
Locuri de vazut in Constanta
Constanta a fost pentru noi tot timpul un oras de tranzit, un loc prin care treceam pana la destinatia noastra finala, Mamaia. Asta se intampla in copilarie, cand plecam la mare cu familia. Si ca de fiecare data, nu faceam altceva decat sa stam la plaja, si eventual sa mergem in Satul de Vacanta sau la circ. Nu avem amintiri sa fi vizitat si Constanta, cu toate ca ai nostri ne-au spus ca am fost la Delfinariu.
Cum la mare la Mamaia n-am mai fost de ani buni, preferand Vama Veche, Constanta a ramas pe lista oraselor nevizitate. Am mai fost pret de cateva ore, doar pe faleza si la Cazino (pe vremea cand inca se vizita), la restaurantele din port si la Mall. Si cam asta a fost tot. Vara asta insa, atunci cand am decis sa petrecem cateva zile la plaja in Constanta, am vrut sa si vizitam orasul. Sigur, nu am ajuns la tot ce ne doream si evident ca mai sunt locuri de vazut, dar am zis sa incepen cu „principalele obiective turistice”. De fapt, asa incepem cu mai toate orasele vizitate, abia la urmatoarele vizite incercam sa descoperim si locuri mai putin cunoscute.
Stiati ca?
Pana una alta, am strans laolalta niste date interesante despre Constanta. Noua ne place sa ne documentam putin si despre istoria unui oras, sa stim cate putin despre evenimentele importante si mici povestioare care fac un loc mai interesant.
- Constanta este unul dintre cele cele mai vechi orase atestate de pe teritoriul Romaniei;
- Portul Constantaare o suprafata de 39,26 km², o lungime de aproape 30 km si se afla pe locul 4 in Europa;
- Foarte important pentru comert, orasul a inceput sa se dezvolte intens dupa ce britanicii au construit calea ferata care avea sa lege orasul de Dunare (1860 – 1864);
- Timp de cateva decenii, Constanta a fost resedinta regala. Orasul a fost indragit in special de reginele Romaniei, care si-au pus amprenta asupra palatelor sale;
- Constanta avea hoteluri cu utilitati (energie electrica, apa, telefon, restaurante) si zone de divertisment (spectacole de cabaret) care rivalizau cu multe statiuni europene;
- Cazinoul din Constanta este prima cladire construita in stil Art-Nouveau din Romania, iar in urma cu un secol rivaliza cu cele de la Nisa si Monte Carlo;
- In Constanta s-au perindat marile elite ale tarii, oameni politici, arhitecti, pictori, scriitori sau muzicieni: Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Alexandru Vlahuta, Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Anghel Saligny, Iuliu Maniu, Nicolae Tonitza si George Enescu sunt doar cativa dintre personalitatile care si-au pus amprenta asupra orasului.
In Constanta am ales sa ne concentram pe zona istorica si imprejurimi, locuri la care puteam ajunge pe jos. Fiind sfarsit de August si temperaturi destul de ridicate, am avut ceva probleme cu caldura ce nu ne-a lasat sa vedem mai mult din oras. Promitem ca data viitoare cand o sa ajungem in Constanta o sa ne departam de centru si o sa descoperim si alte zone.
Cazinoul din Constanta
Pana acum ceva ani, Cazinoul din Constanta putea fi vizitat de catre turisti, acest lucru nemaiputand fi posibil in prezent. Noi am apucat sa-l vizitam acum vreo 6 ani si interiorul ne-a impresionat foarte mult. Bine, asta daca faci abstractie de la peretii cojiti, tavanele crapate si ce a distrus nepasarea autoritatilor de-a lungul timpului. Noroc ca noi avem o imaginatie bogata si am ales sa vedem detaliile arhitecturale si ne-am intors undeva la inceputul secolului trecut, in zilele de glorie ale Cazinoului. Povestea Cazinoului insa este una lunga, avand mai multe etape, cel pe care il stim noi acum aparand in 1910.
