Cu furculita in Italia. Sicilia
Atunci cand plecam intr-o calatorie noua ne place sa ne documentam putin si despre mancarea specifica si locuri cool in care sa mergem sa mancam. Cu Italia insa, lucrurile stau putin diferit. Cum ei nu pun prea mare accent pe design, am mancat de multe ori in locuri in care nu am calca daca ar arata asa in Bucuresti (si asta nu este doar parerea noastra), insa daca mancarea e buna, asta conteaza cel mai mult la ei. Asa ca atunci cand ne-am facut toate planurile pentru Sicilia, gasirea restaurantelor nu a fost o prioritate pentru noi. Aveam doar o recomandare in Taormina, la Bimbar, unde au cea mai buna granita, in rest am intrat in restaurantele care ne-au iesit in cale si din al caror meniu am avut ce sa ne alegem. A! Si sa nu uitam de clasicul colazione. Doar nu puteam sa ne incepem dimineata fara cafea, ginseng si croissante cu ciocolata, nu?
1. Arancini
Un fel de mancare ce-l gaseam la antipasti in alte zone, aici e mai mult un street food (sau fast food, daca vreti). Ce e? Practic, o minge de orez prajita intr-o baie de ulei, umpluta fie cu mozzarela si prosciutto, fie cu ragu (astea sunt variantele clasice). Am dat si de niste locuri in care se faceau arancini in fel si fel de combinatii, dar am mers pe clasica mozzarela. De cele mai multe ori ne-am luat arancini si-l mancam pe strada, in timp ce ne indreptam spre un obiesctiv turistic si incercam sa ne mai potolim foamea.
2. Anelletti al forno
Primul lucru pe care am vrut sa-l mancam cand am ajuns au fost evident pastele. Ne-am lasat bagajele si ne-am oprit la prima bodega ce ne-a iesit in cale, din aia cu scaune de plastic si fete de masa in patratele. La noi vezi prin meniuri destul de des „paste siciliene al forno” asa ca atunci cand am vazut ca au paste al forno, asta am si comandat, sa vedem de fapt cum sunt cele „de la mama lor”. Total diferite de ale noastre. In primul rand, nu vin in farfuria aia de ceramica, proaspat scoase din cuptor, ci le rastoarna pe o farfurie normala. Pastele la cuptor se fac din paste „anelleti”, niste cerculete micute, folosite aproape exclusiv pentru tipul asta de mancare. In rest, prosciutto, mozzarela si vanata. Multa vanata.
3. Pasta alla Scoglio, Pasta alla Norma, Pasta cu pesto de fistic
Astea sunt pastele pe care le vezi in mai toate meniurile. Cum se mananca foarte multe vinete in zona asta, Pasta alla Norma a devenit destul de faimoasa. La fel si fructele de mare, insa cum nici noua si nici prietenei calatoare Andreea nu ne plac, ca intotdeauna, am zis pas. In schimb am incercat pastele cu pesto de fistic, care au fost senzationale. In Sicilia nu e atat de folosit pesto-ul clasic, ei avand mult mai multe combinatii, si cum se pare ca fisticul il gasesti peste tot, oamenii l-au folosit si in pesto. Si e chiar bun.
4. Pizza, focaccia
Recunoastem, am facut parte din categoria aia de romani care atunci cand au mancat prima data pizza in Italia, nu le-a placut. Venind de la pizza „cu de toate pe ea”, am dat de niste pizze golase si netaiate. De-a lungul anilor am ajuns sa le apreciem intr-atat incat ajungem sa ne comandam pizze cat mai simple, Margherita sau Romana, doar cu prosciutto. In Sicilia am mancat cea mai buna Margherita ever, cu un sos de rosii atat de aromat incat am fi putut trai lejer doar cu asta tot restul vacantei.
5. Granita cu brioche
De granita stiam dinainte, ca o tot vazusem si prin restul Italiei si putem spune ca nu suntem mare fane. Adica, nu e decat un pahar plin cu gheata maruntita, super rece, si diverse siropuri arome. In Sicilia insa, treaba sta putin altfel, granita lor ducandu-se mai mult spre gelato. Gheata e atat de fina incat pare a fi cremoasa. Si am mai vazut ceva ce ne-a nedumerit…oameni pe strada, la restaurante, mancand inghetata dintr-un fel de briosa, facuta sandwich. Dupa ce avam vazut imaginea asta de mai multe ori, ne-am dat seama care-i faza abia in Taormina, cand am hotarat sa incercam si noi faimoasa granita. Se pare ca asa se mananca. Oamenii iti aduc granita alaturi de „brioche” (un fel de pandispan cu gust de cozonac) pe care o inmoi in paharul cu granita. Sau o faci sandwich. Ca si gelato, granita cea mai buna e cea „artigianale”, cu ingrediente proaspete si fara aditivi, musai cu frisca proaspata deasupra.
6. Cannoli
Cum sa ajungem in Sicilia si sa nu mancam cel mai faimos desert? Preparat pe vremuri doar in timpul carnavalului, acum se gaseste peste tot si tot anul. Noi am incercat doar varianta clasica, cu crema de ricotta, cu toate ca exista si cu crema de fistic. Cel mai bun e cel servit proaspat, fara ca umplutura sa fi stat prea mult in „rulou”.
7. Cassata
Un alt desert faimos in Sicilia, care pe noi insa nu ne-a incantat. Ce e? Un pandispan cu fructe, ricotta, invelit in martipan (se pare ca martipanul e foarte popular in zona asta). Noua nu prea ne place martipanul, asa ca nu ne-a dat pe spate.
mai 24, 2018 at 8:18 pm
Acum spuneti daca v-a costat vacanta 250 de euro!
mai 25, 2018 at 12:09 am
250 euro erau doar pentru avion, cazare si masina :)) La suveniruri ne-am incadrat in buget (in sfarsit!) si da, pe mancare cred ca am cheltuit mai mult decat in celelalte vacante ale noastre prin Italia…dar parca a fost si mult mai buna