecat iarasi la drum cu surorile de la Another Side Of Me, intr-un mic road-trip in mijlocul muntilor Fagaras, la Cabana Sapte din Breaza. Dar pana sa ajungem acolo, am facut o oprire de cateva ore in Fagaras, timp suficient pentru a vizita Cetatea Fagaras. Noi nu mai fusesem in Fagaras din copilarie, cand mergeam sa ne vizitam rudele, asa ca eram curioase sa vedem cum arata orasul acum. Dupa o mica cautare pe Google, am vazut ca nu sunt chiar atat de multe obiective turistice de vazut, asa ca am stat doar vreo 4 ore.
Principala atractie a orasului este evident Cetatea Fagaras, dar pana sa ajungem la ea ne-a atras atentia Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, pe care am vazut-o din masina de indata ce am intrat din oras. Si nici nu ai cum sa o ratezi, e o monstruozitate cu dimensiunile unui bloc turn de 10 etaje. Domnul Google ne-a spus ca este si cel mai mare lacas de cult din provincie construit din bani publici. Lucrul asta ni se pare putin absurd, tinand cont ca Fagarasul are vreo 28.000 de locuitori si are inca alte 10 biserici.
A, si sa va mai spunem ca e si poleita cu aur? Treaba asta ne-a facut s-o declaram una din cele mai kitchoase catedrale pe care le-am vazut. Mai mult din curiozitate, am intrat si inauntru, mai ales ca era si in timpul slujbei. Interiorul nu are nimic deosebit, asta pentru ca este inca neterminat, iar picturile de pe pereti lipsesc cu desavarsire. Am stat cateva minute inauntru, timp suficient sa vedem preotul iesind din altar in cele mai stridente vesminte vazute pana acum, de un galben foarte aprins.
Cetatea Fagaras
Cetatea Fagaras este situata chiar centrul orasului, langa Catedrala. Si pentru ca pe noi a inceput sa ne pasioneze din ce in ce mai mult istoria locurilor vizitate, va lasam cu cateva date importante:
- Intre 1528-1541, Stefan Mailat, stapanul domeniului feudal al Fagarasului, transforma cetatea militara de aparare intr-un castel fortificat, iar in anul 1541, Cetatea Fagarasului intra in proprietatea principilor Transilvaniei;
- Cetatea a devenit celebra in momentul in care a fost preluata de Mihai Viteazul, domnitorul donand-o sotiei sale si asa a ajuns sa fie fie locatia cea mai cautata pentru balurile Transilvaniei; se tineau patru baluri in fiecare an si pe langa acestea, doamna Stanca mai organiza si serate muzicale la care participau sotiile nobililor din zona;
- Dupa moartea lui Mihai Viteazul, cetatea a devenit fortareata militara;
- Asaltata si atacata de nenumărate ori, cetatea Fagaras nu a fost cucerita niciodata;
- Dupa 1696 a devenit garnizoana a armatei austriece, apoi maghiare (dupa 1867) si romane (dupa Marea Unire din 1918), iar intre anii 1948-1960 a fost transformata in inchisoare comunista.
Castelul are 66 de camere impartite pe 5 etaje, cele mai de interes incaperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortura, Muzeul Tarii Fagaras, Turnul Rosu, Turnul Temnita si fosta Crama, ultimele trei fiind deschise publicului incepand cu anul 2017. Sambata si duminica puteti asista la schimbarea garzii, care are loc la ora 12:00. Garda cetatii este compusa din 10 strajeri (denumiti pedestrasi in Epoca Medievala), si poarta armuri autentice, copii fidele ale celor din secolul XIII.
Muzeul Tarii Fagarasului
A fost infiintat in anul 1923 pe baza patrimoniului colectionat de catre Valer Literat, sub egida ASTRA. Din anul 2004 se numeste Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”. Muzeul are organizat un circuit expozitional ce cuprinde 30 de sali (castel) si unul exterior (cetate de zid). Pe noi ne-a surprins placut muzeu, plimbandu-ne prin istorie si descoperind obicecte bine pastrate de la inceputul secolului trecut. Da, exteriorul cu zidul cetatii lasa putin de dorit pentru ca nu e amenajat si nu faci altceva decat sa te plimbi, dar muzeul nu trebuie ratat.
Ce ne-a placut cel mai mult in Muzeu? Sala de arme, unde puteti vedea evolutia echipamentului militar intre secolele XIII-XIX, cu exponate grupate in arme albe si arme de foc. Un exponat deosebit este si Fecioara de Fier, un instrument de tortra medieval. Este o cusca de metal care avea in interior un sistem cu mai multe cutite. In momentul în care cusca era inchisa, tepusele strapungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima sa sufere cat mai mult, sistemul de tepuse era construit in asa fel incat sa nu ucida imediat.
Taxele de acces: 15 lei – adulti, 7 lei – elevi, studenti, pensionari.
Sala Tronului din Cetatea Fagaras
Sala Trunului de la Cetatea Fagaras este una din cele mai impresionante camere pe care le-am vazut. Lemn masiv, oglinzi imense, scaune tapitate, toate de duc cu gandul la maiestrie si opulenta. Din pacate insa, piesele de mobilier nu sunt originale. De fapt, Sala Tronului a fost amenajata asa cum a fost ea in perioada de glorie a edificiului. Au fost aduse 67 de zilturi si candelabre, toate apartinand stilului renascentist. Tot mobilierul a fost facut la comanda, iar investitia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei, bani de la bugetul local. Dar asta nu-i stirbeste cu nimic farmecul, ni se pare ca a fost o investitie bine facuta, drept dovada si numarul destul de mare de turisti ce i-au trecut pragul de cand a fost redeschisa.
Muzeul Jucariilor
Surpriza placuta de la Cetatea Fagaras a fost Muzeul Jucariilor, o expozitie de 600 de jucarii, vechi chiar si de un secol. Din pacate insa, este doar o expozitie temporara, asa ca ne-am bucurat tare mult ca am reusit sa o vedem. Ne-am distrat mult incercand sa ne aducem aminte daca am avut si noi astfel de jucarii in copilaria nostra. Si da, am dat peste cateva exemplare cu care ne jucam si noi cand eram mici.
septembrie 7, 2018 at 11:06 am
[…] Din Bucuresti noi am luat-o spre Fagaras, unde ne-am si oprit pentru cateva ore (vedeti articolul AICI), apoi am continuat drumul catre Breaza. In Breaza asflat o sa gasiti doar pana la un moment dat, […]