- Cel dintai cazinou al Constantei a fost construit in anul 1880 si se numea Kursaal; era o constructie de lemn, fiind un loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turisti. In fiecare vara, pe terasa erau organizate seri dansante si concerte sustinute de celebritati ale epocii, aduse la malul marii pe cheltuiala administratiei locale.
- In anul 1891 Cazinoul a fost distrus aproape complet in urma unei furtuni, iar Primaria decide construirea unuia nou. In anul 1893 noul Cazino, Casin, este dat in folosinta, amplasat pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe actualul loc al Acvariului;
- Al treilea si actualul Cazinou al Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. In anul 1903, edilii locali decid ca este momentul ca orasul Constanta sa aiba un cazino modern, asemanator celor din riviera franceza;
- Cazinoul este inagurat cu mult fast pe 15 august 1910 in prezenta principelui Ferdinand. Accesul in aceasta lume exclusivista le era permis doar persoanelor cu dare de mana si tinuta distinsa.
Centrul Istoric
Zona veche a orasului inseamna in primul rand Piata Ovidiu, animata de terase si restaurante. Noua ne plac genul asta de centre istorice, mai ales ca restaurantele au contribuit foarte mult la schimbarea zonei, cele mai multe dintre cladiri fiind renovate. Gasiti aici diferite stiluri de arhitectura, cladirile datand de la sfarsitul secolului XIX: arhitectura veche romaneasca, art-nouveau, art-deco, arhitectura cubista si arhitectura noua romaneasca. De cum intri in piata o sa dati de fosta Primarie, care astazi adaposteste Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. In zona veche din Constanta o sa mai gasiti:
- cea mai veche biserica ortodoxa din oras „Schimbarea la Fata”;
- cea mai veche biserica romano-catolica „Sf. Anton de Padova”;
- cea mai mare moschee din Romania;
- cea mai veche sinagoga, pe str. C.A.Rosetti, astazi aflata in paragina.
Moscheea Carol I
Aproape de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie gasiti Moscheea Carol I, principalul edificiu de cult musulman din tara. A fost construit intre 1910-1913 la initiativa regelui Carol I, motiv pentru care edificiul ii poarta si numele. Inaugurarea a avut loc la 31 mai 1913 in prezenta familiei regale si a reprezentatilor cultului musulman in Romania. Moscheea Carol I are si cateva particularitati:
- Moscheea este prima constructie din beton armat din Romania;
- Moscheea Carol I reprezinta o imbinare a stilului egipteano-bizantin cu elemente arhitecturale romanesti, ceea ce face o face un unicat arhitectonic;
- Moscheea detine numeroase obiecte de patrimoniu, cel mai important fiind covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa. Covorul are o suprafata de 144 de metri patrati si cantareste aproape 500 de kilograme;
- Minaretul de 47 de metri al moscheei are 140 de trepte, urcate in spirala; ajungeti apoi intr-un balcon ingust, de puteti vedea panorama orasului.
Orar de vizitare: 8-17 (8-20 pe timpul verii)
Taxa: 5 lei adulti; 2 lei elevi si studenti
Casa cu Lei
Casa cu Lei a fost una din casele ce ne-au atras atentia cand ne plimbam prin zona istorica a orasului. O gasiti in apropiere de Moscheea Carol I si de Biserica Catolica, unde se afla mai multe cladiri vechi, multe dintre ele fiind destul de neingrijite.
Casa a fost construita la inceputul secolului XX de un negustor armean bogat, Dicran Emirzian, pentru familia sa. El era un membru marcant al comunitatii armene si avea, in centrul Constanţei, un magazin cu marfuri de lux – “La Luvru”. Dupa Primul Razboi Mondial, Casa cu Lei a devenit pentru scurt timp, sediu de banca,iar in anii ’70, a fost transformata intr-un restaurant celebru la vremea aceea, care a functionat pana in primii ani dupa Revolutie.
