Descopera Sicilia. La pas prin Cefalu
Astazi incheiem ultima calatorie virtuala prin Sicilia. V-am luat cu noi in Palermo si in Taormina, v-am vorbit despre mancarea siciliana, acum e timpul sa va povestim despre Cefalu. Cand am ales Sicilia ca destinatie de vacanta, am zis ca trebuie sa stam si doua zile in Cefalu. Este un orasel medieval micut, cu plaja larga si peisaje minunate. Aici s-a filmat si Cinema Paradiso, castigator al premiului Oscar. Este cea mai populara destinatie de vacanta in Sicilia, dupa Taormina. Daca Taormina nu ne-a incantat foarte tare, Cefalu a fost dragoste la prima vedere. De cum am intrat cu masina in orasel, abia am asteptat sa ne cazam si sa plecam sa il descoperim.
Ce e de vazut?
Fiind mai mult o statiune turistica, nu are atat de multe de oferit ca alte orase, lumea venind aici mai mult pentru plaja. Cum noi am fost in luna mai si fix cand am ajuns s-a stricat vremea, ne-am luat adio de la statul la plaja. Printre reprizele de ploaie am incercat sa vedem orasul, si chiar daca vremea nu a tinut cu noi, ne-a placut ce am vazut. Lungomare e faleza care strabate orasul, exact cat se intinde plaja. E si locul care te duce in centrul istoric, spre mai toate obiectivele turistice.
Plaja din Cefalu banuim ca e locul cel mai popular pe timp de vara. Au o portiune destul de lunga si generoasa de plaja, ce se termina cu un mic golfulet presarat cu bancute. Intrarea pe plaja se poate face si prin centrul vechi, pe la Poarta Pescarilor, unul dintre cele mai fotografiate locuri din Cefalu.
Tot centrul medieval e un obiectiv turistic in sine. De fapt, aici o sa gasiti multimile de oameni. Din ce am vazut noi pe harta, centrul vechi ocupa cam un sfert din tot orasul, asa ca o sa dati si de localnici aici. Ne-au placut aici magazinele si buticurile cu lucruri pur siciliene. Cu toate ca preturile erau putin cam piperate pentru bugetul nostru, asta nu ne-a impiedicat sa intram sa vedem minunatiile de genti lucrate manual.
Obiective turistice
O atractie ce nu trebuie ratata este Domul (Catedrala Arabo-Normana), amplasat in partea medievala a orasului. Este o catedrala normanda cu doua turnuri, inceputa in 1311 de catre Roger al II-lea. Catedrala reflecta mai multe influente din istoria Siciliei – normana, latina, greaca si araba, interiorul fiind conceput sub influente bizantine. Noi ne-am oprit apoi la una din tereasele din Piazza del Duomo si am facut un colazione traditional.
Deasupra catedralei se afla Rocca, o stanca imensa, cunoscuta si sub numele de Promontoriul lui Hercule. O legenda greceasca povesteste despre dragostea si disperarea frumosului cioban Daphnis, care fusese orbit de catre zeita Hera, pe a carei fiica a tradat-o. El a fost apoi transformat de catre zeul Hermes in uriasa piatra care domina localitatea Cefalu si care da numele locului. Deoarece numele Cefalu provine din grecescul kefale, cuvant care inseamna cap si care e sugerat de forma stancii Rocca. La Rocca nu se poate ajunge decat pe jos, si cum se pusese iarasi ploaia am renuntat repede la idea de a escalada stancile. Ne-am multumit sa o vedem din toate partile orasului, neavand cum sa o ratam.
Din Piazza del Duomo am intrat din pura intamplare in Museo Mandralisca. E un muzeu micut, mai mult o expozitie de arta insa destul de interesant. Gasiti aici sculpturi, vaze grecesti si arabesti, portelanuri si ceramice specifice zonei.
Pe Vittorio Emanuele, strada principala din orasul medieval, o sa dati peste Lavatoio, care este fosta spalatorie a orasului din Evul Mediu. Ce este mai exact? Cateva bazine sapate in stanca desupra unui izvor natural. Scarile care coboara la bazine sunt facute din roca vulcanica.
Santo Stefano, cunoscuta ca si Biserica Purgatoriului, ne-a atras atentia din cauza fatadei. Te intampina o usa in stil baroc, multa verdeata si flori, aproape ascunsa intr-o mica piazzeta. Construita original in 1596 de Fratia Sfantului Stefan, devenind apoi fratia Sufletelor in Purgatoriu, a fost terminata abia doua secole mai tarziu.
Va mai spunem ca in Cefalu am mancat cea mai buna pizza incercata in toata Italia. Atat de buna a fot incat ne-am intors si ziua urmatoare la acelasi restaurant si am incercat si pastele proaspat facute. Tot aici am incercat si vinul zonei, Marsala, un vin rosu dulceag, “de fete” cum l-am denumit noi.
Nu ne asteptam sa ne placa Cefalu atat de mult, dar a ajuns in topul oraselor italienesti preferte. Acum am vrea sa ne intoarcem si pe vreme mai buna sa vedem si care e atmosfera la plaja.