Descopera Sicilia. La pas prin Palermo
Cand am ales Sicilia ca destinatie de vacanta, nu ne-am asteptat sa ne placa atat de mult Palermo. Banuiam ca este un oras tipic italienesc, in acelasi stil ca celelalte vazute pana atunci, insa ne-am inselat amarnic. Daca ar fi sa-l comparam cu alte orase, Palermo ar fi un fusion intre Genoa si Valencia. Cel putin asta a fost impresia care ne-a lasat-o. E un oras cu un vibe foarte relaxat, oameni foarte chill, tot timpul cu zambetul pe buze. La prima vedere poate parea un pic haotic, cu un trafic ce nu are sens pentru majoritatea, dar am ajuns la concluzia ca e un haos organizat, pe care doar ei il inteleg. Am dat de niste strazi fara trotuare, mormane de gunoi langa pubele, cartiere mai uratele si murdare, nerespectarea regulilor de circulatie, dar toate astea sunt ignorate total de locuitorii orasului, care par a fi cei mai fericiti si relaxati italieni pe care i-am vazut. Pana si italiana suna mult mai bine in partea asta a Italiei, ceva mai melodica si cu un accent tare dragut.
Ne-a surprins faptul ca desi eram in extrasezon, am gasit un Palermo plin de viata, cu o multime de lume pe strazi intr-o seara de joi, lucru ce nu prea l-am intalnit in alte orase mari. Cum nu am avut decat 2 zile la dispozitie sa-l vizitam, am profitat din plin si am ales metoda noastra preferata de a descoperi un oras, mersul pe jos. Si cum am stat chiar in centru, majoritatea obiectivelor turistice au fost relativ aproape. Si ca de obicei, am taiat de pe lista obiective la care era imposibil sa ajungem sau sa le vizitam cum se cuvine. Asa a fost cazul Palatulul Normanni, pe langa care am trecut de cateva ori, dar nu am apucat sa intram. Am descoperit in Palermo o multime de biserici, majoritatea in stil baroc, cu fatade destul de diferite de restul Italiei, dar care ne-au placut mult. Asa ca o sa va povestim despre ce am vazut noi, cu mici date istorice, povestioare si legende.
Via Roma, Via Vittorio Emanuele, Via Maqueda. Strazile din Palermo sunt in sine un obiectiv turistic, acestea fiind cele mai populare si unde o sa gasiti cele mai multe restaurante, barulete si cafenele. Fiind amplasate chiar in centrul istoric, de aici o sa va incepeti calatoria prin Palermo. Noi am avut norocul de a gasi un apartament chiar pe Via Maqueda si dimineata doar ieseam de pe usa si ne opream sa ne bem cafeaua la baruletul de peste strada. Dupa ora 10:00, aceste strazi devin pietonale, asa ca o sa dati peste o multime de oameni aici. Si cand spunem o multime, nu exageram.
Catedrala din Palermo. Palermo are atat de multe biserici care mai de care mai impresionante, incat incepusem sa credem ca nu o sa dam in veci de Catedrala. Cand in sfarsit am luat la pas Via Vittorio Emanuele, am gasit-o in toata maretia ei. Sincer, era si imposibil sa nu o vedem. Am preferat sa o admiram pe afara pentru ca intrasem deja in vreo alte cateva biserici si auzisem ca interiorul nu e asa de impresionant ca al celorlalte.
Fun facts:
- In anul 600 a fost folosita ca loc de rugaciune crestin, in anul 800 a fost transformata in moschee, iar in 1110 a fost retransformata in biserica crestina; toate aceste influente se vad pe zidurile bisericii;
- In 1184 Arhiepiscopul orasului a numit-o Catedrala din Palermo, iar scopul lui a fost acela de a o intrece pe cea din Monreale;
- Cripta Catedralei adoposteste numerosi regi ai Siciliei, inclusiv al primului rege, incoronat in 1130.
Chiesa di San Domenico. A doua biserica ca importanta dupa Catedrala se afla in centrul istoric al orasului si a fost construita in 1640 in stil baroc.
Fun fact:
- De-a lungul timpului, biserica s-a dovedit a fi neincapatoare, asa ca a fost transformata in timp; fatada a fost adaugata in 1726 dupe ce cladirile ce ocupau spatiul au fost demolate pentru a face loc expansiunii bisericii;
- Aici sunt ingropati oameni importanti ai Siciliei, de la parlamentari, prim ministri sau judecatori anti-mafia, cel mai important fiind Giovanni Falcone, care a fost omorat de Mafia Corleonesi, fiind considerat apoi un erou.
Teatro Massimo a fost construit la sfarsitul secoluluui 19 de catre arhitectul sicilian Giovanni Battista Basile, iar fiul acestuia a terminat lucrarea. A fost inaugurat in 1897 cu opera Fastaff de Giuseppe Verdi.
Fun facts:
- Este cea mai mare cladire de opera din Italia si a treia ca marime din Europa, dupa cele din Paris si Viena;
- A fost inchis pentru renovari in 1974 si abandonat ani buni din cauza corupriei; a fost redeschis in 1999 si astazi este un simbol anti-mafia si a spiritului civic.
- In 1990, scene finale din The Godfather III au fost filmate aici;
- Pentru construirea teatrului, o biserica a trebuit sa fie demolata; legenda spune ca maica stareta bantuie si in ziua de azi holurile teatrului, iar cei care nu cred in povestea asta se impiedica pe o treapta anume la intrarea in teatru.
