Zborul cu balonul in Belogradchik
Weekend-ul trecut am fost intr-un press trip prin Bulgaria si Romania, unde am vizitat mai multe orase si ni s-a povestit despre fiecare in parte. Insa fara doar si poate, activitatea noastra preferata a fost zborul cu balonul in Belogradchik. Proiectul se numeste „Aventura comuna pe cararile montane” si are ca scop dezvoltarea turismului transfrontalier din Romania si Bulgaria. Se doreste o mai buna promovare a zonei montane din judetul Mehedinti si Dolj si a districtelor Vidin si Montana.
Timp de aproape o saptamana ne-am plimbat prin Vidin si Montana, am fugit de la un obiectiv turistic la altul si am redescoperit locuri dragi noua. Mai fusesem acum 2 ani prin aceasi zona, tot cu ei, si am scris despre experienta noastra AICI. Daca data trecuta a fost vorba despre traditii si mancare, acum am descoperit cetati, fortarete, pesteri si trasee montane. Dar sa revenim la zborul cu balonul.
Zborul cu balonul
Spuneti, cati dintre voi nu ati vrut sa zburati macar o data cu balonul? Lucrul asta era si pe bucket list-ul nostru si de cativa ani ne tot faceam planuri sa ajungem in Turcia in Cappadocia, insa fara succes. Ei bine, cum-necum, norocul ne-a suras si am urcat intr-un balon, chiar mai aproape de casa, la Belogradchik in Bulgaria. Ok, poate imaginea de ansamblu nu e atat de spectaculoasa ca in Turcia, unde sunt sute de baloane in jur, dar si Belogradchik are un farmec aparte. Se zboara cu un singur balon, insa peisajul merita pe deplin.
Daca nu ati fost niciodata in zona, nu mai stati pe ganduri. Pe noi ne-a fascinat de-a dreptul Fortareata Belogradchik si privelistea asupra stancilor. Rocile din aceasta regiune sunt unice in Europa, situate in partea vestica a muntilor Balcani. Multa lume compara aceasta zona cu un fel de Grand Canyon balcanic si constituie principala atractie istorica si culturala a orasului. Am scris mai amanuntit AICI.
Cum am fost intr-un info press insa, nu am putut sa zburam efectiv cu balonul. Cum eram un grup de peste 20 de oameni, fiecare a avut parte de o ridicare/coborare de 10-15 minute. Suficiente si alea pentru ca am prins fix momentul rasaritului. Si ce priveliste am avut! Sa vezi cum rasare soarele dintre stanci, de la zeci de metri inaltime e ceva wow.
Planificarea zborului
Poate va intrebati cum zboara balonul? Ei bine, balonul cu aer cald nu zboara, ci pluteste in aer. Acest tip de survol se bazeaza pe legea lui Arhimede, care aplicata in cazul aerului, face ca aerul cald sa fie mai usor decat cel rece, astfel incat balonul se ridica la inaltime.
Inainte de a pregati balonul pentru zbor, pilotul trebuie sa calculeze incarcatura acestuia si sa verifice daca prognoza este adecvata pentru zona de zbor. Locul de lansare trebuie ales astfel incat sa permita balonului sa zboare perioada de timp propusa in condiţii de siguranta. Locul de lansare trebuie sa fie un spatiu larg, liber de orice obstacol, de preferat acoperit cu iarba, pentru ca balonul sa poata fi desfasurat in siguranta. In plus, nu trebuie sa existe obstacole care ar putea deteriora balonul in timpul umflarii sau a manevrelor de la sol, inainte de decolare.
Pregatirea zborului include asamblarea balonului, verificarile inainte de umflare, instruirea echipajului si a pasagerilor, umflarea la rece si la cald. Cum am ajuns cand inca nu rasarise soarele, am asistat la toata procedura asta, fiindu-ne explicati toti pasii. In balon incap 4-5 pasageri (in functie de greutate), plus instructorul. Urcarea in balon se face treptat. Un pasager coboara pe o parte, altul urca pe cealalta, asta pentru a mentine greutatea constanta si a nu se ridica de la sol.
Daca vreti totusi un zbor in toata regula,care dureaza o ora, trebuie sa scoateti din buzunar vreo 600 lei. Plecarile se fac fie dimineata la rasarit sau seara la apus. Mai multe detalii gasiti pe site-ul lor oficial.
octombrie 27, 2019 at 8:17 am
Buna. Foarte interesant ce ne ați povestit. Nu știam despre călătoria cu balonul.
600 lei ar fi călătoria cu avionul pentru o persoana? Sau pentru 4 pasageri.
Numai bine!
octombrie 29, 2019 at 10:06 am
Buna. Zborul este de 600 lei de persoana si tine cam o ora. O zi frumoasa!