Plaja Trei Papuci
Noi am ajuns la Constanta in ultima zi din August si am vrut neaparat sa vedem cum e plaja aici. Ne asteptam sa fie mai liniste decat in apropiata Mamaia, si am dat de o intindere enorma de plaja. Pe bune, nu ne-am dat seama cat de mult din plaja ocupa baruletele si randurile nesfarsite de sezlonguri. Chiar daca sunt sezlonguri si aici, plus baruri micute pe plaja cat sa-ti potolesti setea, aici totul e mai aerisit si nici nu auzi muzica urland de la multitudinea de boxe. Poti sa-ti petreci o zi destul de relaxanta pe plaja din Constanta, chiar la doi pasi de haosul din Mamaia.
Acum plaja „principala” e impartita in mai multe portiuni, fiecare apartinand hotelurilor din zona. Insa la origini plaja se numeste „Trei Papuci” si noua ni s-a parut extrem de interesanta legenda ei. Este vorba de Ghita, un baiat de 12 ani, un oltean mutat cu familia in zona, si Hasan, un baiat de varsta lui, fiul unei familii de turci cu care se imprieteneste. Hasan era infirm din nastere, avand un picior ramas ca un ciot nedezvoltat, pe care nu putea calca, avand mereu nevoie de o carja. Hasan iubea marea, asa ca l-a invatat si pe Ghita sa inoate.
Legenda spune ca intr-o zi cei doi au venit pe plaja, si-au lasat papucii cu talpa de lemn pe mal si au intrat in apa. Deodata s-a pornit o furtuna pe mare, iar cum Ghita devenise din ce in ce mai curajos, furtuna l-a prins in larg. Hasan a inotat sa-si salveze prietenul, insa in zadar. Niste tineri au ajuns pe plaja, dar nu au mai gasit nicio urma a celor doi baieti, in afara celor Trei Papuci…
Satul de vacanta din Mamaia
La origini, Satul de Vacanta a fost conceput ca un complex de restaurante care sa reuneasca specificul culinar al provinciilor romanesti. De aceea, mai toate localurile amenajate in Satul de Vacanta poarta nume sugestive: Casa Prahoveana, Casa Valceana, Casa Dobrogeana, Casa Argeseana. Recunoastem, zona asta nu ne-a atras mai niciodata, dar intodeauna cand suntem in zona facem „un tur de forta” de la un capat la altul, sa vedem daca s-a mai schimbat ceva. Spoiler alert: totul arata la fel cum ne aminteam din copilarie.
Atractia principala a Satului de Vacanta este Luna Park, un parc de distractii cu trenulete si caruseluri pentru cei mici, masinute de tamponat, dar si fel de fel de instalatii pregatite sa le ofere senzatii tari celor mari. Noi nu credem sa-i fi spus vreodata locului Luna Park, pentru noi e doar Satul de Vacanta, locul in care mergeam in copilarie cu parintii. Acum ni se pare extrem de aglomerat si parca si-a pierdut din farmec. Tinem minte ca preferata noastra era tiribomba „balerina”, apoi masinutele de tamponat. Daca va place sa admirati imprejurimile de la inaltime urcati-va in Roata Mare, care va ofera o panorama asupra statiunii Mamaia si a orasului Constanta. Noi nu ne-am mai dat de ceva vreme in ea, dar tinem minte ca ii lua o vesnicie pana sa se opreasca.
Portul din Constanta
Portul Turistic Tomis a fost construit intre 1897-1909 dupa planurile inginerului Anghel Saligny. Astazzi zona este faimoasa pentru restaurantele ce ofera o priveliste deosebita. Meniul e bogat in specialitati marine, mancaruri pe care oricat de mult le-am incercat, tot nu ne incanta. Sunt cateva restaurante care ne plac mult, cu design aparte, locuri numai bune de fotografiat.