Quattro Canti (Patru Colturi). Un punct de atractie ce se afla la intersectia a doua strazi principale, Via Maqueda si Via Vittorio Emanuele, o mica piata in stil baroc construita intre 1608-1620. In fiecare dintre cele patru colturi este construita o cladire aproape identica, reprezentand cele patru cartiere importante din Palermo care se intersecteaza aici. Sunt construite dupa acelasi model: la baza o fantana ce reprezinta anotimpurile, la primul nivel statuile regilor spanioli ai orasului, iar la ultimul nivel, sfintii protectori ai Palermoului. Atentie insa, e o intersectie extrem de aglomerata, asa ca va trebui sa va multumiti cu poze nu tocmai perfecte.
Piazza Pretoria, aflata chiar langa Quattro Canti. Fantana Pretoria s fost construita initial pentru o familie din Florenta in 1554, dar a fost refuzata de proprietari si cumparata si transferata de senatul din Palermo in 1574. Cu toate ca pe fantana sunt reprezentati 12 zei din mitologia greaca, de-al lungul timpului locuitorii orasului au fost scandalizati de nuditatea statuilor, castigandu-si numele de Fantana Rusinii.
Pietele La Vucciria, Ballaro. Unul din lucrurile care ne plac in Italia sunt pietele in aer liber pentru ca de obicei gasesti de toate. Ai portiuni cu fructe si legume, carne si peste, vechituri si gablonturi, cam tot ce vrei adunat pe tarabele de pe strazi. Pe Vucciria o aveam pe lista, insa cand am ajuns noi mai ramasese doar partea cu antichitati. De Ballaro insa am dat din pura intamplare, cand cutreieram strazile si credeam ca ne-am ratacit. Cum era o zi foarte calduroasa, ne-am oprit si ne-am aprovizionat cu fructe proaspete, fragi si dude.
Gradina Garibaldi. Palermo are atat de multe parcuri si gradini incat ne-ar fi fost imposibil sa le vedem pe toate. Am mers pe principiul „vedem ce ne iese in cale”. Desi micuta, gradina Garibaldi ne-a impresionat extrem de mult datorita ficusilor imensi ce se gasesc aici.
Fun facts:
- Aici se afla cel mai vechi copac din Palermo, un ficus de 150 de ani ce masoara 25 de metri;
- Nicolae Balcescu are o statuie aici, el murind in Palermo in 1852; Inca din 2004 se incearca repatrierea osemintelor in judetul Valcea, insa din pacate a fost ingropat intr-o groapa comuna si sunt sanse minime de identificare. Se pare ca actualmente groapa comuna se afla sub o strada, fapt ce mareste dificultatile realizarii unor sapaturi.
Catacombele din Palermo. Apartin manastirii ordinului Calugarilor Capucini ce dateaza din anii 1500 si este una dintre cele mai neobisnuite atractii turistice din Palermo. Imbalsamarea era o tehnica des intalnita in Sicilia pana in 1900 si reprezenta un statut social sa-ti fie pastrat corpul aici. Folosit initial doar de calugari, Catacombele gazduiesc acum calugarii manastirii, oameni faimosi, instariti, dar si oameni de rand. Gasiti mai multe sectiuni, de la calugari, femei, barbati, copii, unele din ele atat de bine pastrate incat par reale.
Fun facts:
- In catacombe se gasesc peste 8000 de ramasite mumificate din secolele 17-19, devenind cea mai mare colectie de mumii din lume;
- In testamentul lasat, unii oameni specificau chiar si hainele cu care doreau sa fie imbalsamati; familiile ii puteau vizitau apoi, facand mici donatii manastirii, permitand calugarilor sa intretina trupurile;
- Cea mai faimoasa mumie e cea a Rosaliei, o fetita de numai 2 ani ce a murit de pneumonie; parul si fata ii sunt atat de bine conservate incat a fost numita „frumoasa adormita”.
Portul din Palermo. Prima data am ajuns la port din pura intamplare, dupa ce am vazut in departare un vas imens de croaziera. Am hotarat sa vedem unde ne duce strada si am ajuns in partea in care stationeza vasele de croaziera. Ziua urmatoare am ajuns in partea veche a portului, dupa ce am trecut de portiunea in care sunt parcate yachturile. Gasiti aici multe barulete si restaurante si e locul perfect pentru un moment de relaxare.
Si ca sa incheiem cu un fun fact, am avut parte de cea mai neobisnuita experienta cu inchirierea masinii pentru urmatoarele zile de vacanta. In primul rand, abia ne-am inteles cu doamna de la inchirieri la telefon. Ne spunea sa mergem la o adresa ce nu exista pe nicio harta. Dupa ce am vorbit si in engleza si am pus-o si pe prietena noastra sa vorbeasca in italiana cu ea, ne-am dat seama ca ea nu locuieste in Palermo si vorbeste de undeva dintr-un birou din Italia. Dupa ce ne-am lamurit in sfarsit cu adresa, am banuit ca o sa mergem la o reprezentanta, un birou, ceva. Wrong! Ne-am intalnit cu soferul masinii intr-o parcare, am semnat actele pe capota masinii, ne-a explicat conditiile in care trebuie sa o lasam la aeroport, si duse am fost. Am ras pe seama asta o buna parte din drum pentru ca nu mai patisem asa ceva pana acum. Dar totul a fost in regula cu masina si agentia si nu am avut nicio problema.
iulie 3, 2018 at 2:15 pm
[…] incheiem ultima calatorie virtuala prin Sicilia. V-am luat cu noi in Palermo si in Taormina, v-am vorbit despre mancarea siciliana, acum e timpul sa va povestim despre Cefalu. […]