Descopera Sicilia. La pas prin Taormina
Ne continuam calatoria virtuala prin Sicilia, de data asta in Taormina. V-am povestit AICI despre Palermo si v-am spus ca am inchiriat masina pentru restul zilelor. Drumul pana in Taormina a fost de vreo 3:30, in cea mai mare parte pe Autostrada A20 Palermo-Messina. Autostrada are o poveste interesanta, prima portiune fiind deschisa in 1972, fiind finisata abia in 2004 datorita geologiei, trebuind sapat mult in stanca. Autostrada are vreo 183 km, stabilind totodata si un record mondial cu cei mai multi km de tuneluri din lume. Adica aproximativ 112 km sau 124 de tuneluri. La inceput ne-a placut treaba asta, insa dupa ce am intrat si iesit din vreo 20 de tuneluri, abia asteptam sa se termine. Daca esti sofer, nu ti se mai pare atat de distractiv, mai ales vara cand trebuie sa manevrezi si ochelarii de soare. Sora calatoare Simy a facut intindere la mana de cate ori si-a dat ochelarii jos prin tuneluri.
Am ales sa stam doar o noapte si am gasit un hotel cu preturi decente si cu niste gazde extrem de amabile. De cum am ajuns, ne-au servit cu suc de portocale siciliene proaspat facut, apoi sora calatoare Simy a plecat sa parcheze masina si s-a intors pe scuter alaturi de tipa de la hotel. Am primit o harta a orasului si ne-a explicat in mare unde sunt localizate principalele obiective turistice. Practic, Taormina are 2 starzi principale mari si late pe care se inghesuie toata lumea. Cand am ajuns noi, pe drumul de la hotel pana in centrul vechi nu era mai nimeni. Ne simteam putin ca la Olanesti sau Calimanesti, genul de statiune in munte, asa ca nu ne-a impresionat prea tare. Apoi am ajuns in centru, unde am dat peste o multime de oameni. Cu toate ca eram in extra sezon, erau atat de multi turisti incat am inteles repede de ce Taormina e destinatia de vacanta populara si destul de comerciala. Si cu preturi pe masura.
Ce e de vazut
Teatrul antic grecesc. Pentru noi a fost una din surprizele placute din Taormina. Chiar daca orasul in sine nu ne-a incantat prea tare, Teatrul antic ne-a placut la nebunie. In ciuda numelui, este de fapt o structura a unui teatru roman. Designul aduce mai mult cu un teatru grecesc, asa ca se crede ca teatrul roman a fost ridicat peste cel grecesc deja existent. Ruinele de azi dateaza din secolul 2, cu toate ca constructia a inceput inca din secolul 7 I.C. Cu toate ca nu se afla in cele mai bune conditii, in timpul verii este inca folosit pentru reprezentatii si concerte. Fiind situat pe deal, o sa aveti parte de o panorama asupra Marii Ionice, dar si a Muntelui Etna ce se vede in departare. Noi am stat ceva timp aici sa gasim coltisorul perfect pentru poze.
Programul de vizitare incepe la 9:00 si se termina cand apune soarele (ora se schimba in functie de sezon). Pretul biletului e 10 euro.
Corso Umberto este strada principala din Taormina ce strabate centrul istoric de la un capat la altul. „Intrarea” se face prin Porta Messina si continua pana la Porta Catania. O sa dati de o strada pietonala plina de magazine de suveniruri si confectii pur siciliene, presarata cu restaurante si cafenele.
Catedrala San Nicola (Domul) si Piazza del Duomo. Daca mergeti pe Corso Umebrto nu aveti cum sa ratati Domul. A fost construit in secolul 13 ca majoritatea bisericilor din zona, adica seamana mai mult cu o fortareata/castel decat cu o biserica, atragandu-si numele de „fortareata biserica”. Masiva usa de la intrare a fost reconstruita in 1630 in stil Renascentist. Tot atunci a fost adaugata si fantana in mijlocul pietei, reprezentand simbolul Taorminei, centaurul.
Piazza IX Aprilie este piazza principala din Taormina si iese in evidenta datorita pavajului, niste bucati din marmura albe si negre. Aici gasiti si Biserica San Giuseppe care are o fatada roz in stil baroc. E si locul perfect de a face poze. Piata se termina cumva pe stanca si aveti o panorama minunata asupra marii si a Muntelui Etna. Aici se afla si Porta Di Mezzo care va duce spre partea cea mai veche a Taorminei, marcata de un ceas din secolul 12.
Casa Cuseni e un loc mai neobisnuit, fiind totodata si muzeu, dar si hotel. Noi am ajuns din intamplare, explorand stradutele si din pacate orele de vizitare se terminasera. Dar am dat totusi peste niste oameni primitori si ne-au lasat sa ne plimbam prin gradina si in zona de receptie, unde ne-au povestit putin si despre istoria locului. Construita intre 1902-1905, i se mai spunea si casa artistilor pentru ca Pablo Picasso, Greta Garbo, Oscar Wilde si Henry Faulkner au stat aici. Picasso chiar a desenat niste lucrari specil pentru Casa Cuseni ce sunt astazi expuse in zona receptiei.
Funicularul si plaja
Nu puteam pleca din Taormina fara sa mergem si cateva ore la plaja. Desigur ca doar sora calatoare Simy si prietena Ana au mers, Ramo si Andreea ramanand sa exploreze orasul. La plaja se ajunge cu funicularul, pretul unui bilet fiind 3 euro, sau pe jos, dar faceti cam 20-30 de minute. Noi am ales varianta mai usoara si am ajuns imediat pe plaja. Nu am avut timp sa mergem in faimoasa Isola Bella, dar plaja pe care am gasit-o era foarte draguta si curata. Ne-am bucurat de soare si de apa, iar apoi am mers pe stancile care erau in fata noastra sa facem cateva poze. Logic ca nu eram echipate corespunzator sa escaladam niste stanci si toata lumea se uita la noi, dar ce nu facem pentru niste poze reusite?!
Mancare si bautura
Va povesteam in articolul despre mancare de AICI ca am trait in principal cu paste si pizza. In Taormina insa totul este la suprapret. Si am avut si ghinionul de a ajunge intr-un restaurant care ne-a servit practic 3 inghitituri de paste. Pe prietena calatoare Andreea a apucat-o rasul cand si-a vazut farfuria, mai ales ca muream si de foame. Si nu puteam ajunge in Taormina fara sa mergem si la Bam Bar, cel mai faimos loc pentru a incerca granita artizanala. Si cu toate ca a fost plin de turisti, nu am regretat pentru ca a fost extrem de buna.
Aaaa..si cea mai funny faza a fost cand sora calatoare Simy si prietena Ana au plecat in recunoastere si un batranel de vreo 70 de ani ne-a vazut ca faceam poze si ne-a invitat sa facem poze si in masina lui, un Fiat galben vintage. Asta da experienta italieneasca.
Ce ar mai fi de vazut? Daca aveti ceva mai mult timp la dispozitie, nu ratati Isola Bela, dar si o excursie pana la Muntele Etna. Noi le-am taiat de pe lista pentru ca am stat relativ putin, dar multa lume le lauda.